Leie bolig

Rekordmange boliger til leie

Utleiemegleren mener at markedet går fra utleiers til leiers marked. Leieboerforeningen mener det bare er et blaff.

LEIERS MARKED?:. Leieboerforeningen tror at etterspørselen etter leieboliger kommer til å være så stor i fremtiden at prisene ikke vil gå mye ned.

LEIERS MARKED?:. Leieboerforeningen tror at etterspørselen etter leieboliger kommer til å være så stor i fremtiden at prisene ikke vil gå mye ned. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
FRÅTSER I LEILIGHETER: Utleiemegleren og Finn.no har registrert dobbelt så mange utleieleilligheter som på samme tid i fjor.

FRÅTSER I LEILIGHETER: Utleiemegleren og Finn.no har registrert dobbelt så mange utleieleilligheter som på samme tid i fjor. Foto: Foto: Crestock

LANGTIDSPLANLEGGING: Daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo, sier at det ikke er vits i å kjøpe bolig hvis du ikke skal bo der i minst fem år.

LANGTIDSPLANLEGGING: Daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo, sier at det ikke er vits i å kjøpe bolig hvis du ikke skal bo der i minst fem år. Foto: Foto: Sverre Aurstad, Cappelen Damm

Tall fra Utleiemegleren og Finn.no viser at det nå er dobbelt så mange ledige utleieboliger som på samme tid i fjor.

En slik utvikling kan over tid være med på å presse ned prisene på leie av bolig.

Endring i rekordfart

Daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo, sier at markedet har endret seg i rekordfart.

- Det måtte gå slik. Prisene på boliger har rast nedover, og det har vært vanskelig å selge. Mange eiere har vært uvillige til å akseptere lave bud, og har valgt å leie ut boligen i stedet for å selge. Derfor har det blitt flere leiligheter til leie, noe som fører til lavere leiepriser, sier Bergo til klikk.no.

I følge Newswire, et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå, var det 8477 utleieboliger på Finn.no i november i år, mot 4578 samme måned i fjor. Utleiemegleren har 470 ledige boliger mot 270 på samme tid i fjor. Utleiemegleren mener at markedet nå har endret seg fra utleiers til leiers marked, og at leieprisene er på vei nedover.

Markedet svinger fort

Tidligere i år var det dyrt å leie, og mange mente det var en bra investering å kjøpe bolig for å leie ut.

- Det er farlig å basere boligkjøp på markedet. Som vi har sett nå svinger det veldig fort. Det er privatøkonomien din du må basere deg på hvis du skal gå til innkjøp av leilighet eller hus, ikke markedet, sier Agnes Bergo.

Les også:

Når megleren går konkurs

Nå er hyttene på billigsalg

Hun mener det ikke er noen vits å gå til innkjøp av bolig hvis du ikke har langtidshorisont og kan bo der i minst fem år fremover, uansett hvordan markedet er.

- Å kjøpe og selge betyr at du må ut med mye penger til for eksempel megleravgift og dokumentavgift, og det er en forpliktelse og et stort ansvar å eie en bolig. Du må vite at du har fast inntekt, og du må vite at du kan fordele kostnadene over flere år, sier hun.

Tull å eie i to år

- Hva hvis man bare vet at man blir boende i to år?

- Da er risikoen ved å eie for stor. Med kort tidshorisont er det ofte bedre å unne seg friheten å leie, slik at du kan dra på kort varsel uten å måtte forholde deg til et salg av bolig, sier Agnes Bergo.

Daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen er imidlertid skeptisk til at økningen i ledige utleieboliger er noe mer enn et kortvarig blaff.

- Økningen vi ser nå er antagelig mye på grunn av at mange sitter med to boliger, og derfor må leie ut den ene. Men disse boligene vil bare leies ut i kort tid. Får eier solgt, må leietakeren ut, sier Lars Aasen til klikk.no.

VANSKELIG Å SELGE: Mange sitter nå på to boliger, og får ikke solgt den ene. Da kan kortvarig utleie være en midlertidig løsning.

VANSKELIG Å SELGE: Mange sitter nå på to boliger, og får ikke solgt den ene. Da kan kortvarig utleie være en midlertidig løsning. Foto: Foto: Crestock

Han legger også til at utbyggere som ikke kan stanse utbyggingen nå, vil bidra til en viss økning i utleieboliger også det neste året.

Tror ikke det blir billigere

Han tror at etterspørselen på leiemarkedet kommer til å fortsette å være stor, og at det derfor ikke vil bli så mye billigere å leie.

- Ungdomsbølgen slutter ikke. På grunn av finanskrisen vil færre velge å kjøpe bolig tidlig i livet, og vil heller leie, sier Lars Aasen.

- Boligmarkedet som aksjemarkedet

Han tror mange kan ta lærdom av utviklingen vi ser i dag.

- Boligmarkedet blir mer og mer som aksjemarkedet. Du kan vinne eller tape. For mange er det stor risiko å kaste seg inn i et slikt marked, sier Aasen.

Les mer på:

Klikk Bolig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning