Ny dyrevernorganisasjon

Nå kommer dyrepolitiet

SPCA Norge skal være der dyra trenger dem mest.

REDDET: Denne 8 uker gamle katten ble 6. januar funnet i snøen, kraftig nedkjølt og på kanten til å omkomme. Noen dyrevenner fant katten og ringte SPCA Norge og på den måten kom katten til veterinær umiddelbart. Resultatet ble at katten overlevde har allerede fått et nytt adopsjonshjem.
REDDET: Denne 8 uker gamle katten ble 6. januar funnet i snøen, kraftig nedkjølt og på kanten til å omkomme. Noen dyrevenner fant katten og ringte SPCA Norge og på den måten kom katten til veterinær umiddelbart. Resultatet ble at katten overlevde har allerede fått et nytt adopsjonshjem. Foto: Foto: SPCA Norge
Sist oppdatert

Dyreredning har vært tv-underholdning i flere sesonger. I serien Animal Cops kan du se amerikanske dyrereddere i aksjon.

Norske redningsarbeider for dyr blir ganske fjern fra den amerikanske tv-virkeligheten.

Se også mer om priser på dyrlegebesøk i Norge.

Den nye organisasjonen som skal ut i felten og jobbe for dyra, SPCA Norge, er startet etter modell og veiledning fra britiske RSPCA International (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals).

Organisasjonen SPCA ble først startet i England i 1824. Den gang var det først og fremst rådrift av hester som transportmidler organisasjonen jobbet mot.

Berging og bistand

SPCA Norge er i gang med å starte krisemottak i hele Norge.

Charlotte Pedersen er en av de som starter organisasjonen i Norge. Hun sier arbeidet de ønsker å gjøre er praktisk og fagorientert, og ikke politisk.

- Vi skal være en organisasjon som jobber ute, og hjelper og bistår politi og Mattilsynet i dyreberging, forteller hun til klikk.no.

Pedersen og en av hennes kolleger har erfaring med redning av dyr, fra bilbergingsselskapet de er ansatt i.

- Vi har lang erfaring med dyreberging og vet hvordan systemet fungerer, sier Pedersen. - Vi samarbeider med politi og Mattilsynet og bistår i berging av dyr gjennom vår daglige jobb.

Pedersen har sett at det er et problem når dyrene som berges ikke blir hentet.

- Mange dyr vi redder blir aldri hentet fra oppbevaringen, og de blir hjemløse, forteller hun.

Det ønsker Pedersen og hennes kolleger å gjøre noe med.

- Vi ønsker å jobbe ut fra tips, sjekke saker, og også ta imot alle typer dyr på mottakene vi skal etablere.

Hester og kuer er altså like velkomne som katter og hunder.

En annen del av oppgavene til SPCA Norge blir også å skaffe fosterhjem og nye adopsjonshjem til de dyrene som ikke blir hentet av eierne.

Ikke pekefinger

Charlotte Pedersen og SPCA Norge ønsker ikke å rette en pekefinger mot noen. Hun har heller troen på informasjon og opplæring.

- Mange dyreeiere mangler kunnskap. Vi ønsker å si fra når vi ser at dyr ikke har det bra, men vi ønsker også å hjelpe folk som trenger opplæring og informasjon, forteller Pedersen.

- Å gi korreks er politiet og mattilsynets oppgave. Vi har all fokus på dyrenes velferd og helse.

Det første mottaket starter de opp i Aust-Agder, og hovedkontoret til SPCA Norge ligger i Arendal.

LØSHUND: Denne hunden ble hentet etter melding fra politiet. Da bergerne omsider fikk kontakt med eieren vil eieren ikke ha noe med hunden å gjøre. Nå har hunden nytt adopsjonshjem.
LØSHUND: Denne hunden ble hentet etter melding fra politiet. Da bergerne omsider fikk kontakt med eieren vil eieren ikke ha noe med hunden å gjøre. Nå har hunden nytt adopsjonshjem. Foto: Foto: SPCA Norge

Glad over flere aktører

Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen sier at de alltid er positive til at flere ønsker å jobbe for dyrs velferd.

- Selvfølgelig er det positivt at flere engasjerer seg i dyrevern, sler Eidsmo til klikk.no.

Han ser også at det kan være områder der arbeidsoppgavene deres krysser veier, og at det kan være mulig å samarbeide med SPCA i fremtiden.

Et eksempel han trekker frem er tilretteleggingen av hjem for eierløse dyr, som er ett av hovedarbeidsområdene til Dyrebeskyttelsen.

Les også:

Strømforbruket øker med varmepumpe

Hus som er en flyttbar kube

Dyre traktere holder ikke mål

Derfor lyver barnet ditt

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også