Mange nordmenn drømmer om hytte ved sjøen, og flere av oss realiserer denne drømmen i Bohuslän, langs Sveriges vestkyst.

Det er ikke bare den blankskurte granitten og det klare vannet som virker forlokkende på norske hyttekjøpere. Prisene her er nemlig betydelig lavere enn langs norskekysten.

Det er imidlertid få forunt å få fatt i en tomt som denne. Hønsehuset ligger bare et steinkast unna vannskorpen, og da snakker vi ikke om steinkast slik det brukes av eiendomsmeglere.

Utsmykning av uteområdet

Likevel, det er ikke bare beliggenheten som kan få noen hver til å misunne fjærkreene. Bygningens arkitektoniske utforming får sjøhytter flest til å blekne.

Den svenske arkitekten og designeren Torsten Ottesjö var fersk innen sjangeren da han fikk det spesielle oppdraget.

- Hva kom først, høna eller huset?

- Oppdragsgiveren hadde ti høner og ba meg om å designe et spennende hus til dem, basert på en bygning jeg hadde tegnet før, sier Ottesjö til Bonytt.no.

Arkitekt tegnet hønsehus i Bohuslän

BORTSKJEMTE HØNER: Kledningen som vender mot tunet og hagen består av tynne spiler som slipper dagslyset inn i huset. © Foto: David Jackson Relan

Arkitekttegnet hønsehus

HØNSEHUSET SETT OVENFRA: Hønsehuset vender ryggen mot utkanten av tomten og åpner seg mot tunet og huset der menneskene bor. © Foto: David Jackson Relan

- Det høres ikke akkurat ut som et drømmeprosjekt for en arkitekt?

- Vel, jeg synes oppdragsgiver hadde en fin innstilling. Jeg fikk full tillit og kunne utfolde meg fritt. Det er et privilegium for en arkitekt å ha frie hender, det er gjerne da det blir bra.

Mer enn et hønsehus

Prosjektet kostet cirka åtti tusen kroner. Det er en uvanlig høy pris for et hus til et dusin høner, men arkitekten argumenterer for at bygningen er mer enn bare et hønsehus.

- Vi ser også på det som en utsmykning av uteområdet. Dette er en bygning som beboerne ser på hver eneste dag. Fremfor å sette opp et billig hønsehus, har beboerne ønsket å investere i noe vakkert i hagen.

Arkitekttegnet hønsehus

HØNSETRAPP: Hønene får spankulere omkring som de vil på tunet. En smal landgang leder opp til inngangen av hønsehuset. © Foto: David Jackson Relan

Bevinget arkitektur

- Hvordan klekket du ut ideen om å lage et vingeformet hønsehus?

- Inspirasjonen er hentet nettopp fra måten hønemor brer vingen sin ut for å beskytte kyllingene sine. Resultat gir virkelig et inntrykk både av noe som beskytter, men også en følelse av fjærletthet, forklarer arkitekten.

Arkitekttegnet hønsehus

FROKOST I LUKA: Hobbybonden kan hente ut egg hver morgen uten selv å gå inn i hønsehuset. © Foto: David Jackson Relan

Arkitekttegnet hønsehus

SVEVER PÅ BERGET: En stålkonstruksjon forankrer hønsehuset til fjellknausen. En rekke luker sørger for at man kan skuffe ut hønsemøkk og holde huset rent. © Foto: David Jackson Relan

Vingesymbolikken er ikke det eneste motivet for at huset ser ut som det gjør.

- Jeg ønsket at bygningen skulle smelte inn i landskapet. Linjene er inspirert av det omkringliggende terrenget. I tillegg har jeg vært opptatt av det praktiske, at man skal nå allting utenfra. Det er aldri trivelig inne i et hønsehus, så det var om å gjøre at man kan skjøtte det uten selv å gå inn.

- En vinge er jo ment både som beskyttelse, men også til å fly med. Hva tenker du om faren for at vinden skal løfte og blåse vekk huset?

- Det bekymrer meg ikke. Den underliggende konstruksjonen er av stål som er forankret i fjellet. Det har stått en vinter allerede og det har gått bra.

Arkitekttegnet hønsehus i Bohuslän

INSPIRERT AV NATUREN: Den skjermede innsiden av fasaden er kledd med spiler, mens fasaden, eller taket som vender vekk fra tomten er kledd med trespon - ikke ulikt materialet vi kjenner fra våre egne stavkirker. © Foto: David Jackson Relan

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!