Begrepet infill-arkitektur dukker opp stadig oftere når det er snakk om byutvikling og arkitektur i storbyen. Denne typen arkitektur refererer til bygg som settes opp i glipper og mellomrom mellom andre bygninger som allerede eksisterer, noe som vil si at man rett og slett utnytter tomrom i byen til å skape nye hjem.

Det var dette - ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom - som var utgangspunktet også da denne familieboligen skulle bygges i Tokyo.

"Ubrukelig" tomt til overs

Det var det kjente japanske og Tokyo-baserte arkitektfirmaet Florian Busch Architects som fikk den utfordrende jobben men å skulle skape et hjem for en familie på en tomt som av lokale myndigheter hadde blitt stemplet som ubrukelig.

- Tomten, som ligger sentralt til midt i Tokyo, var i utgangspunktet bare en smal stripe med ubebygget land, forklarer arkitekt Sachiko Miyazaki hos Florian Busch Architects til nettstedet.

- Det som hadde skjedd her var at denne biten med "tomt" hadde blitt til overs da nærliggende, større tomter hadde blitt delt opp og solgt. Det som var igjen ble stemplet som "ubebyggelig" og regnet som ubrukelig.

Slik utnyttet man den ubrukelig tomten.

TIL OVERS: Den lille tomten hadde blitt til overs da nabotomtene ble oppdelt og solgt. © FOTO: Hiroyasu Sakaguchi

Smarte grep i liten bolig.

SPIRALTRAPP: For å ikke stjele volum i rommene, valgte arkitektene å sette inn en plassbesparende spiraltrapp. © FOTO: Hiroyasu Sakaguch

Mini-tomten det var snakk om hadde følgende mål: 4,7 x 33 meter.

- Tomten var unaturlig lang og smal, forklarer Miyazaki.

- Den strakk seg fra gaten på ene siden over til gaten på andre siden av kvartalet. Og på begge sider eksisterte det allerede andre bygninger.

Måtte tenke lineært

Familien som hadde kjøpt den unike lille tomten kom til arkitektene med ett hovedønske: Et hjem som skulle være luftig og åpent, og hvor man på ingen måte følte seg innestengt eller "kvalt av storbyen."

Noe som på en tomt som bare måler 4,7 meter i bredden absolutt skulle komme til å by på litt hodebry for arkitektene.

Smalt byhus i Tokyo.

BALKONG: Mot nabohuset på ene siden strekker deg seg en balkong langs hele lengden på boligen. © FOTO:Hiroyasu Sakaguchi

Det er trangt om plassen om du skal bygge i Tokyo.

SPISEPLASS: Her spiser man med utsikt rett inn i nabohuset. © FOTO:Hiroyasu Sakaguchi

Løsningen ble følgende: En S-formet betongkonstruksjon som utnyttet tomten - både i bredde og høyde - til det maksimale.

- På denne måten fikk vi med eksteriøret tatt i bruk som mye av rommet på tomten som mulig, forklarer Miyazaki til arkitekturnettstedet Arch Daily.

- På mange måter ble det som om boligen strekker seg utenfor sine egne linjer for å få utnyttet all tilgjengelig plass.

"Brettet" betongen til å forme huset

Fra begge sidene av huset er det lett å se formet og omrisset av slik boligen fungerer. Fra bakken og oppover i høyden av hele det tre-etasjer høye huset er det et S-formet betongstykke som reiser seg og brettes til å forme vegger, gulv og tak i huset.

- På grunn av måten "bretten" fungerer, har man ulike utsiktspunkt fra de ulike etasjene i huset, forklarer arkitekten.

Rikelig med lys var nødvendig for at huset ikke skulle føles mørkt og trangt.

LYS OG LUFT: Store vinduer i begge ender av huset sørger for at lyset kan spre seg gjennom boligen. © FOTO: Hiroyasu Sakaguch

Glass i begge ender

For å unngå at det lange smale huset skulle føles mørkt og trangt, ble det viktig å slippe inn så mye lys som mulig i begge ender av huset som vender ut mot hver sin vei.

- Store vinduer sørger for at dagslys slipper inn, og strømmer fra ene enden av huset mot andre siden, forklarer Miyazaki.

- Sideveggene er mer lukket, og har delvis ikke vinduer i det hele tatt, alt etter som hvor i bygget man befinner seg.

Møblerte for å understreke, ikke skjule, den unike arkitekturen på huset

Arkitekten forklarer at da fast inventar og møbler til boligen skulle velges, ble dette gjort med tanke på å vise hvordan den lange smale boligen fungerte.

- Vi hadde ikke noe ønske om å skjule den unike arkitekturen, forklarer Miyazaki.

- Hyller, kjøkken og møbler ble alle valgt for å understreke fasongen på boligen.

Smart interiør i smal bolig.

GARDINER: Familien øsnket så få dører som mulig i boligen, og har heller benyttet seg av lange gardiner for å kunne dele av mellom rom og soner. © FOTO: Hiroyasu Sakaguch

Infill-arkitektur i Tokyo.

OPPOVER: Via denne trappen beveger man seg helt fra grunnflaten i boligen og helt opp på bygningens takterrasse. © FOTO:Hiroyasu Sakaguchi

Ville ikke ha dører

For familien som skulle bo i huset, var det et ønske om så få dører og fysiske skiller i boligen som mulig.

- Derfor valgte man heller å benytte seg av lange gardinlengder, forklarer Miyazaki.

- Med disse har man mulighet til å dele av rom og soner uten at det på noen måte blir en permanent avgrensning. Dette er også med på å forlenge hver etasje til det ytterste.

Arkitekten forklarer at det for familien er unikt å gjennom store vinduer og skyvedører kunne få med seg bylivet og naturen i forandring rett utenfor boligen.

- Familien elsker at de kan bo med en slik tilskuerplass til naturen midt i Tokyo, forklarer Miyazaki.

- Og ved å bevege seg gjennom dette huset vil man også kunne nyte helt ulike rom og atmosfærer fra etasje til etasje, fordi man fra hver enkelt etasje har en helt ny og unik utsikt mot byen utenfor.

Smarte grep på smal tomt.

SLIK GJORDE DE: Sjekk den unike løsningen på dette huset. © Illustrasjon: Florian Busch Architects

Spennende arkitektur i storbyen.

UNIK FORM: Slik fikk de plass til huset på den lille tomten. © Illustrasjon: Florian Busch Architects

Slik fikk man plass til hus på den minimale tomten.

UBEBYGGELIG: Kommunen hadde stemplet tomten som ubrukelig. © Illustrasjon: Florian Busch Architects

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!