Møbelmessen i Stockholm er den største og viktigste arenaen for ny, nordisk design. Mange av møblene vises frem for første gang nettopp her, og det er her årets interiørtrender trer frem.

Sjekk ut noen av høydepunktene:

Gull til kobberglanset lampe

Lampen Levels stakk av med prisen Form +1 Award for messenes beste produkt. Lampen er designet av en av Sveriges ledende designergrupper for tiden - Form Us With Love - og blir produsert av den blodferske finske produsenten One Nordic Furniture Company. Skjermen består av flere deler som passer inn i hverandre, og dermed sparer plass under transport. Når du henger lampen opp, folder den seg ut som én form, bestående av flere kupler. Metallskjermene fås i ulike finisher, med kobberbelegg som det mest tidstypiske.

Mer på lager

One Nordic Furniture Companys forretningsmodell minner om danske Muutos: Plukke de beste, unge nordiske designerne og jobbe frem kvalitetsmøbler med samtidspreg til en overkommelig pris. Skjønt helt nordisk er det ikke: Loungestolen Hai er designet av italienske Luca Nichetto, mens avlastningsbordet Key er ved det dansk-italienske superparet GamFratesi.

Bord og stol fra One Nordic Furniture Company

FERSK OG LOVENDE: Bordet Key og stolen Hai er vitner om at nyetablerte One Nordic Furniture Company kan komme til å bli en ledende produsent. © FOTO: Niklas Hart

Resirkulerte lyspunkter

De små pendellampene w131 er designet av Sveriges kanskje aller mest fremgangsrike og anerkjente designgruppe: Claesson Koivisto Rune. Kuplene er laget av resirkulert aluminium, og er sandstøpt for at overflaten skal bli røff og taktil.

Pendellamper fra Wästberg

FARGERIKE ALUMINIUMSPENDLER: Lampene w131 er designet av Claesson Koivisto Rune for Wästberg. © FOTO: Niklas Hart

Mer svensk dominans

Den svenske designeren Fredrik Färg forbindes kanskje mest for sine lekne og merkelige, dyrelignende stoppmøbler.

Lenestolen Emma er designet i samarbeid med Emma Marga Blanche, og er en mer kommersiell variant som trolig kan slå an hos folk som ikke bare befatter seg med avantgardistisk design for de få. Formene er dels svulmende, dels geometriske. Sittekomforten er kurant, men det er stolens utstråling som eventuelt vil gi den klassikerstatus.

Lenestolen Emma fra Gärsnäs

SVULMENDE OG GEOMETRISK: Lenestolen Emma produseres av Gärsnäs, en av Sveriges eldste møbelprodusenter © FOTO: Niklas Hart

Krøllete treverk

Skallstolen Dent fra Blå Station ser ut som om den er blitt utsatt for en lamineringsmaskin som har gått amok. Stolens krøllete look er imidlertid ikke resultat av et arbeidsuhell, men av et nøye kalkulert og innovativt designarbeid.

Stolen befinner seg ikke akkurat i tetsjiktet når det kommer til sittekomfort, men er heller ikke så kroppsuvennlig som den kan virke.

Stolen Dent fra Blå Station

UTVALGT IMPERFEKSJON: Skallstolen Dent er designet av svenske o4i og produsert av Blå Station er et av årets dristigste møbelsatsinger. © FOTO: Niklas Hart

Geniet fra Japan

Hvert år inviteres en suksessrik designer til å være æresgjest, og denne gang ble det selveste Oki Sato, grunnleggeren av Nendo. For mange er han fremdeles ukjent, men det kommer neppe til å vare lenge. Sato fikk sitt gjennombrudd nettopp på Stockholm-messen for elleve år siden. I dag har designstudioet hans over to hundre prosjekter på gang, og hver og én av dem har den lille ekstra twisten som gjør at du stopper opp. Selv sier han at han forsøker å skape små "!-øyeblikk" - små overraskelser i hverdagen.

Oki Sato

ÆRESGJEST: Oki Sato er grunnleggern av Nendo, et av de mest spennende designstudioene i dag. © FOTO: Niklas Hart

Small Black Vase Series er designet av Nendo

LIGNER STREKTEGNINGER: Small Black Vase Series er designet av Nendo for David Design. © FOTO: Niklas Hart

Oki Sato's installasjon på Stockholm Furniture Fair

ABSTRAKT LANDSKAP: Oki Satos installasjon på messeområdet er inspirert av snøkledde fjell, og laget av laserskårne skumplater. © FOTO: Niklas Hart

Norsk på veggen

Shelf Lamp ble, som navnet antyder, designet som en hyllelampe - altså en lampe som skulle stå på en hylle eller skjenk. Produktet befinner seg i skjæringspunktet mellom installasjon og lampe. Lyset omkranser den runde metallskiven omtrent som når månen passerer foran sola og skaper en total solformørkelse. Samtidig fungerer skiven som en reflektor som lyser opp veggen. Lampen er designet av Andreas Engesvik, en av Norges ledende formgivere.

Shelf Lamp kommer i år som vegglampe

PÆREFORMØRKELSER: Shelf Lamp av Andreas Engesvik kan minne om en total solformørkelse i det den runde skiven blokkerer lyskilden. © FOTO: Niklas Hart

Norsk på gulvet

Den norske møbelfabrikanten LK Hjelle er igjen på offensiven, blant annet stolen Kavai designet av Hallgeir Homstvedt. Stolen fremstår som raus, men oppleves likevel som nett og intim.

Navnet Kavai henviser til en typisk herrefrakk med stor krage, og leder oppmerksomheten mot stolens arm- og rygglene nettopp som krager utover.

Kavai fra Hjelle

MASKULIN UTKRAGNING: Stolen Kavai er designet av Hallgeir Homstvedt for Hjelle © FOTO: Niklas Hart

Lysende furu

Det som gjør Material pendants til et oppsiksvekkende produkt, er alle materialvalgene du kan fråtse i når du setter sammen lampene.

Lampeskjermene har lik form, men materialene er høyst ulike: Kork, betong, granitt, keramikk, marmor, eik og kryptonitt har vært lansert tidligere. Og nå har produsenten lansert et ytterligere material for de aller mest vågale, nemlig furu.

Material Pendants er designet av Noergaard og Kechayas for Nevvvorks

STORT MATERIALVALG: Material Pendants fra Nevvvorks fås nå også i furu. © FOTO: Niklas Hart

Slank og komfortabel

Loungeversjonen av stolen Visu fra Muuto roper ikke om oppmerksomhet. Ikke er det banebrytende teknologi, og formene virker kjent. Likevel, stolen har noen kvaliteter som fortjener å bli sett. Visu er nemlig både lett, smekker og komfortabel - altså høyaktuell om en ønsker å innrede for grei komfort uten å fylle stuen med store, stoppede møbler. Vel og merke, om du har sansen for nordisk design da, eller New Nordic, som produsenten selv kaller det.

Lounge Visu Chair fra Muuto

LAVMÆLT ELEGANSE: Loungeversjonen i Visu-familien er designet av Mika Tolvanen for Muuto. © FOTO: Niklas Hart

Dansk tungvekter

Corona-stolen er en klassiker mange vil dra kjensel på. Den ble designet i 1964 av Poul M. Volther, og kjennetegnes av sine fire separate polstrede puter som tilsammen danner sete og rygg. Erik Jørgensen har vekselvis forsøkt å gi stolen et nytt utseende ved å lansere trekk og stålunderstell i ulike farger. Men det er først i år at ikonet virkelig viser seg fra en annen side.

Den snart femti år gamle stolen kommer nemlig nå med et særdeles grovt og organisk understell i tre - akkurat slik designeren selv hadde skissert en gang for snart femti år siden.

Corona produseres av Erik Jørgensen

OPPRINNELIG UNDERSTELL: Corona lanseres i år med understell i tre. © FOTO: Niklas Hart

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!