Oppussing av gammelt hus

En vellykket match

I eneboligen på Hosle i Bærum er 1965 forent med 2015. Det skulle vise seg å bli full klaff.

NÆRKONTAKT:  Deler av uteplassen er innlemmet i det flunkende nye kjøkkenet. De store vinduene i huset sørger for at hagen nærmest oppleves som en del av boligen. Betonggulvet er trukket ut i hagen. Det skaper en god flyt og er deilig å gå barbent på. Nuur
spisebord er fra Arper, og barstolene er fra Varier.
NÆRKONTAKT: Deler av uteplassen er innlemmet i det flunkende nye kjøkkenet. De store vinduene i huset sørger for at hagen nærmest oppleves som en del av boligen. Betonggulvet er trukket ut i hagen. Det skaper en god flyt og er deilig å gå barbent på. Nuur spisebord er fra Arper, og barstolene er fra Varier. Foto: FOTO: Per-Erik Jæger
Sist oppdatert

I det ombygde huset på Hosle i Bærum åpner Kari Hengebøl høye glassdører og slipper sommeren inn.

Solen når langt inn i rommene, og det er som om hagen blir en forlengelse av kjøkkenet. Fra frokostplassen ved kjøkkenøya, som tidligere var en del av terrassen, skimtes fjorden og Nesodden over blomsterbedet.

For å kunne ha mer glede av bedet flyttet hun det like gjerne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HEVET TAKET: Taket på 60-tallshuset ble hevet på den ene siden. Dette gir store vindusflater, mye lys og en luftig følelse inne i oppholdsrommene. Ombyggingen av boligen er ved Driv Arkitekter.
HEVET TAKET: Taket på 60-tallshuset ble hevet på den ene siden. Dette gir store vindusflater, mye lys og en luftig følelse inne i oppholdsrommene. Ombyggingen av boligen er ved Driv Arkitekter. Foto: FOTO: Per-Erik Jæger

Krydderhage og auberginer

Tidligere så hun jo bare bedet når hun kom hjem fra jobb.

Hva er gjort?

  • Entreen er innlemmet i badet for å gjøre det større.
  • Mellom kjøkken og stue er det fjernet en vegg.
  • En delvis overbygget terrasse er innlemmet i kjøkkenet.
  • Overbygget over uteplassen er trukket mer ut.
  • Treterrassen har fått selskap av en større i betong.

- Egentlig er nok hagen større enn jeg ønsket meg. Venner av meg erter meg med at jeg har havnet vel langt ut på landet, til meg å være. Selv om jeg er glad i marka, og bruker den mye.

Hun forsøker å holde hagen på et minimumsnivå, selv om hun har anlagt krydderhage og har lyktes med å dyrke frem auberginer.

Kari trives aller best med alltid å ha prosjekter på gang i huset. Derfor er fiks ferdig langt ifra noe som etterstrebes i dette hjemmet.

Motiverende endringer

Hun synes det er motiverende å se endringer underveis, og det at huset bar preg av tiden det var bygget da hun kjøpte det, var helt avgjørende for at det i det hele tatt ble et kjøp.

Det var rett og slett huset som trakk henne til Hosle.

Det var tanken om hvordan dette kunne bli, som gjorde at det var verdt å vinke farvel til bylivet.

- Egentlig drømte jeg om å bygge et hus. Så det å bygge om ble det nest beste alternativet. Jeg så mulighetene med en gang jeg kom inn her. Bare ved å fjerne noen vegger, ble huset til et godt sted å være.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hagestuen ble bygget på i 1997. Herfra har Kari et hyggelig utsyn. Også her kan glassveggen åpnes opp. Settbordet er etter Karis foreldre.
Hagestuen ble bygget på i 1997. Herfra har Kari et hyggelig utsyn. Også her kan glassveggen åpnes opp. Settbordet er etter Karis foreldre. Foto: FOTO: Per-Erik Jæger

Nyter utsikten

Utsikten fra det lille høydedraget ønsket hun å nyte til det fulle. Med seg på laget fikk Kari arkitekt Andreas Poulsson. Løsningen de kom frem til ga henne mer takhøyde. Taket vendte tidligere nedover på midten. Nå ble det løftet opp. De store glassdørene ut mot hagen kan åpnes slik at grensen mellom ute og inn flyter over i hverandre. Det at deler av terrassen ble gjort om til kjøkken, er noe av det Kari er mest fornøyd med. Dette er blitt et godt rom å være i. Vurderingen om å sette inn hems ble kjapt forkastet. Det viktigste ble å få den luftige, gode følelsen.

- Jeg liker at det er utsyn, mye luft og store flater. Se, så mye lys som kommer inn gjennom de store vinduene! Om sommeren er det herlig å føle seg i ett med alt utenfor, og om vinteren er det lunt å være i stuen foran peisovnen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPENNENDE KONTRAST: Fra entreen kommer man rett inn i stuen. Den er noe mørkere og en fin kontrast mot det lyse, hvite allrommet med kjøkken og spiseplass. Veggen er malt med Sober fra Jotun, 6303-Y43R. Skatollet og gyngestolen i bakgrunnen er fra en gård som er barndomshjemmet til Karis farmor. Fotografiet over skatollet er det Kari selv som har tatt.
SPENNENDE KONTRAST: Fra entreen kommer man rett inn i stuen. Den er noe mørkere og en fin kontrast mot det lyse, hvite allrommet med kjøkken og spiseplass. Veggen er malt med Sober fra Jotun, 6303-Y43R. Skatollet og gyngestolen i bakgrunnen er fra en gård som er barndomshjemmet til Karis farmor. Fotografiet over skatollet er det Kari selv som har tatt.

 

Åpen kjøkkenløsning

DUSE FARGER: Kjøkkenkroken er innredet med en dus fargepalett, men på hyllene er det gjort plass til noen fargesterke detaljer. Før var dette en overbygget del av terrassen. Pendlene er fra Northern Lighting. Flisen Mutina Ceramica er fra Fagflis. Viften er fra Termex og kan vippes ned. Kjøkkeninnredningen er fra HTH.
DUSE FARGER: Kjøkkenkroken er innredet med en dus fargepalett, men på hyllene er det gjort plass til noen fargesterke detaljer. Før var dette en overbygget del av terrassen. Pendlene er fra Northern Lighting. Flisen Mutina Ceramica er fra Fagflis. Viften er fra Termex og kan vippes ned. Kjøkkeninnredningen er fra HTH. Foto: FOTO: Per-Erik Jæger
NY DRAKT: Peisen er beholdt, men har fått en ny og tøff innramming. Fire enkle stolper blir til et flott møbel når det fylles på med ved. Vedstativet er tegnet av Metropolis Arkitektur & Design.
NY DRAKT: Peisen er beholdt, men har fått en ny og tøff innramming. Fire enkle stolper blir til et flott møbel når det fylles på med ved. Vedstativet er tegnet av Metropolis Arkitektur & Design. Foto: FOTO: Per-Erik Jæger

Det å ha det åpent mellom stue og kjøkken var hun i utgangspunktet litt usikker på. Tidligere bodde hun i en langstrakt loftsleilighet, og hun likte den følelsen det ga. Derfor bestemte hun seg for å droppe skyvedører mellom rommene.

 

Fra entreen sluses en inn mot den noe mørkere stuen, som er en lun og intim kontrast til det luftige kjøkkenet. I tillegg til huset er møblene som betyr mye for Kari rehabilitert. De har tilhørt familie og bringer frem gode minner. Kari synes gamle gjenstander med historie kommer til sin rett når de kombineres med nytt interiør. Sånn som stolene rundt spisebordet på kjøkkenet. Treverket kommer godt frem når det kombineres med det nye bordet. Stolene har imidlertid fått nytt trekk.

- Det er så hyggelig å ha noen møbler som har tilhørt familien. Nye puter med nytt tøft tekstil gjør de både fine å se på, og gode å sitte i.

 

Moderne betonggulv

Betonggulvet gir en snert til huset, og gjør det mer moderne.

- Fordi det er slipt kun to ganger har det en ru overflate som gir en sandaktig følelse under føttene. Betonggulvet er herlig å gå barbent på.

Å legge betong på en så stor flate kan være utfordrende. Siden det er kjeller under gulvet, måtte de ta hensyn til om den gamle strukturen ville tåle vekten.

 

For å dempe akustikken i rommet er taket isolert med isoporplater med en ruglete overflate. Kari anbefaler å tenke gjennom dette med lyd, planlegge den på samme måte som en tenker på arkitektur og planløsning.

 

Denne saken ble første gang publisert 24/08 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også