En hytte inntar ofte en dobbelrolle; den skal bringe deg i nærkontakt med naturen, men den skal også skjerme deg. Denne dualiteten løses på ulike måter. Noen velger en tradisjonell, lukket konstruksjon, men med lett tilgang til omgivelsene. Andre lar naturen komme helt inn på soverommet, bare adskilt av store vindusflater.

Eierne av dette sommerhuset i Holland har valgt å åpne nesten hele huset. Bare baksiden og den ene kortsiden er lukket. Resten preges av store vindusflater, som om kvelden kan dekkes med lemmer som skyves frem og tilbake.

TRANSPARENT: Om kvelden, med lysene på og lemmene fraskjøvet, lever man et liv på full utstilling. At huset ligger i eierens private hage, reduserer naturlig nok innsynet betraktelig. © FOTO: Stijn Poelstra/Stijnstijl Fotografie

STRAM DESIGN: Husets stramme, rektangulære form kommer tydelig frem i skumringen. © FOTO: Stijn Poelstra/Stijnstijl Fotografie

SKULPTUR: I skumringen, med slåene skjøvet for og de innbygde lysene i takutspringet påslått, får huset et skulpturelt uttrykk. © FOTO: Roel van Norel

Lys som formende element

Men selv med lemmene skjøvet frem er det mulig å fornemme livet på innsiden. Skoddene er bygget av lekter som er montert med spalter i mellom. Så når kvelden siger på og lyset siver ut gjennom åpningene, skapes et tydelig inntrykket av husets rektangulære form. Og dette forsterkes av innfelte lys som er montert under gesimsfremspringet.

Lys er i det hele viktige detaljer i den arkitektoniske tilnærmingen til prosjektet. I stedet for å la det være et passivt element i konstruksjonen, er lysbruken gjort til en formende del av arkitekturen. Noe som også har vært helt bevisst fra interiørarkitektens side.

- Vi designet husets grunnleggende konsept, mens interiørarkitekten tok prosjekt videre og utformet det helt til den minste detalj sammen med entreprenøren, forteller Marnix van der Meer i arkitektfirmaet Zecc Architecten BV. Interiørarkitekt i prosjektet har vært Roel van Norel.

STILRENT: Det er vanskelig å si noe annet om soverommet enn at det er stilrent. © FOTO: Roel van Norel

ÅPENT: Innvendig er hytta helt åpen, men ved behov kan soveromsdelen stenges av fra resten med en skyvedør. © FOTO: Stijn Poelstra/Stijnstijl Fotografie

SKJULT OG TILGJENGELIG: Skjult bak veggene ligger wc og bad lett tilgjengelig fra soverommet. © FOTO: Roel van Norel

Nytt hus på gammelt fundament

Opprinnelig sto det et eldre bygg der hvor sommerhuset nå står. Fundamentet til det eldre huset ble imidlertid stående og brukt på nytt. Således var grunnrisset for det nye huset gitt, og derfra ble det reist en nærmest arketypisk hytte, enkel i sin form og med et saltak av skifer.

- Jeg opplever at sommerhuset smyger seg inn i omgivelsene med sin bruk av naturlige materialer, sier van der Meer og fremhever hvordan det nære samarbeidet mellom arkitekter og håndverkere skapte et bygg som er gjennomført til den minste spiker.

UNNSELIG: På avstand gjør sommerhuset lite av seg. © FOTO: Roel van Norel

VAKKERT: Huset glir lett inn i omgivelsene. © FOTO: Stijn Poelstra/Stijnstijl Fotografie

Åpent interiør

Selve konstruksjonen består av fire stendere på hver langside som bærer taket, og mellom hver stender er de store glassflatene festet. Ved enkle håndgrep kan slåene skyves fra eller for. Når lemmene er skjøvet fra blir de stående vinkelrett på vindusflatene.

Baksiden av hytta er kledd i den samme skiferen som er brukt på taket.

I utgangspunktet er hytta helt åpen innvendig, men med en skyvevegg kan soveromsdelen enkelt skjermes fra oppholdsdelen.

I soveromsdelen står det en dobbeltseng, men med hemsen som er bygget over sengen er det plass til flere overnattingsgjester.

ENKELT: På en enkel måte kan skoddene skyves fra. © FOTO: Stijn Poelstra/Stijnstijl Fotografie

GJENNOMFØRT: Selv pipen har den samme designen som resten av huset. © FOTO: Stijn Poelstra/Stijnstijl Fotografie

Interiør i eik

Alt som er av tekniske installasjoner er bygget inn i en vegg av eik som løper langs hele den lukkede langveggen. Her finner man bad, wc, kjøkken og ildsted. Dette skaper et kompakt og entydig interiøruttrykk og bidrar til å understreke hyttas stringente form og utseende.

Alle skapene er også integrert i den samme veggen, og til og med sokkelen på kjøkkeninnredningen er bygd som en skuff. Arkitektene og håndverkerne har i det hele vært meget bevisste på å utnytte plassen.

Huset i skogen. © FOTO: Stijn Poelstra/Stijnstijl Fotografie

INNEBYGD TAKRENNE: Takrennene ler konstruert som en integrert del av taket. © FOTO: Stijn Poelstra/Stijnstijl Fotografie

Planskisse. © FOTO: Zecc Architecten

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!