At det skjer mye spennende på arkitekturfronten i Oslo for tiden, hersker det ingen tvil om. Fra Operahuset til de spennende og unike kontor- og leilighetsbyggene Barcode; Norge holder på å virkelig sette seg på kartet hva unik og nyskapende arkitektur gjelder.

Og det er ikke bare hovedstaden som ser spennende nye bygg komme til. Helt nord i Alta innviet man nemlig den helt nye Nordlyskatedralen denne uken. Det er et bygg som uten tvil kommer til høste omtale og oppmerksomhet i både inn- og utland.

Spektakulært landemerke

Det var en konkurranse utlyst av byrådet i Alta i 2001 som gjorde at Signatur Arkitekter AS i samarbeid med arkitektene hos Schmidt Hammer Lassen Architects, gikk av med seieren og fikk lov til å designe det nye kirkebygget i Finnmarks største by. Byggherren, Alta kirkelige fellesråd, tegnet senere kontrakt om planlegging med Link Signatur AS, og har samarbeidet om prosjektet til det nå i dag står ferdig.

Og forrige søndag var både geistlige og kongelige til stede i Alta da Nordlyskatedralen ble vigslet og innviet, en hendelse innbyggerne i byen har ventet lenge på.

- Det er 50 år siden jobben med å få bygd et nytt kirkebygg i Alta startet, forklarte kirkeverge Gunnar Tangvik i Alta menighetsråd til NTB noen dager før åpningen.

- Ønsket har ikke blitt oppgitt, og er endelig kronet med et nybygg som ikke bare blir funksjonelt for menigheten, men som også ligger an til å bli et landemerke i Alta.

Arkitektur.

LANDEMERKE: Den nye Nordlyskatedralen i Alta minner ikke så mye om en tradisjonell kirke. © FOTO: Adam Mørk

Nordlyskatedralen i Alta.

HALLELUJA: Beboerne i Alta kan endelig glede seg over sitt nye kirkebygg. © FOTO: Adam Mørk

Natur og arkitektur

Ved første øyekast er det ikke mulig å vite at man ser på en kirke når man tar inn synet av det spiralformede signalbygget som har kostet 120 millioner kroner å bygge.

- Da arkitektkonkurransen ble utlyst for 12 år siden, var byrådet i Alta klare på at det var ikke bare en ny kirke de ønsket seg, forklares det i en pressemelding fra Schmidt Hammer Lassen Architects.

- De ønsket seg også en bygning som både skulle bli et arkitektonisk varemerke for byen, men også være med på å løfte og fremheve Altas rolle som et sted hvor man kan observere og beundre det fantastiske nordlyset regionen er kjent for.

Og at det unike naturfenomenet er landsdelens og byens stolthet, gjenspeiles i mange detaljer ved det spektakulære bygget.

Spennende kontraster mellom eksteriør og interiør i Nordlyskatedralen.

DRAMATISK: Utsiden på kirken har et helt unikt utseende. © FOTO: Adam Mørk

Arkitektur.

UTLYSTE KONKURRANSE: Alta utlyste en arkitekturkonkurrasne i 2001 og vinnerne fikk lov til å skape byens nye katedral. © FOTO: Adam Mørk

Trine Jensen

Kunne du sovet her?

I disse sovekapslene har de klemt inn et helt hotellrom på bare fire kvadrat.

Spiralformen som strekker seg 47 meter over bakken skal ifølge arkitekt John F. Lassen symbolisere nordlysets form.

- Fasaden, som er kledt med titanium, vil reflektere nordlyset i de lange periodene med arktisk vintermørke i mørketiden, og forsterke opplevelsen av fenomenet.

Videre forklarer arkitekten:

- Nordlyskatedralen er i kjernen av sitt design et produkt av både natur og kultur i nærområdet. Bygningen er et varemerke, som gjennom sin arkitektur symboliserer det spektakulære naturfenomenet som nordlyset er, og som kjennetegner stedet og regionen. Katedralen gjenspeiler både konkret og i overført betydning nordlyset slik det er, eterisk, flyktig, poetisk og vakkert, og markerer seg som en ensom skulptur i samspill med storslått natur.

Slik ser Altas nye katedral ut.

NYSKAPENDE: Arkitektene hos Schmidt Hammer Lassen Architects str bak Nordlyskatedralen. © FOTO: Adam Mørk

Viktig storstue

Kirkeverge Gunnar Tangvik er enig i at byens nye storstue er vakker å se på, men tror også den vil ha betydning for både Alta og menneskene der på flere plan enn bare som storslått turistattraksjon:

- For det første så var det ønske i mange mange år å få en kirke som skulle være som en storstue for både byens innbyggere og også besøkende til regionen, forklarer Tangvik.

- Veien fram til katedral med flerbruksmuligheter har vært lang, men nå har vi endelig fått et bygg som ikke bare kan huse 350 personer i kirkerommet, men hvor man også har funksjoner som administrasjon, undervisningslokaler, utstillingslokaler og menighetssal.

Spennende møte mellom arkitektur og natur.

STORSLÅTT: Vil det nye kirkebygget få flere til å gå i kirken? © FOTO: Adam Mørk

Fredfyllt og dynamisk

Selv om arkitekturen og utsiden på den unike katedralen som ligger 500 kilometer nord for Polarsirkelen er både spektakulær og dramatisk, fortoner innsiden på Nordlyskatedralen seg mer eterisk og fredfull.

- Kirkerommet er på mange måter en kontrast til utsiden på bygget, forklarer Lassen.

- Her får det sarte dagslyset trenge inn gjennom høye smale vinduer, og takvinduet lar lyset strømme inn og lyse opp hele veggen bak alteret, noe som skaper en helt spesiell stemning i rommet.

Det er kunstneren Peter Brandes som står bak utsmykningen av bygget, og også her er det lett å se at naturfenomenet som har gitt katedralen navn også har inspirert interiøret.

- Kontrastene er mange, noe man også ser så godt i naturen her oppe, forklarer Lassen.

- Rå betong og treverk er begge med på understreke den nordiske tilhørigheten.

Slik ser Altas nye landemerke ut.

UNIK: Peter Brandes står for utsmykkingen i den helt nye katedralen. © FOTO: Adam Mørk

Arkitektur og mennesker

At arkitektur og byggene vi omgir oss med har betydning for både mennesker og miljø hersker det liten tvil om. Vi påvirkes av omgivelsene på mange måter, men ikke alle er enige i at moderne arkitektur nødvendigvis gjør mennesket mer lykkelig.

I boken "En sort bok om arkitektur - hvorfor moderne arkitektur har blitt så stygg" argumenterer forfatterne Christopher Rådlund og Alexander Z. Ibsen for at moderne arkitektur på mange måter faktisk kan bidra til å gjøre oss mindre lykkelige.

Ifølge forfatterne bør arkitektur, siden den i stor grad blir tvunget på menneskene som bor i samfunnet som resultat av å være et politisk instrument, gjøres mest mulig positiv og behagelig.

"Hus og bygninger bør bygges solid og være vakre, også fordi de ofte står der lenge. Arkitektur påvirker sivilisasjonen, og bør derfor forankres i menneskenaturen, samfunnslivet og historien."

Rådlund og Ibsen advarer mot å la arkitektur skape brudd med omgivelser og tradisjoner.

Vakker utsmykning i ny kirke.

NATURFENOMEN: Utsmykningen av kirken er i stor grad inspirert av det vakre nordlyset som kjennetegner landsdelen. © FOTO: Adam Mørk

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!