Høyhus og leilighetsbygninger har vel sjelden vært kjent for å være spesielt arkitektonisk spennende. Men heldigvis forandrer tidene seg, og nå er det ikke bare eneboliger som kan skilte med spektakulær arkitektur lengre.

Før har vi sett italienske høyhus med skog som vokser oppover på balkongene - i dette høyhuset i India er balkongene byttet ut med svømmebasseng.

Svømmetur høyt over bakken

Ifølge den britiske avisen Daily Mail planlegger man i storbyen Mumbai i India å bygge et høyhus av luksusleiligheter - som alle skal ha svømmebasseng der hvor man vanligvis ville ha hatt en balkong.

Den Hong Kong-baserte arkitekten James Law og det indiske eiendomsutviklingsselskapet Wadhwa Group i Mumbai som står bak boligprosjektet Parinee Ohm Tower, som har høstet mange reaksjoner etter at bilder av hvordan bygningene skal se ut begynte å sirkulere på nettet.

Her svømmer du rundt 30 etasjer over bakken.

TØR DU? Mange hevder disse balkongene er en "ulykke som venter på å skje". © FOTO: Wadhwa Group

- "Galskap" og "spektakulært latterlig"

Designbloggen Gizmodo gikk til og med så langt som å kalle prosjektet "en livsfarlig ulykke som bare venter på å skje."

"En 37-etasjer høy leilighetsbygning med svømmebasseng i glass i stedet for balkonger. Det er galskap", skriver forfatteren av designbloggen i et inlegg om prosjektet.

Arkitekturbloggen Architizer stiller seg også skeptisk og stempler prosjektet som "spektakulært latterlig".

Leilighetene kommer til å falle i luksusklassen.

TVILLINGTÅRN: 200 leiligheter skal på plass i disse husene. © FOTO: Wadhwa Group

Inspirert av vanndråper

Det prosjekterte leilighetsbygget skal ha hele 200 leiligheter, hvorpå alle skal ha yttervegg på tre sider av leiligheten, noe som ifølge arkitektene skal sørge for gode gjennomluftingsmuligheter.

Ifølge prosjektets nettside er Parinee Ohm Tower inspirert av krusningene som oppstår på vannoverflaten etter at en vanndråpe har truffet.

- Kuppelen i midten av bygningen skal symbolisere denne dråpen, forklarer arkitekten til Daily Mail.

- Designet er derfor laget mest mulig flytende, og er også inspirert av Ohm-symbolet.

Arkitekten mener prosjektet er trygt.

TÅRNER OVER FORSTEDENE: Om høyhusene blir realitet, kommer det ikke til å mangle på oppmerksomhet. © FOTO: Wadhwa Group

Wadhwa Group står bak prosjektet.

LUKSURIØS: Det kommer til å koste om du vil flytte inn her. © FOTO: Wadhwa Group

Men tilknytningen til vann stopper ikke med den store vanndråpeliknende kuppelen. Det mest oppsiktsvekkende designelementet finner man nemlig på leilighetenes altaner. Der planlegger nemlig arkitekten at det skal bygges svømmebasseng.

Slik blir luksusbygget

Ifølge prosjektets nettside skal bygningen være på hele 140 meter i høyden, og vil bestå av 30 etasjer med leiligheter i luksusklassen. I sentrum av bygningen er det planlagt et «fellesareale» i form av en diger kuppel. Denne kuppelen skal blant annet skal inneholde et dansegulv for beboerne.

I tillegg skal det finnes tre etasjer med parkeringsplasser for beboerne, et komplett treningssenter og badstuer, som beboerne kan benytte fritt etter ønske.

Arkitektfirmaet til James Law står allerede bak flere luksuriøse bygninger, og har ingen planer om å stoppe med sine ekstravagante prosjekter.

- Det er sant at vi opererer i luksusmarkedet. Målsettingen er å utvikle nye konsepter som på sikt kan bli løsninger for den gjennomsnittlige forbruker. Vi utnytter kjøpekraften i luksusmarkedet til å finansiere vår utvikling og innovasjon, slik at konseptene på sikt kan bli tilpasset massemarkedet, forklarte Law til avisen Asia Society nylig.

Mener bassengene er trygge

Kritikken hagler over designet som mange mener høres farlig ut, men arkitekten hevder hardnakket at svømmebassengbalkongene kommer til å bli helt trygge å bruke.

Spennende byggeprosjekt i Mumbai.

FELLESAREALER: Bolighusene skal inneholde både dansegulv, badstu og treningssenter. © FOTO: Wadhwa Group

- Vi opererer med en bassengdybde på 1.8 meter og et rekkverk som kommer til å stekke seg 2 meter over bassengkanten, forklarer James Law til nettavisen Huffington Post.

Det er foreløpig ikke fullstendig bekreftet om eller eventuelt når de spektakulære planene i den indiske storbyen vil bli en realitet.

Kilder: Huffington Post, Daily Mail, Arch Daily.

Luksusboliger skal ha svømmebasseng på balkongene.

SATSER PÅ RIKE KJØPERE: Arkitekt og utvikler James Law satser på kjøpere som ikke er er det fattige slaget. © FOTO: Wadhwa Group

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!