Boliglån:

Fastrente gir det billigste lånet

Fastrenten er på et historisk lavt nivå.

FAST ELLE FLYTENDE: Skal man velge fast eller flytende rente på boliglånet? Det er spørsmålet mange nordmenn nå stiller seg.
FAST ELLE FLYTENDE: Skal man velge fast eller flytende rente på boliglånet? Det er spørsmålet mange nordmenn nå stiller seg. Foto: FOTO: ScanStockPhoto
Sist oppdatert
GUNSTIG: Daglig leder Agnes Bergo i Pengedoktoren mener det er gunstig å binde renten i øyeblikket.
GUNSTIG: Daglig leder Agnes Bergo i Pengedoktoren mener det er gunstig å binde renten i øyeblikket. Foto: FOTO: Sverre Aurstad, Cappelen Damm

Planer om å kjøpe bolig eller refinansiere, og kanskje husker du hvordan renten svingte for noen år siden? Da er tiden inne for vurdere å binde renten, for du kan faktisk tjene på å inngå avtale om fastrentelån.

I et 3-års perspektiv er faktisk et fastrentelån rimeligere enn ett med flytende.

Norges Bank har nettopp bestemt at styringsrenten blir stående på 2,25 prosent. Videre beskriver de i sin pengepolitiske rapport (tabell 1.14A) at renten vil stige til 4,01 prosent ved utgangen av 2014. Samtidig ligger den rimeligste 3-års fastrenten på 3,45 prosent.

Fastrente gir laveste lånekostnad

Bonytt.no har regnet på forskjellen mellom flytende og fast rente frem til utgangen av 2014, som er den tidsperioden for Norges Bank anslag over renteutviklingen.

Vi har tatt utgangspunkt i et lån på 2 millioner og en løpetid på 25 år. Videre har vi hentet den laveste fastrenten i Finansportalens rentebarometer. Der er laveste fastrente for tre års binding 3,56 prosent.

Den laveste flytende renten er for nåværende 3,44 prosent, og siden Norges Banks styringsrente er på 2,25 har vi lagt til grunn at den laveste markedsrenten, for perioden frem til utgangen av 2014, vil ligge 1,20 prosentpoeng over styringsrenten.

Vi har derfor lagt til grunn at den flytende renten vil bevege seg fra dagens gunstigste på 3,45 til 5,21 prosent ved utgangen av 2014.

Med dette som bakgrunn vil lånekostnadene for tiden frem til utgangen av 2014 bli som følger:

Fastrente: 453 829 kroner

Flytende: 476 583 kroner

Du sparer altså nesten 23 000 på å inngå avtale om fastrente, dersom den flytende renten følger rentebanen til Norges Bank.

Frykter nedtur

Å velge fast eller flytende rente på boliglånet? Det er altså spørsmålet mange nordmenn nå stiller seg.

Nylig uttalte en eiendomsmegler til dn.no at han er villig til å sette en kasse god vin på at boligprisene skal falle 8-10 prosent det neste året.

Det er sjelden kost fra norske eiendomsmeglere og kan bære bud om at boligmarkedet går inn i usikre tider.

Femdobling av lån

- Trenden er klar. Mange kommer ned fra gjerdet og velger fastrentelån nå, forteller informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR til bonytt.no.

De to første ukene i oktober har Norges største bank opplevd en femdobling i antall fastrentelån, sammenliknet med de to første ukene i september.

Tradisjonelt har for øvrig norske forbrukere valgt flytende rente, mens det er langt mer vanlig i våre naboland å velge fastrente.

Godt tidspunkt

Agnes Bergo, daglig leder i Pengedoktoren har skrevet og bidratt til flere bøker innen personlig økonomi, blant andre lærebøker innen høyskolesystemet (NHH).

Hun mener det er gunstig å binde renten i øyeblikket.

- Velger du fastrentelån så velger du i realiteten en forsikring, og alle forsikringer koster penger. Men akkurat nå er det nærmest ingen forskjell på flytende og fast rente. Forsikringspremien blir dermed lav. Det er med andre ord gunstig å binde renten nå, forklarer Bergo.

To unntak

Men Bergo understreker at det er to viktige forutsetninger som må ligge til grunn før du eventuelt binder renten.

1. Du bør ikke binde renten dersom du tenker at du skal selge boligen din i rentebindingsperioden. Det er nemlig ikke så lett å flytte lånet.

2. Du bør ikke binde renten dersom du ønsker å betale ned lånet raskere. Det går nemlig ikke å betale ekstraordinært ned på lånet i denne perioden.

Selv har pengedoktoren bundet renten på boliglånet.

Anbefaler flytende

Ekspertene er imidlertid ikke helt samstemte:

- Generelt vil jeg anbefale folk å legge seg på flytende rente på boliglånet. Det er på alle måter mer fleksibelt. Du kan få avdragsfrihet og dessuten utvide lånet langt enklere enn om du velger fastrentelån, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra til klikk.no

Han minner om at renten gjerne svinger med lønningen, og går det mot dårligere tider går gjerne renten også ned.

- Når det er sagt; hvis du binder renten på under 4 prosent så gjør du ingen stor feil.

- Og er du engstelig for at renten skal gå opp er jo fastrentelån absolutt et verdig alternativ til sovemedisin, tilføyer han.

Kan være smart

Redaktør Tom Staavi i Dine Penger skrev i VG i forrige uke at "selv om det ikke ser slik ut i dag, kan lånerenten meget vel være eksempelvis 6-8 prosent om to år. Det vet ingen. Og raser korthuset ditt med en slik rentefot, er valget enkelt. Løp og bind".

Han tips er at det om fem år vil vise seg at det var lønnsomt å binde renten i disse dager.

Les også:

Finn boliglånet som passer deg

Tusenvis å spare på villaforsikringen

På jakt etter gode interiørtips? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

Slik fikk de babyen til å sove

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også