img Del på Facebook



Det er mye som skal få plass på et kjøkken. Rommet som ofte kalles "husets hjerte" kan kreve mye i form av planlegging.

Men få angrer på de ekstra timene med forarbeid når jobben først er gjort.

Utfordringen på kjøkkenet i denne reportasjen var som følger:

- Vi vil åpne veggen mellom kjøkken og spiseplass. Men hvor mye kan vi ta bort før rommene blir upraktiske, og hvor mye kan vi legge til før de blir overfylte, undret Tone og Ketil.

Måtte rive vegger i kjøkkenet

Bonytt satte interiørdesigner Caroline Klaveness på saken.

- Den største utfordringen her var at kjøkkenkroken var liten. I tillegg gjorde to vinduer at ble det vanskelig å få plassen til å «gå opp», sier Caroline.

Løsningen ble å flytte det største vinduet cirka 20 centmeter til høyre, for å få bedre plassutnyttelse av rommet.

- Det beste ved det nye kjøkkenet er likevel at vi rev vegger, åpnet opp og trakk kjøkkenbenken helt ut i spisesonen. Det gjør at det hele henger bedre sammen, sier Caroline.

Det skaper også mer plass, både i form av mer benkeplate, flere skap og bedre romfølelse.

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 6 2014.

ÅPNET OPP: Ekteparet ville utnytte naturlig dagslys maksimalt, noe de opplever øker romfølelsen. Veggene er malt i Farrow & Ball Shaded White No 201 i Modern Emulsion. Flisene er fra Höganäs og kjøkkenet fra Norema, montert av Øyvind Hektner i Tømrerservice. Benkeplaten er i Silestone. Parketten er fra Pure Authentic Collection hos Flotte Gulv. © Foto: Sveinung Bråthen

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 6 2014.

MYE BEDRE: På mindre kjøkken bør hver centimeter være godt utnyttet. Store overskap kan virke ruvende, mens en kolonialskuff, som denne smale varianten, er svært plasseffektiv. © Foto: Sveinung Bråthen

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 6 2014.

SPISEKROKEN FØR:Halvvegg ble revet til fordel for sittebenk, og trappen ble forskjøvet noen desimeter fremover i bildet, slik at gulvflaten i spisedelen ble noe forstørret. Stuen er noen trappetrinn ned fra spiseplassen. © Foto: Privat

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 6 2014.

TEKSTURERT STYLING: Ulike trelysestaker fra Palma, gryteunderlag i kork fra Ferm Living. Brikker med bestikktrykk fra Day Home og skjærebrett i oliventre med hull, HK Living. Skjærebrett i oliventre med asparges på, House Doctor, servise Pure og sitteunderlag i pels, alt fra Bolina Stasjonen. Putene i sofaen er fra Country Chic. Bord fra Bykato, stoler fra Hay. © Foto: Sveinung Bråthen

Flere farger på kjøkkenet

Interiørdesigneren har også ideer til hvordan prosjektet i hennes øyne kunne løftes enda et hakk:

- Jeg ville nok valgt en mer fargerik løsning, og gjerne hatt en sprek tapet på kjøkkenet for å gi det en tydeligere personlighet. Og så kunne jeg tenkt meg å legge en glassplate med en kontrastfarge over kjøkkenbenken i sprutsonen, sier Caroline.

I stedet har kjøkkenet fått spennig og liv gjennom materialkontraster og sprek styling.

- Visuelt virker kjøkkenet fortsatt relativt lite, men oppbevaring og benkeplass er nå optimalisert, samtidig som at romfølelsen er økt, sier Caroline.

Beboerne er også godt fornøyde med resultatet.

- Det var nyttig å teste egne ideer på Caroline, som så prosjektet utenfra og kunne utfordre oss med alternative løsninger, sier Tone til Bonytt.

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 6 2014.

SKREDDERSØM: Spiseplassen ble større ved å forskyve øverste trinn i trappen ned til stuen noe. Sittebenken med skuffer og skapplass er en kjøkkenmodul fra Norema, som er skreddersydd til å passe rommet. © Foto: Sveinung Bråthen

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 6 2014.

KARAKTER: Med nøytrale farger på omgivelsene, gir du rommet karakter ved å bringe inn markante detaljer. Brett fra Ibride og Farm Bowl Set fra Eclectic by Tom Dixon, alt fra Eske, trelysestake fra Palma. På veggen henger et whiteboard til handleliste eller beskjeder. © Foto: Sveinung Bråthen

Denne saken sto først på trykk i Bonytt nr 6 2014.

KONTRASTER: Et stramt uttrykk med rette linjer mykes opp ved å bringe inn runde former i stylingen. Se hvordan de rustikke lysestakene i tre fremhever det blanke keramikkservisets frodige kurver. Det hele er pent satt sammen på et strømlinjeformet bord fra Bykato. © Foto: Sveinung Bråthen

Dette kostet forvandlingen:

Håndverkere kr 35 000

Ny parkett kr 10 000

Nytt paneltak/lister kr 7000

Kjøkken og sittebenk kr 180 000

Benkeplate kr 35 000

Belysning/LED-spotter kr 10 000

Spisebord og spisestoler kr 16 000

Totalt: kr 293 000

Les også:

Fornyet gangen og fikk plass til arbeidskrok

Lite, upraktisk kjøkken fikk solid oppgradering

Fra fryktelig til fargerikt - soverom og vaskerom

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!