Selv om garasjen i utgangspunktet er hjemmet til bilen, velger noen å bygge den om til andre formål. Noen lager inspirerende boliger mens andre lager et praktisk hjemmekontor.

Arkitektene fra Fabre/deMarien Architectes har gjort nettopp det med en nedslitt garasje i Bordeaux i Frankrike. Den gamle garasjen har blitt en moderne familiebolig på 210 kvadratmeter. Det er kun deler av den gamle fasaden ut mot gaten som står igjen.

Selve boligen er bygget et stykke bak den gamle fasaden, slik at området mellom boligen og fasaden har blitt en funksjonell gårdsplass med plass til å parkere to biler.

- For å utnytte og tilpasse boligen best mulig til tomten valgte vi å bruke stålkonstruksjoner, forklarer Jennifer Dooner fra Fabre/deMarien Architectes til bonytt.no

Garasje ble designbolig=

GAMMELT OG NYTT: Den gamle fasaden ut mot veien er bevart og på innsiden ligger fasaden til det nye huset. Området imellom fungerer om gårdsplass og parkering. © FOTO: Fabre/de Marien og Stephane Chalmeau

Garasje ble designbolig

PLANTEGNING © FOTO: Eric DORDAN/Stephane Chalmeau

Garasje ble designbolig

SEKSJON © FOTO: Eric DORDAN/Stephane Chalmeau

Garasje ble designbolig

UTEOMRÅDE: Gårdsplassen på forsiden av huset er også tenkt som et funksjonelt uterom. © FOTO: Stephane Chalmeau

Garasje ble designbolig=

ROLIG: I første etasje ligger soverommene rett inn fra den rolige gårdsplassen. © FOTO: Stephane Chalmeau

Usynlig fra veien

Første etasje består av en inngang, bad og soverom. Høye steinmurer skjuler innsynet til gårdsplassen.

- I første etasje er det en labyrint av rom og passasjer, forteller Dooner. En koselig og intim uteplass ligger skjult bak murene.

Den store trappen opp til andre etasje blir opplyst av et takvindu, som får boligen til å virke større. I andre etasje er det en åpen stueløsning på 100 kvadratmeter, med utgang til en sydvendt balkong.

Fasaden til den gamle garasjen skjuler huset slik at det ikke er synlig fra veien.

Garasje ble designbolig

ÅPENT UT: Fra stuen i annen etasje er det glassdører ut til balkongen © FOTO: Stephane Chalmeau

Garasje ble designbolig=

OASE: På balkongen har arkitektene laget en liten oase med planter. Beplantningen er gjort bevisst for å skape et definert uterom. Med murene rundt blir plassen avskjermet. © Stephane Chalmeau Photographe Stephane Chalmeau

Garasje ble designbolig=

KONTRASTER: Svarte gulv mot hvite vegger gir en kul effekt og som passer godt til de stramme linjene og stilrene møblene. © Stephane Chalmeau Photographe Stephane Chalmeau

Materialer i svart og hvitt

- Vi har brukt de samme materialene inne og ute, forklarer arkitekten. Materialene består stort sett av stål, svart betong, aluminium og svart emaljert bølgeblikk.

Stålkonstruksjonene og rammeverket er synlig, noe som gir boligen et røft og industrielt preg. Betonggulvet, dører og vinduslister er farget svart, mens alle interne vegger er hvite og nøytrale. Lysarmaturer, møbler og kunst har også et svar og hvitt tema.

- Svart er en klassisk farge som gir et tøft uttrykk uten å være overveldende, understreker arkitekten. En svart kledning blir som den lille sorte kjolen, elegant og minimalistisk.

Garasje ble designbolig

INDUSTRIELL LOOK: Synlige konstruksjoner og rammeverk i stål gir boligen et industrielt preg. © FOTO: Stephane Chalmeau

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!