Prisbelønnet modernisme

Marienlyst Park ble tildelt Grosserer Harald Sundts Premie for perioden 2003-2004. Prisen tildeles en i «arkitektonisk henseende fremragende privatbygning der er oppført på Oslo bys grunn». Prosjektet med 5 blokker og 255 leiligheter er en nytolkning av lamellarkitekturen, introduserer en bred sammensetning av leilighetstyper og har et gjennomtenkt uttrykk og materialvalg. Som totalentreprise har arkitekten klart å gi prosjektet en høy arkitektonisk verdi. Dette er oppnådd i samspill med tilgrensende 1930- bebyggelse, samtidig som en modernitet er innført. Arkitekter for prosjektet var Einar Hagem, Svein Lund, Per Suul, Elisabeth Thuv og Eli Roaldseth. Se mer på www.arkitektur.no

Med det samme du åpner inngangsdøren, blir du grepet av leilighetens oppsiktsvekkende, luftige atmosfære. Det åpne gangpartiet leder naturlig inn mot den imponerende, 5,2 m høye glassfasaden, som åpner opp og lar dagslyset flomme uhindret inn i begge etasjer. Dette har inspirert beboerne til å legge sin sjel i innredningsarbeidene.

Frie soner - to nivåer

Arkitekt MNAL Einar Hagem tegnet denne leiligheten under planleggingen av boligprosjektet Marienlyst Park. Nettoarealet på 92 kvm er organisert over to plan, begge med rause 2,6 m opp til taket. Den ekstra takhøyden, mot vanlige 2,4 m øker den visuelle opplevelsen og romfølelsen betraktelig.

I tillegg kan nederste halvdel av vindusfasaden ved kjøkkenet heises nesten tre meter opp og gi fri utgang til terrassen utenfor kjøkkenet og stuen.

Grunnplanet er dominert av de to hovedsonene, med kjøkken og stue. Her finnes også gang, bad og trapp til andre nivå. På øvre plan ligger det luftige arbeidsgalleriet, med fri sikt ned til hovedplanet. Både bad og omkledningsrom ligger skjermet i bakkant av øverste etasje, inn mot det tilbaketrukne soverommet med store vinduer som går langsetter husets hovedfasade.

Ubehandlet betong

- Ved første øyekast syntes vi at arealene i andre etasje var litt begrensede, men etter en tid oppdaget vi at de likevel dekket våre behov. Første etasje med den gedigne, høyderegulerbare glassveggen er helt utrolig: Vi kan sitte innendørs, men likevel oppleve det som om vi er ute, sier beboerne.

De setter pris på detaljer som den røffe, ubehandlede betongen på kjøkkenet, som titter fram mellom de hvite veggene.

- Takket være store, åpne gulvarealer og rene flater i første etasje, slapp vi dessuten å trykke møbler og ting oppetter og langs veggen. Både spisebord og salong har vi kunnet plassere fritt og ledig langt ut på gulvet i hvert sitt rom, sier eierne. De åpne rommene kler de godt formgitte møblene. De er vakre sett fra flere kanter, også bakfra, slik som de funkisinspirerte lenestolene «Cinema», tegnet av svenske Gunilla Allard.

- Vi har flyttet noen ganger, og har tatt med oss noe videre fra hvert sted. Det eneste vi har kjøpt spesielt til dette stedet er Erik Jørgensens klassiske sofa «EJ 315», designet av Ole Erik Jørgensen i 1975. Den er trukket i nydelig, mykt, brunt skinn.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!