Det gamle lagerbygget ble hjem for ivrige fjellklatrere

I dette huset er veggene til å klatre på

Det er lett å holde seg i aktivitet i dette japanske huset.

HØYT OG LAVT: Det unge paret som bor her er ivrige fjellklatrere. Det bærer interiøret preg av.

HØYT OG LAVT: Det unge paret som bor her er ivrige fjellklatrere. Det bærer interiøret preg av. Foto: FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

Publisert Oppdatert

Japan har mye spennende som skjer på arkitekturfronten for tiden. Fiks design, smarte løsninger og unike boliger høster oppmerksomhet i media og sosiale medier verden over.

Denne boligen i Osaka i Japan er ifølge design- og arkitekturnettstedet Designboom er godt eksempel.

Bygget om gammel lagerbygning

Arkitektene fra Tato Architects fikk i oppgave å lage bolig av det som en gang hadde vært en nedslitt lagerbygning i bydelen Izumi i Osaka i Japan.

Kundene var et ungt par som lenge hadde vært på jakt etter et hjem hvor de, i tillegg til å leve og bo, kunne ha plass til å drive med sin store hobby, fjellklatring.

NYTENKENDE ARKITEKTUR: Dette flotte huset var en gang en nedslitt lagerbygning.

NYTENKENDE ARKITEKTUR: Dette flotte huset var en gang en nedslitt lagerbygning. Foto: FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

LAGERBYGG: Et ungt par i Japan gjorde lagerbygget i utkanten av storbyen til et unikt hjem.

LAGERBYGG: Et ungt par i Japan gjorde lagerbygget i utkanten av storbyen til et unikt hjem. Foto: FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

- Det var uten tvil et spennende prosjekt, røper arkitekt Yo Shimada hos Tato Architects i en e-post til Bonytt.no.

- Paret som hadde kjøpt det gamle lagerbygget ønsket å gjøre det om slik at det kunne brukes som bolig. I tillegg ønsket de at det skulle være plass i bygget til å huse et atleriér/hjemmekontor.

Arkitekten forklarer at paret begge er lidenskapelig opptatte av fjellklatring, og ønsket å få mulighet til å kunne trene på sporten sin hjemme.

Bygget nye vegger

For å kunne møte parets ønsker om klatrevegger hjemme, måtte arkitektene tenke ut en måte å få veggene til skråne innover i rommet på.

- Innsiden av veggene i den gamle lagerbygningen måtte konstrueres slik at de skrånet innover i rommet, forklarer Shimada.

LYS OG LUFT: Det som en gang var porten på lagerbygget er blitt gjort om til et stort vindu, som fyller boligen med lys.

LYS OG LUFT: Det som en gang var porten på lagerbygget er blitt gjort om til et stort vindu, som fyller boligen med lys. Foto: FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

- For å kunne endre innholdet på bygget uten å måtte gjøre de store modifikajonene på selve konstruksjonen kom vi på å få satt opp ekstra vegger innenfor hovedveggene, forklarer Shimada.

På denne måten ble det mulig for arkitektene å få satt på utstyret og instrumentene paret ønsket seg, slik at de kunne praktisere sin store interesse på hjemmebane.

Eksteriøret

Da arkitektene gikk i gang med prosjektet måtte de gjøre en del forandringer på byggets fasade.

Det første de gjorde var å fjerne den gamle inngangsporten, og erstatte denne med et stort vindu som fyller boligen med dagslys.

- Vi bestemte oss for at det mest funksjonelle ville være å kle utsiden av bygget med plater av galvanisert stål, forklarer arkitekt Yo Shimada.

HOBBY: Slik får disse fjellklatrerne øvet seg når de er hjemme.

HOBBY: Slik får disse fjellklatrerne øvet seg når de er hjemme. Foto: FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

HØYT UNDER TAKET: Det gamle lagerbygget ga spennende mulighetr når dette hjemmet skulle innredes.

HØYT UNDER TAKET: Det gamle lagerbygget ga spennende mulighetr når dette hjemmet skulle innredes. Foto: FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

- På denne måten fikk vi mulighet til å få inn isolasjon mellom de nye plantene og den gamle fasaden på bygget. Nå er bygget mer beskyttet og skjermet mot både regn og varme.

Bygget som før kun hadde vært i bruk som lagerbygning, var jo ikke isolert til å kunne brukes som bolighus.

Solbasert oppvarming

Som varmekilde ble det lagt ned varmekabler under de nye gulvene.

SKRÅSTILT: Arkitektene måtte få veggene til å skråne innover for å kunne lage klatrevegger.

SKRÅSTILT: Arkitektene måtte få veggene til å skråne innover for å kunne lage klatrevegger. Foto: FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

- Hovedvarmekilden er likevel solen som lyser inn hele dagen gjennom det store sørvendte vinduet, forklarer arkitekten.

- Varmen lagres i gulvet utover dagen, og frisgis så for å holde temperaturen i boligen mer eller mindre konstant, også i løpet av natten - nesten uten bruk av dyr strøm.

Smarte løsninger og ren design

Arkitektene har fått til en smart og funksjonell bolig, som totalt måler 118 m2, fordelt over to etasjer.

- Det er litt spesielt å tenke på at det faktisk begynte sitt liv som intet mer enn et stort tomt lagerbygg, røper hovedarkitekten bak prosjektet, Yo Shimada.

I stuen og spisestuen nyter beboerne dobbel takhøyde i et stort luftig rom som tar opp den ene halvdelen av boligen. Andre etasje er lunere og mer privat.

TREVERK: Interiøret er holdt i naturlig treverk og lyse toner.

TREVERK: Interiøret er holdt i naturlig treverk og lyse toner. Foto: FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

FJELLKLATRER: Det unge paret som bor her er ivrige klatrere. Nå kan de øve seg selv om de er langt fra fjellet.

FJELLKLATRER: Det unge paret som bor her er ivrige klatrere. Nå kan de øve seg selv om de er langt fra fjellet. Foto: FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

Lyst treverk er brukt som kledning på samtlige vegger, og setter et enkelt og naturlig preg på interiøret i boligen.

En stige fungerer som en morsom og kreativ snarvei opp fra oppholdsrommet og til hovedsoverommet.

Kilder: Dezeen.com, Designboom and Arch Daily.

Les også:

Her er den kuleste arkitekturen akkurat nå

Gjør et interiørkupp på BonyttBazar i dag

Her er Norges drømmebolig

Jordmødre advarer mot intimbarbering før fødsel

UTGANGSPUNKTET: SLik så lagerbygget ut før man gikk igang med å gjøre det om til bolig.

UTGANGSPUNKTET: SLik så lagerbygget ut før man gikk igang med å gjøre det om til bolig. Foto: FOTO: Satoshi Shigeta/Tato Architects

UNIKT: Arkitektene løste oppgaven på denne måten.

UNIKT: Arkitektene løste oppgaven på denne måten. Foto: Illustrasjon: FOTO: Tato Architects

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning