Skattemeldingen

Eier du bolig, hytte eller bil? Eller leier du ut? Dette bør du sjekke i skattemeldingen

Det er ikke gitt at skattemeldingen du har fått tilsendt inneholder korrekte opplysninger, ei heller alle opplysningene. Og særlig om du eier bolig, hytte eller bil bør du sjekke meldingen før du sender den inn.

SKATTEMELDINGEN OG BOLIG: For de fleste er boligen det største formuesobjektet man har, derfor er det viktig at det også er oppført med riktig verdi i skattemeldingen.
SKATTEMELDINGEN OG BOLIG: For de fleste er boligen det største formuesobjektet man har, derfor er det viktig at det også er oppført med riktig verdi i skattemeldingen. Foto: Alexander Berg jr.
Sist oppdatert

Det er tid for den årlige, finansielle selvransakelsen. Skattemeldingen kom for drøyt to uker siden, og det er knappe to uker til den må leveres. Og da har du to valg, ikke foreta deg noe og stole fullt på det skattemyndig- hetene mener du eier og har tjent, eller du kan sette deg ned og gå gjennom de enkelte postene. Ekspertene anbefaler det siste. For ingen er ufeilbarlige, selv ikke Staten.

Sjekk at boligen er oppført med riktig verdi

Primærboligen din, altså den du bor i skal ikke føres opp i skattemeldingen med høyere verdi enn 25 prosent av markedsverdi. Dersom du mener at verdien av boligen er ført opp med mer enn 30 prosent av markedsverdien, kan du ifølge Carsten Phil klage til skattemyndighetene. Phil er forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseiernes landsforbund.

Men hvordan finner du markedsverdien på boligen din? Ifølge Phil har du tre alternativer: Gjennomføre en takst, be om et verdioverslag fra en eiendomsmegler eller sjekke hva tilsvarende boliger er solgt for i nærområdet.

Han mener at det er de to siste alternativene som er mest aktuelle med hensyn på skattemeldingen. Det er imidlertid viktig å være klar over at det er markedsverdien per 31. desember i fjor som er den du skal bruke, og historiske priser finner du enklest på blant annet 1881 sin tjeneste Eiendomspriser.no.

- Det man i denne sammenhengen skal være klar over, er at dersom man innhenter en takst eller får en verdivurdering fra en eiendomsmegler, må det være innhentet etter 1. juli i fjor, understreker fagsjef i Skattebetalerforening, Rolf Lothe.

Dersom du eier mer enn en bolig, skal verdien av denne (disse) føres opp med 90 prosent av markedsverdi i skattemeldingen.

Les også: Den nye skattemeldingen: Dette er punktene du må huske

Verdien på boligen er viktig også med hensyn på eiendomsskatt

Verdifastsettelsen av boligen din har betydning for to skatter, formuesskatten og eiendomsskatten (dersom kommunen du bor i har det). Men selv om man på grunn av høy gjeld ikke vil få formuesskatt, råder Lothe likevel til at man sjekker markedsverdien for boligen sin.

- Det er fordi denne verdien også benyttes ved fastsettelse av eiendomsskatt.

Verdien av fritidsbolig

Dersom du eier en hytte (eller flere), skal denne (disse) maks verdsettes til 30 prosent av markedsverdi.

Skatteverdien på fritidsbolig justeres hvert år med bakgrunn i statsbudsjettet. For 2019 er det ikke vedtatt noen justering, så den verdien du brukte i selvangivelsen for 2018 skal derfor videreføres til 2019, om du da ikke i løpet fjoråret har gjort noe som endrer verdien på hytta.

Dersom du har kjøpt hytte i løpet av 2019, er det ifølge Skatteetaten verdien tidligere eier brukte i ligningen for 2018 du skal bruke.

Dersom du skal sjekke ut om det er benyttet riktig markedsverdi for hytta, kan dette nødvendigvis bli vanskelig, all den stund det blir utfordrende å finne en tilsvarende hytte som har vært til salgs. Da kan du kontakte en lokal eiendomsmegler for å høre om vedkommende kan gi deg et prisoverslag. Og ifølge Skatteetaten vil en slik vurdering være et tilstrekkelig grunnlag for å gjøre en eventuell endring.

Les også: Sjekk dette - og få kontroll over økonomien

Men sannsynligvis vil verdien på hytta være godt innenfor 30 prosent-regelen.

- Min erfaring er at det er svært få hytter som har en for høy verdi i skattemeldingen, sier Lothe.

- Veldig mange har en lav verdi.

LAV VERDI: Dersom du eier en hytte er sannsynligheten stor for at den har en lav skattemessig verdi, og godt under grensen på 30 prosent av markedsverdi som gir deg grunnlag for å sette ned verdien i skattemeldingen.
LAV VERDI: Dersom du eier en hytte er sannsynligheten stor for at den har en lav skattemessig verdi, og godt under grensen på 30 prosent av markedsverdi som gir deg grunnlag for å sette ned verdien i skattemeldingen. Foto: Alexander Berg jr.

Utleie av egen bolig

Dersom du leier ut deler av den boligen du bor i, vil leieinntekten være skattefri dersom du leier ut mindre enn halvparten. Prinsipielt er det verdien på utleiedelen som skal legges til grunn, men ifølge Phil kan dette være vanskelig å fastsette. Derfor kan det være fornuftig å starte med arealet for å få en antydning.

- Dette er fordi utleieverdi og areal oftest henger veldig godt sammen, utdyper han.

Hos Skatteetaten gis det ingen anvisning om hvordan man skal finne utleieverdien. De understreker kun det samme som Phil sier, at areal og verdi som oftest er sammenfallende.

- Men dersom man leier ut flere rom i det huset eller leiligheten man bor i, vil de samlede utleieinntektene kunne være skattepliktige, selv om utleiearealet er mindre enn 50 prosent av det totale arealet, forteller Lothe.

- Dette er fordi summen av leieinntektene kan overstige 50 prosent av boligens eller leilighetens totale utleieverdi.

Les også: Sykdomstabbe kan gi folk tidenes ferieregning

Dersom leieinntekten er skattepliktig, er det flere utgifter man kan trekke fra.

Ifølge Phil kan du blant annet trekke fra forsikring, husleie til borettslag/sameiet, vedlikehold, annonsering av utleieboligen, kommunale avgifter og inspeksjonsreiser.

Det man skal være klar over, er at alle utleieinntekter under 20 000 er skattefrie.

Dersom leieinntektene er skattepliktige, skal både inntektene og tilhørende fradrag føres i skattemeldingen.

Utleie av sekundærbolig

Dersom du leier ut en leilighet du ikke bor i, vil leieinntekten være skattbar fra første krone. Men du vil kunne få en rekke fradrag. Skatteetaten gir en utførlig oversikt over hvilke utgifter som kan trekkes fra.

I skattemeldingen skal både inntektene og tilhørende fradrag føres opp.

Korttidsutleie av bolig

Stadig flere leier ut boligen sin gjennom Airbnb. Inntekter fra dette skal rapporteres inn til skattemyndighetene.

Ifølge Phil er de første 10 000 kronene i inntekt skattefrie, dernest skal 85 prosent av det overskytende beskattes.

Det gjelder en 30-dagers regel for denne typen utleie, som betyr at utleieperioden må være kortere enn 30 dager. Regelen gjelder for hvert utleieforhold.

Når det gjelder skatten, vil ikke 10 000-kroners regelen gjelde for hvert leieforhold. Det er den samlede leieinntekten på årsbasis som skal fratrekkes 10 000 kroner.

Betalinger som knytter seg til utleien, som for eksempel strøm og vask, skal gå inn i leieinntektene.

Det er kun den skattepliktige delen av inntektene du skal oppgi. Det betyr at du først skal trekke fra 10 000, dernest beregne 85 prosent av det overskytende, og det er denne resten du fører opp.

Eksempel: Inntekter 15 000 – Fribeløp 10 000 = 5000*,85 = 4250 kroner, som skal føres opp i skattemeldingen.

I motsetning til langtidsutleie av bolig, kan du ved korttidsutleie ikke trekke fra kostnader.

- Dette er en såkalt sjablonbeskatning, og da er det tatt høyde for utgifter ved at man skal skatte for kun 85 prosent av inntektene over 10 000 kroner, forklarer Rolf Lothe.

KORTTIDSUTLEIE: Dersom du leier ut boligen din for en kortere periode (mindre enn 30 dager) skal du kun føre opp 85 prosent av leieinntekter over 10 000 kroner. Dette gjelder på årsbasis. 30-dagers regelen gjelder for hvert leieforhold.
KORTTIDSUTLEIE: Dersom du leier ut boligen din for en kortere periode (mindre enn 30 dager) skal du kun føre opp 85 prosent av leieinntekter over 10 000 kroner. Dette gjelder på årsbasis. 30-dagers regelen gjelder for hvert leieforhold. Foto: Needpix.com

Utleie av hytte

Dersom du eier hytte som du leier ut i perioder av året, gjelder tilnærmet de samme reglene som ved korttidsutleie av bolig. Det er ikke fradragsrett på utgifter.

Eksempel: Leieinntekter 20 000 – Fribeløp 10 000 = 10 000*,85 = 8500, som er det beløpet du skal føre opp i skattemeldingen.

Dersom du leier ut hytta på åremål, vil hele leieinntekten være skattepliktig. Men da vil du også få fradrag for utgifter.

I dette tilfellet skal både inntekter og utgifter føres opp i skattemeldingen.

Refinansiert boligen?

Dersom du har refinansiert boligen din i løpet av det siste året, kan du ifølge Phil føre opp kostnadene ved refinansieringen i skattemeldingen.

- Det kan være utgifter til takst, verdivurdering fra eiendomsmegleren, tinglysingsgebyr og etableringsgebyr i bankene.

Viktig å være oppmerksom på at disse fradragene får man kun når det er snakk om refinansiering av eksisterende bolig.

Verdi på bilen

For de fleste er også bilen en formuesgjenstand. I utgangspunktet blir den automatisk ført opp i skattemeldingen med bakgrunn i hva nybilprisen var.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, vil man på Skatteetatens sider finner lister over nybilpris sortert på årsmodell.

- Der er det også forklart hvor mange prosent av listeprisen du skal oppgi som formue, legger han til.

- Og dersom det ikke er ført opp noen verdi, fyller du inn nybilprisen i skattemeldingen og formuesverdien regnes automatisk ut.

VETERANSKATT: Vanligvis vil bilen du eier komme automatisk opp i skattemeldingen. Dersom du eier en veteranbil (mer enn 30 år gammel), vil den stå oppført med 0 i verdi. Da skal du føre inn antatt salgsverdi.
VETERANSKATT: Vanligvis vil bilen du eier komme automatisk opp i skattemeldingen. Dersom du eier en veteranbil (mer enn 30 år gammel), vil den stå oppført med 0 i verdi. Da skal du føre inn antatt salgsverdi. Foto: Pexels.com

Dersom du mener at den forhåndsutfylte verdien er for høy, kan du selv fylle inn den verdien du mener bilen din har.

Eier du en veteranbil, altså en bil som er mer enn 30 år gammel, vil den ikke være oppført med noen verdi. Ifølge Skatteetaten.no skal du føre opp den antatte salgsverdien.

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2020, og sist oppdatert 20/04 2020.

Les også