Arkitektur og hytte

Hytta åpner opp hele fronten mot naturen

Arkitekten tegnet en hytte som var gjerrig på arealbruken, men raus på romfølelsen. Det har blitt en fantastisk arkitektur.

FULL ÅPNING: Når glassdørene skyves til side, åpnes hytta helt mot naturen rundt.

FULL ÅPNING: Når glassdørene skyves til side, åpnes hytta helt mot naturen rundt. Foto: Foto: Luc Pages

Publisert Oppdatert

Intensjonen om å sette minst mulig avtrykk i naturen er styrende for mange hytteprosjekter. Det innebærer blant annet fokus på å minimalisere størrelsen.

Denne hytta utenfor Stockholm er på 60 kvadratmeter og bygget hovedsakelig i lerk.

Arkitekten, Camilla Schlyter, har i 25 år observert hvordan de digitale hjelpemidlene har formet arkitekturen, på godt og vondt.

Hun mener at en av de negative følgene av digitaliseringen er den overflødige arealbruken både ute og inne.

- I tillegg mangler det ofte en respekt for omgivelsene, skriver hun i en e-post til bonytt.no

Disse erfaringene ønsket hun å virkeliggjøre gjennom et hytteprosjekt utenfor Stockholm.

PROTESTHYTTA: Arkitekten ønsket å skape en hytte som var et korrektiv til den overflødige arealbruken ute og inne, som hun mener er en følge av blant annet for uktitisk bruk av digitale verktøy.

PROTESTHYTTA: Arkitekten ønsket å skape en hytte som var et korrektiv til den overflødige arealbruken ute og inne, som hun mener er en følge av blant annet for uktitisk bruk av digitale verktøy. Foto: Foto: Luc Pages

FULLSTENDIG I TRE: Hytta er bygget av tre, med lerk som ytterkledning og furu i reisverket og i dører og vinduer.

FULLSTENDIG I TRE: Hytta er bygget av tre, med lerk som ytterkledning og furu i reisverket og i dører og vinduer. Foto: Foto: Luc Pages

Respekt for stedet

Utgangspunktet for prosjektet var ifølge Schlyter å bygge en hytte med respekt for både fortiden og fremtiden. Det betød blant annet å gjøre inngrepene i naturen så små som mulig.

Ingen sprengninger ble gjennomført og ingen trær ble felt.

- Det handlet videre om å finne en optimal beskyttelse fra vær og vind, og i tillegg skape en balanse mellom behovet for masse lys inn og minst mulig energitap.

Lokale håndverkere

Et annet grep som ble foretatt for å gjøre de økologiske avtrykkene minst mulig, var å alliere seg med lokale håndverkere

- En lokal leverandør av materialer fikk ansvaret for å produsere blant annet ytterkledningen, vinduer, dører og kjøkkeninnredning.

Furu og lerk

ØKOLOGISK AVTRYKK: Ett av de bærende prinsippene med hytta er at den skal gli mest mulig inn i omgivelsene, og ikke ett tre ble hugget eller en sten sprengt vekk.

ØKOLOGISK AVTRYKK: Ett av de bærende prinsippene med hytta er at den skal gli mest mulig inn i omgivelsene, og ikke ett tre ble hugget eller en sten sprengt vekk. Foto: Foto: Luc Pages

Hele hytta er en trekonstruksjon, fra reisverk til ytterkledning.

Furu er benyttet i reisverket og i dører og vinduer. Utvendig er hytta kledd i lerk, som er tilskåret i ulike dimensjoner og former.

Schlyter forteller at tre er valgt blant annet fordi det har en positiv helseeffekt, er resirkulerbart og har en energieffektiv produksjonsmetode.

I tillegg er tre et meget egnet materiale for skreddersøm.

Det har også vært en dypere tanke fra arkitektens side ved å benytte både lerk og furu.

- Ved å benytte flere treslag, bidrar dette til det biologiske mangfoldet, på den måten at det skaper incitamenter til å plante ulike tresorter der hvor man har avvirket gammel skog.

Arkitekturen som landskapsform

Utfordringen for arkitektene var å kombinere landskapets form med eiernes krav og ønsker.

- Det viktigste var å forme en arkitektur som skapte en forlengelse av hytta uten å gjøre det fysiske arealet og volumet større, forteller Schlyter.

Hytte - Stockholm

Bygget: Høsten 2009

Sted: Sydvest for Stockholm

Entreprenør: Allerskog & Krantz AB, pluss lokale underentreprenører

Byggvarer: Dahlqvist Snickeri AB,

Ingeniør: Konkret Rådgivande Ingenjörer i Stockholm AB,

Arkitekter: Schlyter/Gezelius Arkitektkontor AB, ved Camilla Schlyter

- I tillegg ønsket vi å skape opplevelsen av å se men ikke bli sett, å høre uten å bli hørt og være sammen men likevel alene.

Les også:

Denne hytta er arkitektur i verdensklasse

Alt om arkitektur

SKREDDERSØM: Alle elementene i hytta er spesialtilpasset av lokale håndverkere. Legg merke til det buede hjørnet til venstre.

SKREDDERSØM: Alle elementene i hytta er spesialtilpasset av lokale håndverkere. Legg merke til det buede hjørnet til venstre. Foto: Foto: Luc Pages

ESTETISK: Ytterkledningen er tilskåret med forskjellige bredder og former. Legg merke til avslutningen av hjørnene og rundt vinduene.

ESTETISK: Ytterkledningen er tilskåret med forskjellige bredder og former. Legg merke til avslutningen av hjørnene og rundt vinduene. Foto: Foto: Luc Pages

Er du på jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

Gjør barnet ditt sinna, flau og redd

ÅPNER OPP: Ved hjelp av skyvedører åpnes hytta opp mot omgivelsene. Trappen i bakkant går opp til soverommet i påbygget.

ÅPNER OPP: Ved hjelp av skyvedører åpnes hytta opp mot omgivelsene. Trappen i bakkant går opp til soverommet i påbygget. Foto: Foto: Luc Pages

RENE LINJER: Hytta preges av rene linjer og nøktern formbruk.

RENE LINJER: Hytta preges av rene linjer og nøktern formbruk. Foto: Foto: Luc Pages

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning