Slik sikrer du deg mot innbrudd

Enkle tiltak stanser kriminelle bander

Sett opp et skilt og slå på lyset. Her er tiltakene som sikrer mot innbrudd.

FLERE INNBRUDD: Det er grunn til å frykte at nedgangen i boliginnbrudd i 2011 kun var en kortvarig nedgang.
FLERE INNBRUDD: Det er grunn til å frykte at nedgangen i boliginnbrudd i 2011 kun var en kortvarig nedgang. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Sist oppdatert

Slik sikrer du huset

Når du reiser vekk

La lys og radio stå på, gjerne i kombinasjon med tidsbryter. Ikke forlat hjemmet mørkt og med gardinene trekt for.

Ikke la blomstene visne i vinduet, unngå at søppelkassen er helt tom og ikke la posten hope seg opp.

Få gresset slått når du er borte, og noen til å måke snø på vinteren. Samarbeid med naboer og sørg for tilsyn av boligen når du er borte.

Viderekoble hustelefonen.

Lukk og lås den tomme garasjen.

Flere tiltak mot innbrudd

Ikke oppbevar verktøy/redskap/stiger lett tilgjengelig.

Sett opp sensorstyrt utelampe som slår seg på/av ved bevegelse.

Ytterdører bør ha to låser. Minst en av de bør vere FG-godkjent.

Monter FG-godkjent lås på utsatte vinduer og sikre glasslistene med enveisskruer.

Dørkarmer og hengsler bør være forsterket med beslag.

Utsatte kjellervinduer bør sikres med innvendig gitter, så sant vinduet ikke er rømningsvei for brann.

Merk, fotografer og registrer det du eier. Det er vanskelig å huske alt du eier. Har du hatt innbrudd, er det til stor hjelp å ha fotografi eller videofilm av eiendelene. Oppbevar verdisaker i bankboks.

Monter et FG-godkjent brannskap.

Installer FG-godkjent alarm tilknytt alarmsentral. Etter montasje, merk tydelig på dører og vinduer at boligen er sikret med alarm. Ikke glem at det fysiske vernet er den grunnleggende sikringen. Når alarmen går, har skaden alt funne sted.

(Kilde: Politiet)

Antall boliginnbrudd øker igjen. Forsikringsselskapene fikk melding om 25 107 innbrudd eller tyverier i boliger og hytter i årets ni første måneder. Dette er en økning på 7 prosent i forhold til samme periode i fjor, ifølge statistikk fra FNO.

- Det er ut fra disse tallene grunn til å frykte at utviklingen vi så i 2011 kun var en kortvarig nedgang, konkluderer kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Erstatningene fra selskapene knyttet til innbrudd og tyveri ble 390 millioner kroner i årets ni første måneder. Det er en økning på 6 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Proffe og målbevisste

- De østeuropeiske bandene er proffe og mer målbevisste enn vi har vært vant til i Norge, men har du en bolig med et solid sikkerhetsinntrykk, reiser de videre, forklarer sikkerhetsekspert Johnny Brenna som har lang erfaring fra forsvaret og politiet.

I dag har den tidligere politispaneren sitt eget konsulentfirma med hovedfokus på personlig sikkerhet. Han mener du som minimum bør ha en solid lås og boligalarm.

- Men enkelte innbruddstyver har uttalt at de ikke bryr seg om alarm?

- En standardpakke som bare fungerer i førsteetasje er ikke optimalt. Kanskje du bør ha flash-lamper med bevegelsessensorer. De liker ikke å jobbe med tilskuere. Dessuten er det viktig at det ikke er altfor tett beplantet rundt huset.

Brenna understreker verdien av å ha flere sikkerhetsanstaltninger som utfyller hverandre. Det innebærer blant annet å involvere naboene. Derfor anbefaler han nabonettverk.no som er en slags dugnad mot organisert kriminalitet.

- Et skilt med nabonettverk gir et kraftig signal til omgivelsene om at noen følger med. Det er en preventiv virkning mot kriminelle som får enda en ny usikkerhetsfaktor å forholde seg til. Det liker de dårlig, forklarer han.

Store utfordringer

Leif Osland i FNO forteller at utenlandske banders aktivitet i Norge går i bølger. Det høye norske velstandsnivået er fristende for folk fra Øst-Europa. Utfordringene knyttet til slik organisert kriminalitet er store.

- Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere. Det er all grunn til å være på vakt og sikre boligen godt, understreker han.

Politiet er tydelig på at de fleste tyver er på jakt etter enkle jobber og ombestemmer seg dersom sikringen er god: Ta motet fra tyven og sørg for at de må bruke lang tid og lage støy, lyder rådet på Politiets egne nettsider.

"Små forholdsregler kan være med på å hindre tyveri eller kriminelle handlinger. Tenk som tyven. Vinningsforbrytere forbereder seg ofte før de slår til. De går gjerne flere runder i nabolaget for å merke seg hvilket hus som virker forlatt. Å motarbeide dette inntrykket kan derfor lønne seg".

Naive nordmenn

Ekspertene anbefaler også at du bruker noen kroner på å installere forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører og utsatte vinduer. Dersom kjellerdør, bakdør eller terrassedør er dårligere sikret enn hoveddøra, oppdager tyven det raskt.

I 2010 kunne politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen i Politiets Grenseløs-prosjekt fortelle til klikk.no at utenlandske innbruddstyver nærmest ristet på hodet av den norske naiviteten.

- De forteller om åpne dører og vinduer, og hager de kan spasere igjennom uten problemer. De sier til oss at inntil dere får folk til å forstå at de må låse dørene og sikre vinduer og terrassedører, vil det fortsatt være enkelt å ta seg inn i boliger. Det betyr at vi må bli langt mer bevisste på hva som er i ferd med å skje og forstå at den europeiske innbruddsvirkeligheten har kommet til oss.

Les også