Mentaltrening og konsentrasjon

Hvordan få bedre tid i hverdagen

Lag deg dårlig tid, og få mer av den gode.

SETT AV TID: Ved å sette av en begrenset tidsperiode til å gjøre en spesifikk oppgave, kan du trene deg opp på å bli mer effektiv.
SETT AV TID: Ved å sette av en begrenset tidsperiode til å gjøre en spesifikk oppgave, kan du trene deg opp på å bli mer effektiv. Foto: Hero Images / Getty Images
Sist oppdatert

Det mest ineffektive jeg gjør er å ha god tid. Hvis jeg vet at jeg har åtte timer på meg til å lese pensum, somler jeg de første seks. Fluktrutene er mange: Meldinger som tikker inn må sjekkes med det samme. Klesvask, husarbeid og neglklipping er aldri så attraktivt som når jeg egentlig burde gjøre noe annet.

Time blocking

Magnus Ingebrigtsen, som er intervjuet i den andre saken publisert rundt denne tematikken, introduserte meg for begrepet «time blocking», og det har åpnet nye muligheter for meg. Time blocking er å sette av en begrenset mengde tid til å gjøre en oppgave.

ShapeUps mentaltrener

Maren Haugeto er mentaltrener og journalist. Hun er utdannet filolog og gestaltcoach. Hun skriver om mental trening hver måned i ShapeUp.

Sjekk ut nettsiden hennes: Marenhaugeto.com.

Send gjerne spørsmål eller kommentarer direkte til [email protected].

Det kan brukes som et verktøy for å få gjort krevende (eller kjedelige) oppgaver unna på kortere tid, for å redusere den «bortkastede» tiden da du verken er produktiv eller gjør noe gøy.

Effekten bygger på dette prinsippet: Vi har en tendens til å fylle den tiden vi har. Når vi har mindre tid til rådighet, gjør vi en oppgave raskere.

Trinn-for-trinn-oppskriften finner du lenger ned i artikkelen. I og for seg betyr ikke «time blocking» noe mer avansert enn å sette av en viss tid til noe, som for eksempel når du går på en treningstime. Vi er gode til å gjøre det når vi er sammen med andre. Du løper ikke ut av spinningtimen fordi du får en telefon. Men de fleste er ikke like gode når vi «bare» har en avtale med oss selv.

Les også: Slik tar du kontroll over stresset

Raskere, med bedre konsentrasjon

Etter at time blocking ble et ord for meg, har jeg tatt fenomenet i bruk. Jeg timeblocker når jeg skribler på denne artikkelen. Det går raskere fremover når jeg ikke sjekker meldinger eller følger innfall underveis. Av med lyden og på med stoppeklokke. Rask fremgang og ekte pauser er motiverende, og bedre enn treig progresjon ispedd avbrytelser.

Time blocking øker bevisstheten min om at jeg gjør noe i en begrenset periode. Et lite stykke tid er satt av til dette, og bare dette. Da konsentrerer jeg meg maksimalt.

Størst effekt har jeg når jeg studerer. Selv om jeg er oppriktig interessert i faget mitt, raser ikke sidene avgårde når jeg setter meg med den gigantiske boken, og vet at her skal jeg sitte i hele dag. Vet jeg derimot at jeg kun har en halvtime mellom andre avtaler, får jeg fart på meg.

Før har dette skjedd tilfeldig en gang i blant. Nå lager jeg begrensede tidsintervaller med vilje. Intervall, ja – det kan absolutt sammenlignes med å løpe intervall: masse trening på kort tid.

Les også: Dette har du krav på under eksamen

Lesehest med restriksjon

Med time blocking eller leserestriksjon, som jeg liker å kalle det i studie-sammenheng, har jeg så begrenset tid til å lese at jeg må få opp dampen med en eneste gang. Om bare femten minutter går alarmen, og jeg må reise meg og ta 20 pushups eller et glass vann. (Jeg tar ikke pushups på biblioteket, men heier på et samfunn hvor det er akseptert.)

Og poenget? Premien er mer fritid. Du kan også få mer tid til venner, tid på sykkelen eller i skogen – med god samvittighet. Med god konsentrasjon og gode metoder kan du studere dobbelt så mye på halve tiden.

Slik «time blocker» du:

Sett av blokker med tid til å gjøre en oppgave. Hvor lenge klarer du å konsentrere deg av gangen? Kanskje går det bare fem minutter før du spacer ut og tenker på andre ting. Da setter du av fem minutter til å lese.

Sett på timeren på telefonen. Når det ringer om fem minutter skal du ta en pause, for eksempel fylle vannflasken og gjerne bevege deg litt. Så kan du starte en ny femminuttersøkt.

Når du klarer å holde konsentrasjonen godt i fem minutter, kan du øke til 10, så 15, så 20 minutter, og så videre. Når du har trent deg opp, kan du kanskje sitte dypt konsentrert i 2 timer, kun med mikropauser.

Øv opp konsentrasjonen:

Du trener på konsentrasjon når du tar deg i å «vandre», for så å rette oppmerksomheten tilbake til oppgaven. Så hver gang du tar deg i å ikke konsentrere deg, er du på rett vei.

I løpet av den avsatte tiden, hvor mange ganger klarer du å hanke oppmerksomheten inn igjen når den vandrer vekk fra oppgaven? Hver gang du klarer å ta deg selv i å ha flyttet oppmerksomheten over på noe annet, får du 10 poeng!

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2018, og sist oppdatert 09/11 2018.

Les også