Arkitektur

Moderne og stilren familiebolig

Da familien i Tromsø skulle bygge eget hus, sto romslige fellesarealer og praktiske løsninger øverst på ønskelisten.

Publisert Oppdatert
ENERGIEFFEKTIVT: her er finesser som ventilasjon med balansert varmegjenvinning, dobbelt tak, trelags varmeisolerende glass og ekstra isolasjon i veggene.

ENERGIEFFEKTIVT: her er finesser som ventilasjon med balansert varmegjenvinning, dobbelt tak, trelags varmeisolerende glass og ekstra isolasjon i veggene. Foto: Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Skreddersydd

Arkitekt Kari Paulsen har i samarbeid med beboerne skreddersydd huset.

Det var et viktig poeng at boligen skulle være energieffektiv og vedlikeholdsfri, og her er finesser som ventilasjon med balansert varmegjenvinning, dobbelt tak, trelags varmeisolerende glass og ekstra isolasjon i veggene. Mur, sibirsk lerk, som med tiden blir sølvgrå, og aluminiumsvinduer gjør utvendig vedlikehold overflødig.

Den modernistiske eneboligen som er bygget i en kombinasjon av Leca og tre, sto ferdig i 2005. Store deler av huset er kledd i sibirsk lerk, et vedlikeholdsfritt materiale som med årene gråner til en vakker sølvfarge og som etter hvert vil gli litt inn med murveggen. Boligen går over to etasjer og har et boareal på 250 kvadratmeter. Planløsningen er praktisk med integrert garasje og separat utleieleilighet på 25 kvadratmeter.

Tørrskodd

Direkte inngang fra garasjen til huset var en forutsetning for den aktive småbarnsfamilien.

- Vi har mye vær her oppe, og da er det fint å kunne gå tørrskodd fra bilen og inn i huset - spesielt når man har barn og handleposer å hanskes med, forteller Hanne.

En stor garderobe som også rommer vaskerommet danner gjennomgangssonen til boligen. Underetasjen består ellers av et kontor/gjesterom, bad og stue. Badet er strategisk plassert mellom inngangen og gjesterommet.

Det er praktisk for overnattingsgjester å ha et eget bad samtidig som det er lettvint for barna når de er ute og leker. I hjørnet er det blitt plass til en stue med multimediestasjon og med innsyn til en ovn med glassdør.

Med på laget hadde de interiørkonsulent Marit Kvensjø som har bistått med råd til både innvendige og utvendige materialvalg og farger, samt møblering. Samtidig var familien svært delaktig i prosessen, og begge parter fullroser samarbeidet.

- Vi har en moderne stil, men jeg vil ikke kalle den minimalistisk fordi vi liker å ha litt ting omkring oss, spesielt noen varme fargeklatter her og der. Vi har kombinert billig med dyrt, og er selv veldig fornøyde med resultatet, forteller Hanne.

GLASSBYGGERSTEN: På begge sider av inngangsdøren
bringer lyset inn i hallen. Håndtaket på ytterdøren er egentlig et
butikkhåndtak, men det passer godt til den kraftige inngangsdøren.

GLASSBYGGERSTEN: På begge sider av inngangsdøren bringer lyset inn i hallen. Håndtaket på ytterdøren er egentlig et butikkhåndtak, men det passer godt til den kraftige inngangsdøren. Foto: Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Den stilrene trappen har gelender i stål og glass, mens trinnene er i oljet eik. Annen etasje består av et stort allrom med kjøkken og stue og en egen privat avdeling med tre soverom, WC og familiens romslige bad.

Favorittrommet

Favorittrommet er det store oppholdsrommet i andre etasje. Småbarnsfamilien har ofte besøk av både store og små, og har derfor prioritert et stort allrom. Forskjellige soner er praktisk når man er mange som skal være sammen.

- Det er her vi spiser middag, ser på TV, leser avisen og gjør lekser med ungene. Det var meningen at det skulle være hjertet i huset, og det er det også blitt, sier Hanne.

Det staselige spisebordet er i luksuriøs palisander og har originale stålbein. Det var opprinnelig et gammelt styrebord som skulle kastes, og har nå fått hedersplassen i allrommet. Selv om det er hele 2,80 meter langt, føles det likevel intimt grunnet det mørke treet og den slanke formen.

- Vi ville ha noen luftige, lette stoler som passet til bordet, og valget falt på Charles & Ray Eames klassiske Plastic Side Chair.

Den hvite, stilrene kjøkkeninnredningen fra HTH omkranser spisebordet. Over den ene benken er det montert vitrineskap med frostet glass. Alle hvitevarer er bevisst valgt i aluminium fordi fingermerker ikke vises så godt og gjør det lettstelt når man har barn. En klar glassplate fungerer som "backsplash" bak koketoppen i induksjon.

Smale vinduer

Vinduenes plassering er nøye planlagt og tar hensyn til både innvendige og utvendige funksjoner. Hanne har alltid likt avlange, smale vinduer og over kjøkkenbenken er de plassert slik at de skjermer mot innsyn samtidig kan man følge med på det som skjer utenfor. Ved enden av kjøkkenbenken har en snekker bygget en benk i MDF etter mål, og den er siden blitt malt lysegrå som vinduene.

De store vinduene er plassert mot sørøst og sør for å nyte godt av utsikten og solen. Panelgardinene er signert den nederlandske designeren Tord Boontje. Han er ofte romantisk i sine verk. Her har de to panelene ulike mønster, og det er farget inn i flere omganger, noe som danner en spennende effekt. Stoffet er ferdig flammeskjært slik at det ikke rakner.

STORE VINDUER: Fomidler kontakt
med naturen. Terrassen har rekkverk av stål og glass. Lampen på gulvet heter Stylos og kommer fra Flos.

STORE VINDUER: Fomidler kontakt med naturen. Terrassen har rekkverk av stål og glass. Lampen på gulvet heter Stylos og kommer fra Flos.

Sort granitt

PYNT: Ting fra fjæra blir pynt på badet.

PYNT: Ting fra fjæra blir pynt på badet. Foto: Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Det er sort granitt på kjøkkengulvet og i hallen nede. Ellers er det lagt oljet eikeplank i stuen og på soverommene. Alle murvegger innvendig er pusset og holdt i lysegrått.

Enkelte strategiske steder, som i trappegangen og på kjøkkenet, er det satt inn felter med glassbyggestein for å slippe inn lys, men hindre innsyn.

Godstoler

Beboerne ønsket et par godstoler i en varm farge som skulle være et blikkfang og gi energi til interiøret. Valget falt på Olav Eldøys innovative Peel. Glassbordene er fra Bolia, og passer fint sammen med det sorte avlastningsbordet som ble kjøpt i en lokal interiørbutikk.

I hjørnet ved trappen er det blitt plass til en hyggelig sofakrok. En gammel kundestol som skulle kastes fikk også nytt liv da den ble trukket om i eplegrønt, og passer fint til det flotte maleriet som er signert Hilde Kronstad.

Varme fargetoner

Bad- og soveromsavdelingen er atskilt fra fellesarealene, og er blitt en privat sone for beboerne. På badet er det de varme fargetonene som dominerer med fliser i lysegrått og off-white. Baderomsinnredningen i oljet eik er fra HTH. En praktisk benk i samme materiale ble spesialbygd etter mål for å passe til innredningen.

Doble servanter, badekar og egen dusjnisje er et must for en travel småbarnsfamilie. Speilet har fått følge av Flos fiffige Train lamper, som har støpsel i enden og som kan utvides fortløpende.

Barna har fått sette sitt eget preg på soverommene, og her har jentene valgt favorittfargene som gjennomgangstema. Sanna har valgt rødt og rosa mens Sofie foretrekker turkis.

- Vi har prioritert vinduer på barnerommene. Selv om rommene er kompakte, virker de større på grunn av vinduene, forteller Hanne.

BARNEROMMENE: Barna har fått velge sin favorittfarge som gjennomgangstema på sitt eget rom. Sanna har valgt rødt og rosa

BARNEROMMENE: Barna har fått velge sin favorittfarge som gjennomgangstema på sitt eget rom. Sanna har valgt rødt og rosa

BARNEROMMENE: Barna har fått velge sin favorittfarge som gjennomgangstema på sitt eget rom. Sanna har valgt rødt og rosa, mens Sofie har valgt turkis.

BARNEROMMENE: Barna har fått velge sin favorittfarge som gjennomgangstema på sitt eget rom. Sanna har valgt rødt og rosa, mens Sofie har valgt turkis.

Romslig garderobe

På foreldresoverommet er det god plass til oppbevaring i den romslige garderoben som skjules bak skyvedører i hvitbeiset eik og speil. De varme tonene i det cerise sengetøyet bringer gløden inn på soverommet. God planlegging og bevisste valg har gitt familien et hjem de er svært godt fornøyde med.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning