Et fargegledens budskap

– Det er ikke dristig å bruke så mye farger, det er naturlig

Troen på fargenes positive effekt på menneskesinnet preger hvert  rom i hele huset. 

Beboerne anslår at de måtte forsake 35 kvadratmeter gulvareal i andre etasje for å oppnå det store volumet over spise- og kjøkkensonen. De fem pendlene som understreker takhøyden er fra Nordlux. Bildet på veggen er print av et privat foto, produsert som et såkalt akustikkbilde som har høy absorpsjonsevne og demper romklangen, levert av Illux Norway.
Beboerne anslår at de måtte forsake 35 kvadratmeter gulvareal i andre etasje for å oppnå det store volumet over spise- og kjøkkensonen. De fem pendlene som understreker takhøyden er fra Nordlux. Bildet på veggen er print av et privat foto, produsert som et såkalt akustikkbilde som har høy absorpsjonsevne og demper romklangen, levert av Illux Norway. Foto: Niklas Hart
Publisert

Allerede i entreen er tonen satt. Atmo­sfæren er dempet, veggene mørke, ikke en hvit flate å spore. Slik fortsetter det videre innover. Noe fyrverkeri er det imidlertid ikke snakk om, paletten er rolig, aldri hissig. Men litt modig, kanskje?

Elin har bakgrunn som interiørarkitekt, men jobber nå som arkitekt. Hun tok med seg fagkunnskapen da hun planla familiens nye hjem. 
Elin har bakgrunn som interiørarkitekt, men jobber nå som arkitekt. Hun tok med seg fagkunnskapen da hun planla familiens nye hjem.  Foto: Niklas Hart

– Jeg tenker ikke at det er særlig dristig å bruke så mye farger som vi gjør her, det er naturlig, sier Elin Kongsvik.

Elin er utdannet interiørarkitekt, jobber som arkitekt, og skjelte til fag- og bransjekunnskap da hun planla familiens nye hjem.

– Jeg synes det er rart når folk sier de føler seg avslappet i hvite rom. Det strider mot hva forskningen forteller oss om hvordan fargene virker på oss. Helt fra tidenes morgen har mennesket vært ute i naturen. Vårt naturlige habitat er preget av variasjon i farger og tekstur, sier hun.

Derfor har hun sørget for at omgivelsene familien selv oppholder seg i til daglig også byr på variasjon. Fra den gråblå gangen, til det dypgrønne allrommet, de nesten svarte badene og den blekrosa og lysegrønne underetasjen.

Grunnleggende prinsipper

Hvem?

Elin (37) og Thomas Kongsvik (41) med barna Viljar (6) og Timon (3).

Hva?

Trehus på ca. 230 kvm, oppført av Eldevik bygg i 2020.

Hvor?

Fagersand utenfor Tønsberg.

– Grunntanken er å benytte mange forskjellige farger og så tilpasse dem til bruken av rommet. Det er jo mange diskusjoner om hvordan farger påvirker oss, ikke minst med tanke på hvilke kombinasjoner de brukes i – og på hvilke teksturer de opptrer.

Noen grunnleggende prinsipper har hun lent seg på. Som at «rosa både kan være avslappende og gi energi, at aubergine skaper balanse og fungerer i rom der man skal hente krefter og være kreativ, mens grønt er en farge som fungerer i alle rom».

– Hjemmet blir enda rikere med alle fargene, ikke minst fordi de endrer seg hele tiden ettersom lyset forandrer seg gjennom døgnet og året.

Elin frykter ikke at fargene blir utdatert etter hvert som årene går, og tror de vil stå seg godt i møte med skiftende trender.

Den plassbygde plantekassen tilfører fargerikdom i seg selv.
Den plassbygde plantekassen tilfører fargerikdom i seg selv. Foto: Niklas Hart

– Den beste løsningen for at fargene skal oppleves som varige i hjemmet, er å velge farger fra ulike fargekart og fritt fra NCS' fargevifte. Da blir ikke fargene like spesifikt knyttet til et årstall. Jeg håper vi kommer til å trives med disse fargene over lengre tid, men vil nok tilføre noe og endre litt etter hvert. Kanskje maler vi noen av rommene på nytt, om fem til syv år?

Uvanlig materialbruk

Til flatene som ikke skal males, valgte familien materialer som skal tåle både estetisk og fysisk slitasje. Gulvene er belagt med linoleum, noe mange forbinder med institusjoner som skoler og sykehus fremfor private hjem.

Allrommet består av stue, spiseplass og kjøkken. De parkettkledde veggene tilfører tekstur og materialitet, og knytter etasjene sammen. Parketten er av typen Bjelin fra Borlunda, og gulvet er i linoleum fra Forbo, i fargen terracotta. Spisestolene er fra Jysk og spisebordet fra Skovby. Veggfargen har NSC-kode S 7020-B70G.
Allrommet består av stue, spiseplass og kjøkken. De parkettkledde veggene tilfører tekstur og materialitet, og knytter etasjene sammen. Parketten er av typen Bjelin fra Borlunda, og gulvet er i linoleum fra Forbo, i fargen terracotta. Spisestolene er fra Jysk og spisebordet fra Skovby. Veggfargen har NSC-kode S 7020-B70G. Foto: Niklas Hart

– Utvalget er så mye større nå, og linoleum er så lett å holde rent og er perfekt til et hektisk småbarnsliv. Dessuten er det jo bærekraftig, ettersom det er fremstilt av naturlige råstoffer.

Leiligheten går over to etasjer
Leiligheten går over to etasjer

Valget av gulvbelegg ledet til nok et atypisk valg: – Jeg ville ha inn trestruktur også, og ettersom vi la linoleum på gulvet, måtte parketten opp på veggen.

Eikeparketten, som egentlig er dimensjonert for gulv, blir dermed først og fremst brukt for sine dekorative kvaliteter. Slik bringes det lunhet og struktur i omgivelsene. Parketten begynner på veggene i underetasjen og fortsetter oppover i trapperommet, og helt opp til mønet – seks og en halv meter over kjøkkengulvet. Og parketten bidrar til å knytte etasjene sammen.

Inne på badene i underetasjen finner vi et tilsvarende grep, i hvert fall tilsynelatende. – Som interiørarkitekt har man lært ikke å bruke etterligninger, det skal på en måte være ekte. Men jeg følte at dette var riktig likevel. Jeg oppfatter strukturen i flisene som treverk, og opplever at vi fikk naturen inn.

Det mørke, fargerike interiøret står i sterk kontrast til husets ytre. Vi kan nesten komme til å glemme at vi befinner oss i et nybygd, hvitmalt trehus i sveitserstil. Her på Fagersand utenfor Tønsberg er det hvite, klassiske hus på alle kanter. Kom­mu­nens krav til form og farge ga lite rom for kreativ utfoldelse etter at det gamle huset måtte rives, og det måtte bygges et nytt på tomten.

Men på innsiden kunne de gjøre som de ville.

– Utvendig er huset tilpasset nabolaget, mens inne er det tilpasset slik vi vil ha det. Der følte jeg meg helt fri.

I underetasjen opplever man mange av interiørets farger på en gang, som i en ren, grafisk komposisjon. Linoleumsgulvet er fra Forbo, i fargen White chocolate. Grønnfargen har koden NCS S 2030-G30Y, rosafargen NSC 3923-Y74R og den svarte veggen NCS S 8500-N.
I underetasjen opplever man mange av interiørets farger på en gang, som i en ren, grafisk komposisjon. Linoleumsgulvet er fra Forbo, i fargen White chocolate. Grønnfargen har koden NCS S 2030-G30Y, rosafargen NSC 3923-Y74R og den svarte veggen NCS S 8500-N. Foto: Niklas Hart

Hjemme hos meg

  • Hjemmet er en arena for trygghet, for samvær med barna og hyggelige kvelder med venner. Det er der jeg henter krefter og koser meg.
  • Tidligere har vi bodd i en tomannsbolig på Bjerke og i en nyere leilighet på Etterstad.
  • For at hjemmet skal fungere, må jeg ha farger rundt meg. I tillegg må det være både lunt og luftig, med mye dagslys og stor takhøyde.
  • Når jeg pusser opp og innreder hjemme, har jeg samme tilnærming som når jeg jobber profesjonelt med et prosjekt. Det gjelder å bruke god tid, lage skisser og samle fargeprøver. Og det er lurt å la ting ligge litt før man ser tilbake på løsningene man har tenkt ut.
  • Det siste jeg kvitter meg med er arvegods, kanskje spesielt en karaffel jeg har etter mormor.

Se flere bilder nedover på siden.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Bonytt nr 11-22.

Kjøkkenet består av kjøkkenvegg med over- og underskap, samt en kjøkkenøy. Innredningen er fra Ikea, og frontene er i eik. Benkeplaten i granitt, med krystallspett av bronsefarget kobber, er levert av Easystone.
Kjøkkenet består av kjøkkenvegg med over- og underskap, samt en kjøkkenøy. Innredningen er fra Ikea, og frontene er i eik. Benkeplaten i granitt, med krystallspett av bronsefarget kobber, er levert av Easystone. Foto: Niklas Hart
Den fire meter lange plassbygde sittebenken ved spisebordet fortsetter helt inn til hjørnet av allrommet, der det oppstår en intim lesekrok.  
Den fire meter lange plassbygde sittebenken ved spisebordet fortsetter helt inn til hjørnet av allrommet, der det oppstår en intim lesekrok.   Foto: Niklas Hart
Sitteputen er trukket med et fiskebensmønstret tekstil fra den lokale butikken Syskrinet. Pynteputene er fra Feel. 
Sitteputen er trukket med et fiskebensmønstret tekstil fra den lokale butikken Syskrinet. Pynteputene er fra Feel.  Foto: Niklas Hart
Entreen er lun og praktisk, med mørke flater og oppbevaringsplass bak lukkede garderobedører. Frontene er av samme type som på kjøkkenet. Under trappen er det bygget en benk med oppbevaring under. Gulvflisene er av typen Digital art mix fra Sant’Agostino.
Entreen er lun og praktisk, med mørke flater og oppbevaringsplass bak lukkede garderobedører. Frontene er av samme type som på kjøkkenet. Under trappen er det bygget en benk med oppbevaring under. Gulvflisene er av typen Digital art mix fra Sant’Agostino. Foto: Niklas Hart
Soverommet er malt i fargen aubergine, NSC 6309-R37B, og er ellers innredet med tekstiler i dype farger. Gardinene er i en gyllen gulfarge, som en lett motvekt til det mørke. Taklampen Groa er fra Nordlux.
Soverommet er malt i fargen aubergine, NSC 6309-R37B, og er ellers innredet med tekstiler i dype farger. Gardinene er i en gyllen gulfarge, som en lett motvekt til det mørke. Taklampen Groa er fra Nordlux. Foto: Niklas Hart
Toalettet i første etasje er også av det intime slaget. Servanten i stein er fra By Bjørkheim og speilet fra Ikea. Illustrasjonen av kongefamilien er ved Belinda Brunsvik, et humoristisk nikk til en tradisjon vi kjenner fra norske utedoer.
Toalettet i første etasje er også av det intime slaget. Servanten i stein er fra By Bjørkheim og speilet fra Ikea. Illustrasjonen av kongefamilien er ved Belinda Brunsvik, et humoristisk nikk til en tradisjon vi kjenner fra norske utedoer. Foto: Niklas Hart
På badene nede er det brukt 20 x 120 cm store fliser, med eikemønster lagt i forband, produsert av Lea Ceramiche. Slik knyttes materialvalget tilsynelatende sammen med resten av huset. Både armaturene i messing og toalett er fra Grohe.
På badene nede er det brukt 20 x 120 cm store fliser, med eikemønster lagt i forband, produsert av Lea Ceramiche. Slik knyttes materialvalget tilsynelatende sammen med resten av huset. Både armaturene i messing og toalett er fra Grohe. Foto: Niklas Hart
Eikeparketten, som egentlig er dimensjonert for gulv, blir først og fremst brukt for sine dekorative kvaliteter. Den begynner på veggene i underetasjen og fortsetter oppover i trapperommet, og helt opp til mønet – seks og en halv meter over kjøkkengulvet.
Eikeparketten, som egentlig er dimensjonert for gulv, blir først og fremst brukt for sine dekorative kvaliteter. Den begynner på veggene i underetasjen og fortsetter oppover i trapperommet, og helt opp til mønet – seks og en halv meter over kjøkkengulvet. Foto: Niklas Hart

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2023.

Les også