Lånerenter

Krev rentekutt i banken din

Nå må folk bruke forbrukermakten til å prute eller true med å bytte bank, mener Forbrukerrådet.

KREV BEDRE RENTE: Forbrukerombudet oppfordrer forbrukerne til å prute i banken de allerede bruker, og få banken til å reagere raskt.
KREV BEDRE RENTE: Forbrukerombudet oppfordrer forbrukerne til å prute i banken de allerede bruker, og få banken til å reagere raskt. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert

- Prut, prut, prut! Få renteresponsen så raskt som mulig, oppfordrer underdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen.

Forbrukerrådet har i finanskrisa rådet folk til å bytte bank for å få bedre boliglånsrenter. Nå avventer de responsen fra bankene etter at Norges Bank onsdag besluttet å kutte styringsrenten med 1,75 prosentpoeng.

Nordea og DnB NOR har allerede kuttet renten. Nå gjenstår det å se hvem som følger etter.

Bruk forbrukermakten

Forbrukerombudets fremste oppfordring er uansett at kundene går til den banken de allerede bruker, og krever bedre betingelser.

Med et ferdigskrevet brev kan du lett kreve rentekutt

- Dette for å få rentekuttet så fort som mulig. Hvis man merker at banken er treig med å sette ned renta, så må folk bruke forbrukermakten sin og prute eller å true med å bytte bank. Det er den beste måten å få banken til å reagere raskt, mener Jensen, og sier det nå blir spennende å se hvor mange banker som reagerer raskt og setter ned renta.

- Unngå bankbytte

Å bytte bank er ingen smart idè i disse dager, da markedet er ustabilt og rentene stadig forandrer seg, understreker Rune Pedersen, redaktør i Pengeforlaget .

Les også: Boligprisene vil falle ut 2009

Han råder forbrukerne til å vente med å refinansiere lånet til stabiliteten er tilbake i markedet. Det er svært vanskelig å sammenligne boliglånene nå, fordi de er på forskjellige stadier i rentesettingen.

- For eksempel er det ikke lenge siden Nordea lå lavere enn DnB, mens nå ligger de over prosenten høyere, sier Pedersen.

- Å gå over til en annen bank i en situasjon der det er umulig å si hvilke banker som er best er ikke tilrådelig. Da risikerer du at du går over til en annen bank som litt senere viser seg å være dyrere enn den du har, sier Pedersen, og tillegger:

- Men du kan i hvert fall sørge for at du oppnår en best mulig rente i den banken du er. Med andre ord bør man følge med hva som er den lavest mulige rente i egen bank, og sørge for å få best mulig rente der fortest mulig, sier redaktøren i Pengeforlaget.

Rentebarometre ikke til å stole på

I høst har det vært svært vanskelig å lage et riktig barometer, fordi situasjonen har vært så ustabil.

- For at rentene skal være sammenlignbare, må boliglånsrentene være ferdig justert mot pengemarkedsrentene, og det har vært svært vanskelig i denne perioden. Dette betyr at heller ikke rentebarometrene kan gi deg noen pekepinn på hvilken lånegiver som vil være best fremover. Det er først når stabilteten kommer tilbake at det vil skje, sier Pedersen.

Ifølge Pedersen kan dette fort ta et par måneder til.

Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet ønsker seg en forbedring i rentebarometeret som gjør det mulig å se hvilke banker som er best på renter over tid.

Les også:

Feir med champagne

Slik takler du gjelda

Låneformidlere: Gir gunstigere boliglån

Skaff deg økonomisk oversikt

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også