OSLO ÅPNE HUS 2008

Besøk Norges nullpunkt

Observatoriet åpner dørene i helgen. Bli med på omvisning!

Publisert Oppdatert

Det astronomiske observatorium ble oppført for Universitetet i Oslo i 1831-33 av arkitekt Chr. H. Grosch i samarbeid med professor Hansteen. Bygget var i bruk som observatorium i 100 år, til 1933, deretter benyttet av Norsk Polarinstitutt og Universitetsbibliotekets musikkhistoriske samlinger. Fremtidig sted for Museum for universitets- og vitenskapshistorie. I dag også Senter for Ibsen-studier.

-Taket i tårnhatten er dreibart, og man kan peile inn himmellegemer i alle retninger, forteller Bjørn Vidar Johansen fra Museum for universitets- og vitenskapshistorie.

LES MER: Mot nullpunktet i Observatoriet (om bygningen)

Bygningen inneholder Norges nullpunkt, som plasserte landet på kartet, forteller Johansen. Vår nullmeridian måtte konstrueres i forhold til andre lands nullpunkter. Betydningen av å plassere nullmeridianen forstås bedre når han forklarer at det var en tidsforskjell mellom Oslo og Drammen på 6 minutter.

Det tok Hansteen og hans assistenter over 10 år å bestemme posisjonen helt nøyaktig, og siden 1847 har Norge vært plassert riktig på globusen.

Åpent lørdag 13. og søndag 14.9 fra 11-15. Omvisninger kl. 12, 13 og 14.

Adresse: Observatoriegaten 1, Solli Plass

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning