Husholdningselektronikk er en del av et hvert hjem, men stereoanlegg, tv-er og annet skaper sammen med frittstående lamper ofte et sant ledningskaos.

Ledninger i en større kveil kan også være brannfarlig, fordi de genererer varme.

Derfor er det både en estetisk og sikkerhetsmessig gevinst i ordne opp i kabelklysene som ligger rundt omkring på gulvet.

- Ledningskaos er ikke et uvanlig tema når jeg er ute på oppdrag, forklarer interiørarkitekt i Zett Interiørdesign, Tove Seberg, til klikk.no.

- Folk er lei av ledningene som flyter over alt, og de nikker gjenkjennende til at det er et forstyrrende element. Mitt råd når folk skal pusse opp eller bygger nytt er å planlegge plasseringen av lyspunkter og lyd/bilde, og man får i grunnen aldri startet tidsnok med slik planlegging, det betyr at en kan legge til rette for å skjule mye av ledninger etc.

Hun nevner at det også finnes møbler å få kjøpt som er spesialdesignet for å skjule ledninger og kontakter.

- En annen mulig løsning er selvfølgelig å få skreddersydd møbler tilpasset dine egne tv og lydanlegg.

- Rydd unna feilkildene i det elektriske anlegget

- Selv om ledninger som ligger i en klynge ikke umiddelbart representerer en brannrisiko, er det likevel fornuftig å hindre at ledningene ligger i store klumper, sier forsker ved Norsk branntekniske laboratorium, Reidar Stølen, til bonytt.no.

- Det som også representerer en risiko når ledninger ligger i klyser, er at de er utsatt for mekaniske skader, og det igjen kan være en kilde til kortslutning som igjen kan representere en brannfare.

Et annet forhold Stølen trekker frem, er at ledningskveiler også er støvsamlere, og støvet kan lett antennes av for eksempel en gnist.

- Generelt kan man si at det er mange feilkilder i det elektriske anlegget, men dess flere man klarer å rydde unna, jo bedre vil det være.

- Installer ekstra uttak

Løsningen med å få orden på kabelkaoset bør i følge daglig leder Morten Guriby hos Elektroentreprenør Guriby AS være en kortsiktig løsning. En varig, permanent og mest mulig sikker håndtering vil være å installere flere stikkontakter.

- Bruk av skjøteledninger bør være en kortsiktig løsning, og det jeg spesielt er opptatt er hva man plugger i enden av skjøteledningen, sier han til bonytt.no.

- Plugger man for eksempel i en varmeovn, kan det, fordi ovnen trekker mye energi, bli varmegang i skjøteledningen. Reglene som gjelder i dag sier at det skal være minimum seks uttak bak området der hvor TV, musikkanlegg og lignende står. I tillegg, når vi gjør installasjoner i nye bygg, sier forskriftene at det skal være dobbeltkontakter for hver fjerde kvadratmeter i oppholdsrom. Er stuen for eksempel på 24 kvadratmeter skal det være minimum seks dobbeltkontakter rundt om på veggene, i tillegg til den kontakten med seks uttak bak TV-en. Men går du til et eldre bygg, vil du finne langt færre.

Men skulle du likevel velge den kortsiktige løsningen og gå for å rydde opp i kabelklysene, så har vi under samlet noen produkter som kan hjelpe deg i å rydde opp i kaoset.

Les også:

Tusenlapper å spare på forsikring, lån og strøm

Slik blir du lurt av strømleverandørene

Triksene du sparer tusenlapper på i vinter

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i inspirasjonsguiden

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!