Vanskelig arkitektur

Vridde huset på siden for å få plass på tomten

Tomten var for liten til et vanlig hus. Da snudde arkitektene på ting.

UTNYTTELSE AV TOMT: Tomten var erklært ubebyggelig, men arkitektene visste råd.

UTNYTTELSE AV TOMT: Tomten var erklært ubebyggelig, men arkitektene visste råd. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

Publisert Oppdatert

Det finnes mange unike eksempler på hus som har blitt bygget der hvor man nesten ikke skulle tro at det gikk an å verken bygge eller bo.

I store byer må både arkitekter og byggherrer ofte tenke utenfor boksen for å skape plass til nye boliger, og infill-arkitektur, som betegner bygg som fyller tomrom mellom andre bygg i byarkitekturen, blir mer og mer vanlig.

Tomten stemplet som "ubebyggelig"

Å bygge på en smal tomt representerer ofte en utfordring for både arkitekter og måte å leve på for beboerne. Men noen ganger er det begrensninger som utgangspunkt som fører til de mest unike løsningene.

Dette må sies å være tilfellet med dette huset, som ifølge nettstedet Home Adore ble bygget på en tomt som var så liten og trang at den i utgangspunktet blitt stemplet som ubebyggelig av lokale byggemyndigheter.

Det er arkitektene hos Howeler + Yoon Architecture som står bak huset som ligger i byen Arlington i staten Virginia i USA.

VRIDDE HUSET: Det ble plass til et hus på tomten kommunen mente var ubebyggelig.

VRIDDE HUSET: Det ble plass til et hus på tomten kommunen mente var ubebyggelig. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

PLASS TIL HAGE: For å få plass til en uteplass laget arkitektene et hulrom mellom bolig og garasje.

PLASS TIL HAGE: For å få plass til en uteplass laget arkitektene et hulrom mellom bolig og garasje. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

- Tomten var av lokale byggemyndigheter regnet som for på grensen til for liten til å bygge en enmannsbolig på, forklarer arkitekt Eric Höweler hos Howeler + Yoon Architecture til design- og arkitekturnettstedet Designboom.

- Ikke bare lå den tett inntil en annen bolig på den ene siden, men tomten var også utfordrende i og med at den var svært smal, men nokså lang i lengde.

Begrenset budsjett

Ikke nok med at tomten i seg selv var en utfordring, arkitektene var også underlagt et stramt budsjett å jobbe med.

- Eierne av tomten hadde et - i forhold til arbeidet som måtte gjøres - nokså begrenset budsjett å rutte med, forklarer Höweler.

- Noe som også på mange måter avgjorde mange valg som måtte tas i forhold til både bygg og materialer brukt.

Vridd på siden

UTEPLASS: Tomten hadde ikke mye plass til hage utenfor boligen, så her måtte man bruke av arealet til huset.

UTEPLASS: Tomten hadde ikke mye plass til hage utenfor boligen, så her måtte man bruke av arealet til huset. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

INN MED LYSET: Det lange smale huset er avhengig av mye og store vinduer for at det ikke skal føles mørkt.

INN MED LYSET: Det lange smale huset er avhengig av mye og store vinduer for at det ikke skal føles mørkt. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

FLYT MELLOM UTE OG INNE: Skyvedører i glass visker ut skillet mellom inne og ute i denne boligen.

FLYT MELLOM UTE OG INNE: Skyvedører i glass visker ut skillet mellom inne og ute i denne boligen. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

Løsningen arkitektene til slutt kom frem til for å få plass til et beboelig hus på den utfordrende tomten, var å vri huset på siden - derav navnet 10 Degree House.

- Ved å vri huset slik at fronten på huset "peker" sidelengs i forhold til alle de andre husene i samme nabolag, fikk vi plass til et hus som er stort nok til en familie, forklarer Höweler.

- I tillegg kunne vi åpne opp fasaden mot siden med mange og store vinduer, noe som er nødvendig ettersom huset ellers ville fremstått som nokså mørkt og trangt.

Inngangsdøren til boligen ligger på langveggen, som er vridd bort fra veien foran huset.

- På denne måten fikk vi plass til å legge en dobbel garasje, som var et ønske fra eiernes side, på kortsiden av huset, som vender ut mot veien, forklarer arkitekten.

Fikk klemt inn mini-hage

Arkitekten forklarer at det for familien hadde komme til å blitt en skuffelse om det ikke skulle bli plass til noe slags form for hage eller uteområde utenfor boligen.

NIVÅFORSKJELLER: Svært få dører er brukt i huset. Her beveger beboerne seg i trapper mellom nivåene i huset.

NIVÅFORSKJELLER: Svært få dører er brukt i huset. Her beveger beboerne seg i trapper mellom nivåene i huset. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

TAKHØYDE: Huset er bygget i en skråning, noe som gjør at takhøyden i huset varierer fra rom til rom.

TAKHØYDE: Huset er bygget i en skråning, noe som gjør at takhøyden i huset varierer fra rom til rom. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

TREVERK: Interiøret varmes opp med mye bruk av treverk.

TREVERK: Interiøret varmes opp med mye bruk av treverk. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

- Men det er klart at dette bød på utfordringer, forklarer Höweler.

- Fordi tomten i utgangspunktet var så begrenset, følte vi på mange måter at hver millimeter måtte utnyttes til selve boligen.

Men garasjen på husets kortside skulle vise seg å løse problemet.

- Det var ikke plass til noen tradisjonell hage, så mye var klart fra dag 1, forklarer arkitekten.

- Men da vi hadde tegnet inn garasjen på husets fremside, fikk vi ideen om å legge inngangsdøren på huset langsiden, bak det som utgjorde garasje-delen av bygget.

Mellom selve huset og garasjen ble det ikke bare plass til en inngangsdør, men også en nesten innebygget gårdsplass - eller mini-hage om du vil.

Skjermet fra gaten

Løsningen med gårdsplassen skulle vise seg å fungere perfekt.

- I og med at hagen nå ligger "inneklemt" mellom garasje og bolig, er den kompakte uteplassen skjermet mot både støy og innsyn fra gaten foran boligen, forklarer Höweler.

DAGSLYS: ved å vri huset på siden sørget arkitektene for mest mulig lys.

DAGSLYS: ved å vri huset på siden sørget arkitektene for mest mulig lys. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

UTNYTT TAKHØYDEN: Hyller fra gulv til tak utnytter takhøyden i dette rommet.

UTNYTT TAKHØYDEN: Hyller fra gulv til tak utnytter takhøyden i dette rommet. Foto: FOTO: howeler and yoon architecture

- Og ved å benytte skyvedører i glass har vi oppnådd en glidende overgang mellom uteområdet og hovedoppholdsrommet inne i boligen.

Bygget i nedoverbakke

Tomten skrånet nedover, men i stedet for å fylle denne ut, har arkitektene utnyttet skråningen for lage huset over flere plan.

- Fra bunnen av huset kan man bevege seg oppover langs flere plan, forklarer arkitekten.

- Fra kjelleren har man utgang ut på bakkeplan nederst på tomten, og fra oppholdssonen i huset kan man til og med bevege seg opp til nok et nivå over garasjen.

Det kontinuerlige taket gjør at man kan nyte ekstra takhøyde i stue og oppholdssone, mens man også fikk plass til et ekstra soverom på en messanin over garasjen.

Les også:

Her finner du de feteste interiørbildene

Smarte grep i liten leilighet: Slik innreder du på 47 m2

Mor, far og barn på 29 m2

SLIK FUNGERER HUSET: Smal tomt som skråner, slik løste arkitekten utfordringen.

SLIK FUNGERER HUSET: Smal tomt som skråner, slik løste arkitekten utfordringen. Foto: Illustrasjon: howeler and yoon architecture

UTNYTTET TOMTEN: Denne tomten er utnyttet til det maksimale.

UTNYTTET TOMTEN: Denne tomten er utnyttet til det maksimale. Foto: Illustrasjon: howeler and yoon architecture

Perfekt hus på minimal tomt

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag