hjemme best

– Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri skal bygge hus igjen

Ida Dragland og familien gjennomførte store deler av byggeprosessen under pandemien, og tok de fleste valg til boligen i nettbutikker. Resultatet er blitt et personlig og hyggelig hjem med store fellesrom, der familien kan være sammen.

Idas interiørinteresse startet som barn. – Foreldrene mine har alltid abonnert på Bonytt, så det er et magasin jeg har lest siden jeg var 11–12 år!
Idas interiørinteresse startet som barn. – Foreldrene mine har alltid abonnert på Bonytt, så det er et magasin jeg har lest siden jeg var 11–12 år! Foto: Filippa Tredal
Sist oppdatert

Huset, som sto ferdig i 2021, er tegnet av Idas far, arkitekt Harald Dragland.

Det ligger på tomten til tomannsboligen som hennes familie delte med svogeren og hans familie i 17 år.

Nå er denne boligen solgt, og familiene har bygget hvert sitt hus i hagen. Her er det snakk om solide slektskapsbånd, noe Ida mer enn gjerne slår fast.

– Jeg er veldig familiekjær og trives best med gjengen min. Vi har en stor familie og har derfor ofte overnattingsbesøk, forteller hun.

Å bygge nytt gir mange muligheter, og det er nødvendig å ta mange valg underveis i prosjektet.

– Det var en lang og slitsom prosess å bygge hus, så jeg er så glad for at resultatet ble så bra. Vi kunne ikke gjort noe annerledes, etter min mening. Vi har lagt vekt på store fellesrom, slik at vi som familie kan være sammen.

Ida Dragland (47), Lars Torstveit (51), Hanna (20), Signe (18) og Klara (16), samt hunden Biffen. Ida er lærer for barn med autisme, Lars er sivilingeniør.

Hva?

Enebolig over fire etasjer, med 100 kvm i grunnflate.

Hvor?

Kjelsås i Oslo.

Instagram?

@endelighus

Se mer
Bokhyllen er laget av Melby snekkerverksted. Gulvet, Mafi Cor Ash Extra White, er kjøpt hos Kahlbom & Co, og veggene er malt i fargen Space fra Jotun. Både teppet fra Menu og sofaen Tiki fra Fogia er kjøpt brukt. Bordet er fra Bolia, og den oransje pallen fra Kartell. Over bordet henger en Bumling-lampe. Den stripete vasen og den blomstrete puten er fra Studio Parallell. 
Bokhyllen er laget av Melby snekkerverksted. Gulvet, Mafi Cor Ash Extra White, er kjøpt hos Kahlbom & Co, og veggene er malt i fargen Space fra Jotun. Både teppet fra Menu og sofaen Tiki fra Fogia er kjøpt brukt. Bordet er fra Bolia, og den oransje pallen fra Kartell. Over bordet henger en Bumling-lampe. Den stripete vasen og den blomstrete puten er fra Studio Parallell.  Foto: Filippa Tredal

Jentene i familien oppholder seg sjelden oppe på rommene sine eller på ungdomsrommet.

– De er heller i stuen sammen med oss, og det liker jeg så godt, sier trebarnsmoren, som raskt justerer det idylliske bildet til et mer gjenkjennelig scenario:

– Det betyr likevel ikke at vi sitter og prater sammen hele tiden. De sitter som regel dypt inne i nettbrettet med «headset» på, men vi ser dem i hvert fall!

Les også: Hva gjør man når drømmeboligen kommer med et kjøkken man ikke liker?

Bøker gir personlighet

Selv kryper Ida gjerne opp i den lille sittekroken i peisveggen, som skiller stue og spisestue. Her er det mulig å være litt for seg selv, samtidig som man er sammen med andre.

– Jeg drikker alltid morgenkaffen min der i helgene. Det er også helt nydelig å kunne sitte der å bare se ut i hagen, på det gamle treet vårt.

Huset er tegnet av Idas far, Harald Dragland.
Huset er tegnet av Idas far, Harald Dragland. Foto: Filippa Tredal

Ikke overraskende er den plassbygde bokhyllen en annen favoritt. Ida er glad i bøker, og liker å omgi seg med dem.

– Jeg synes en bokhylle tilfører mye til innredningen. Den gir rommet farge, liv og personlighet, og jeg liker å kunne bla gjennom noen gamle bøker eller finne noen jeg kan anbefale til jentene mine.

Håndplukket

Ida går etter magefølelse og instinkt når hun innreder, og lar interiøret bli slik det faller seg naturlig.

– Siden huset er helt nytt, har vi selvfølgelig hatt en overordnet plan, og vi har måttet planlegge for alle rom. Det har vært en klar tanke om hvordan uttrykket i huset skulle være. Men jeg ville følge magefølelsen min og velge farger og materialer som tiltalte meg, uten å bry meg for mye om trender. Jeg har brukt Pinterest, Instagram og mengder av interiørmagasiner som inspirasjonskilder, forteller hun.

Eneboligen går over fire etasjer, grunnflaten er 100 kvm.
Eneboligen går over fire etasjer, grunnflaten er 100 kvm.

Selv om stilen hennes naturlig nok har endret seg noe gjennom årene, har noe gått igjen fra hjem til hjem.

– Jeg har alltid vært glad i store bildevegger, bokhyller og grønne planter. Det at vi handler så mye brukt gjør jo at stilen vår lett blir personlig. Hvert møbel er håndplukket. Stilen oppstår litt spontant – jeg handler impulsivt når jeg finner noe som tiltaler meg.

I alle de store rommene er de store flatene malt i lyse, duse nyanser, mens soverommene er mer fargerike.

– Fargene vi har valgt gjør meg glad hver eneste dag. Som mye annet i boligen vår, er også fargevalgene tatt ganske spontant. Den spreke fargen i «hula» vår ved spisebordet ble anbefalt av stylist Krista Elvheim. Jeg kjøpte malingen uten å teste fargen, og jeg digger den. Fra å være en litt kjedelig krok, formelig popper den nå i rommet. Så tipset mitt må være å lytte til dyktige fagfolk!

Hjemme hos meg

● Hjemme slapper jeg av med familien og lader batteriene. Vi har skapt et hjem som passer godt for oss, og vi er så takknemlige for at vi fikk mulighet til å bygge dette huset. At pappa kunne tegne det til oss betyr ekstra mye for meg.

● Vår første felles bolig var i Kristiansand, før vi flyttet til en bygård i Oslo og til slutt endte opp her på Kjelsås. Stilen har nok utviklet seg i takt med min økende interesse for interiør.

● Jeg synes det er viktig å følge magefølelsen når det kommer til innredning. Vær spontan og velg det som tiltaler deg. Det skaper personlige rom, som det er godt å komme hjem til.

● Hvis man kan elske et møbel, tror jeg at jeg elsker den gule sofaen vår fra Fogia. Den er så behagelig å sitte i, har god plass til at to kan ligge i den og et utrolig lekkert design.

● Det er ekstremt tidkrevende og slitsomt å bygge, samtidig som det har vært gøy å planlegge alt fra bunnen av. Vi har gjennomført store deler av byggeprosessen under pandemien, og tatt de fleste valg til boligen i nettbutikker. Vår prosess har nok vært spesielt krevende, så jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri skal bygge hus igjen. Her skal jeg bo!

Styling: Krista Elvheim Foto: Filippa Tredal

Se flere bilder av huset nedover på siden.

Vinduer i ulike størrelser og høyder gir fint og variert lysinnslipp. Under vinduet i stuen henger et Montana-skap som Lars og Ida har funnet på Finn. Kvinneportrettet på skapet er fra Fransk Bazar, og den rosa vasen på bordet er fra Tidstypisk. 
Vinduer i ulike størrelser og høyder gir fint og variert lysinnslipp. Under vinduet i stuen henger et Montana-skap som Lars og Ida har funnet på Finn. Kvinneportrettet på skapet er fra Fransk Bazar, og den rosa vasen på bordet er fra Tidstypisk.  Foto: Filippa Tredal
– Vi ønsket et kjøkken som var i kontakt med resten av oppholdsrommet, men likevel litt avskjermet, forklarer Ida. Innredningen er fra Rotpunkt og knottene fra Beslag Online. Over skjenken henger et maleri av Randi Hvatum, mens lampen er fra Pip Interiør, med skjerm fra Clas Ohlson. Glassvasen er fra Studio Parallell.
– Vi ønsket et kjøkken som var i kontakt med resten av oppholdsrommet, men likevel litt avskjermet, forklarer Ida. Innredningen er fra Rotpunkt og knottene fra Beslag Online. Over skjenken henger et maleri av Randi Hvatum, mens lampen er fra Pip Interiør, med skjerm fra Clas Ohlson. Glassvasen er fra Studio Parallell. Foto: Filippa Tredal
Her i familien samles alle til måltidene, og de lager gjerne middagen sammen. Hvitevarene er fra Siemens og benkeplaten i kompositt fra Nerostein. 
Her i familien samles alle til måltidene, og de lager gjerne middagen sammen. Hvitevarene er fra Siemens og benkeplaten i kompositt fra Nerostein.  Foto: Filippa Tredal
Peisveggen ble bygget for å skjule to søyler. – Da vi ble enige om å ha peis med innsyn fra både stue og spisebord, kom jeg på ideen om å lage en nisje i veggen, sier Ida. Peisinnsatsen er fra Camina Schmid, og fargen i nisjen er Caramel fra Pure & Original. Spisebord og pall er bruktfunn, mens stolene er fra nå nedlagte Living. Over bordet henger Semi-lamper fra Gubi, og teppet ble kjøpt på et bakgårdssalg hos stylist Krista Elvheim. Lyslyktene er fra Nordic Nest og Ellos, der også duken er fra. Muggen er fra Artilleriet.
Peisveggen ble bygget for å skjule to søyler. – Da vi ble enige om å ha peis med innsyn fra både stue og spisebord, kom jeg på ideen om å lage en nisje i veggen, sier Ida. Peisinnsatsen er fra Camina Schmid, og fargen i nisjen er Caramel fra Pure & Original. Spisebord og pall er bruktfunn, mens stolene er fra nå nedlagte Living. Over bordet henger Semi-lamper fra Gubi, og teppet ble kjøpt på et bakgårdssalg hos stylist Krista Elvheim. Lyslyktene er fra Nordic Nest og Ellos, der også duken er fra. Muggen er fra Artilleriet. Foto: Filippa Tredal
I øverste etasje er fire soverom og to bad forbundet med en gang, der veggene er malt i fargen Soothing beige fra Jotun. Spotlightene er fra Flos. Bildet av regissør Martin Scorsese har fått hovedplassen på veggen. – Det er et av mine favorittbilder. Vi kaller ham bare Martin!
I øverste etasje er fire soverom og to bad forbundet med en gang, der veggene er malt i fargen Soothing beige fra Jotun. Spotlightene er fra Flos. Bildet av regissør Martin Scorsese har fått hovedplassen på veggen. – Det er et av mine favorittbilder. Vi kaller ham bare Martin! Foto: Filippa Tredal
På soverommet til Ida og Lars er vegger og tak malt i fargen Vintage Brown fra Jotun. Teppet er gammelt, fransk og kjøpt brukt, men er også tilgjengelig hos Eske Interiør. Speilet og det vegghengte bordet er fra Fransk Bazar, sengetøyet fra Høie, de store putene fra H&M Home, paljettputen fra Day Home, det mørkegrå sengeteppet fra Hay og det mønstrede overkastet fra Eske Interiør. 
På soverommet til Ida og Lars er vegger og tak malt i fargen Vintage Brown fra Jotun. Teppet er gammelt, fransk og kjøpt brukt, men er også tilgjengelig hos Eske Interiør. Speilet og det vegghengte bordet er fra Fransk Bazar, sengetøyet fra Høie, de store putene fra H&M Home, paljettputen fra Day Home, det mørkegrå sengeteppet fra Hay og det mønstrede overkastet fra Eske Interiør.  Foto: Filippa Tredal
På soverommets bildevegg henger en miks av loppisfunn, arvet kunst og verk av Kjell Westermark Mørck og Hans Wahl. Plakaten med sommerfugl fra Hagedornhagen og bildet med rosa ramme er fra Remix-Art. Stumtjeneren er fra Noer Vintage, mens stolen er kjøpt på auksjon og rislampen er fra Hay. 
På soverommets bildevegg henger en miks av loppisfunn, arvet kunst og verk av Kjell Westermark Mørck og Hans Wahl. Plakaten med sommerfugl fra Hagedornhagen og bildet med rosa ramme er fra Remix-Art. Stumtjeneren er fra Noer Vintage, mens stolen er kjøpt på auksjon og rislampen er fra Hay.  Foto: Filippa Tredal
Med fem i familien er det mye trafikk i trappen. Pendellampen er kjøpt hos Remix-Art på Fornebu utenfor Oslo. – Det er altså verdens fineste bruktbutikk!
Med fem i familien er det mye trafikk i trappen. Pendellampen er kjøpt hos Remix-Art på Fornebu utenfor Oslo. – Det er altså verdens fineste bruktbutikk! Foto: Filippa Tredal
På bildeveggen i stuen henger på øverste rad et verk av Lars Elling, en plakat fra Artilleriet og et verk av Idas svoger, Peter Booth. Nederst fra venstre en plakat fra Fotografiska, et verk av Maria Øverbye og et arvet maleri. Vintagestolen fra Ikea har skinnfell fra sauene til Lars foreldre, mens det hvite bordet ved siden av er fra Bolia. Leselampen og den rosa pallen er begge bruktkjøp.
På bildeveggen i stuen henger på øverste rad et verk av Lars Elling, en plakat fra Artilleriet og et verk av Idas svoger, Peter Booth. Nederst fra venstre en plakat fra Fotografiska, et verk av Maria Øverbye og et arvet maleri. Vintagestolen fra Ikea har skinnfell fra sauene til Lars foreldre, mens det hvite bordet ved siden av er fra Bolia. Leselampen og den rosa pallen er begge bruktkjøp. Foto: Filippa Tredal

Denne saken ble første gang publisert 15/11 2022, og sist oppdatert 23/11 2022.

Les også