Har du eid en jerngryte noen gang, vet du at det kan være vanskelig å fjerne rester fra matlaging, spesielt om den har stått over natten.

Mange har også fått høre at du ikke må vaske med såpe, bare vann.

Vi greier gjerne fjerne matrester med kun vann, men lukten fra maten som var i gryta, forsvinner ikke.

Hva er egentlig riktig?

I Kvinneguidens forum er det en bruker som mener har løsning på problemet. Hun råder å koke ut matrestene med varmt vann uten såpe, og så smøre den inn med olje før den settes bort.

Jernia har noen gode vedlikeholdstips for støpejernsgryta:

  • Vask gryter og panner godt med varmt vann snarest mulig etter bruk.
  • Vask ikke gryten i oppvaskmaskin. Maskinoppvaskemiddelet kan tørke ut støpejernet.
  • Smør gryten jevnlig inn med matolje og la den tørke litt på platen før den settes bort. Slik beholder man støpejernets gode stekeegenskaper og rustangrep forhindres.

Matportalen fant vi et ekstra tips:

  • Med jevne mellomrom bør du etter vask sette den på platen ved svak varme i cirka fem minutter.

80dager.no fant vi de mest omfattende tipsene, både for vedlikehod, fjerning av vond lukt og rengjøring.

Her er også tipset at varmt vann holder til vanlig rengjøring, men det ekstra her er redskapen: En gryteskrubb i plast anbefales for å fjerne rester effektivt.

Lukter det fremdeles vondt av gryta, sier de faktisk her at du kan vaske med litt såpe, men for all del husk å skylle godt. Og kok deretter ut gryta med vann. Og smør inn med olje etterpå...

For fastbrent skitt sier de følgende:

Dekk hele stekepannen med 1 cm salt. Sett den på full varme og la den fastbrente skitten brenne seg inn i saltet. Bruk en metallgjenstand for å skrape bunnen på panna med jevne mellomrom for å hjelpe til å løse det. (...) Fjern saltet og vask panna i varmt vann. Tørk den godt og sett den inn med fett.

Nesten like omfattende er det også når gryta er full av rust .

De skriver også detaljert om hvorfor og hvordan du setter gryta inn med fett.

Les også:

Slik velger du bredbånd

Test av Biltemas skrutrekker

Fødte uten smerter

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!