Arkitektur som får deg til å mene noe

Her bor det en mann, ikke en hobbit

Noen hus ser ikke ut som de er bebodd av mennesker.

GRØNT: Her bor det verken tusser eller troll, men derimot en mann som er svært opptatt av bærekraftig arkitektur.

GRØNT: Her bor det verken tusser eller troll, men derimot en mann som er svært opptatt av bærekraftig arkitektur. Foto: Foto: unusual-architecture.com

Publisert Oppdatert

Smaken er som baken og det finnes en rekke ulike stiler innenfor arkitektur. Men ikke alle stilene er det like lett å like.

Hva skal man for eksempel mene om hus der arkitekten har gått inn for at du skal stoppe opp og reagere hver gang du ser det? Les videre og gjør deg opp din mening om disse husene.

Hjemme hos Hobbiten?

Mens hus som gjemmer seg i naturen er svært populært hos noen, finnes det like mange som overhodet ikke kunne tenke seg å bo slik. For noen minner det rett og slett for mye om tusser, troll og mer konkret forfatteren Tolkiens fiktive skapning, Hobbiten.

Huset på bildet i toppen av saken, samt på bildet under kalles på folkemunne nettopp for Hobbit-huset. Bildet under er nemlig ikke fra filmsettet til Hobbiten-filmen, men derimot fra det selvkonstruerte hjemmet til Simon Dale. Du finner huset i Wales i Storbritannia, og det skal nevnes at Dale er spesielt opptatt av miljøvennlig arkitektur.

- Det ble bygget av meg selv og svigerfaren min ved hjelp av forbipasserende og besøkende venner. Huset ble bygget med maksimalt hensyn til miljøet, og det gir oss en unik mulighet til å bo tett på naturen, skriver Dale på nettsiden sin, der han beskriver byggeprosessen i detalj.

RUSTIKT: I en slik bolig burde det være store sjanser for å føle seg som ett med naturen.

RUSTIKT: I en slik bolig burde det være store sjanser for å føle seg som ett med naturen. Foto: Foto: unusual-architecture.com

PUSSIG: Ikke akkurat huset som inviterer til grillfest på terrassen. Men iøynefallende er det jo...

PUSSIG: Ikke akkurat huset som inviterer til grillfest på terrassen. Men iøynefallende er det jo... Foto: Foto: unusual-architecture.com

Dette huset gjør deg sjøsyk

Tømmerhytten på bildet over er et annet eksempel på arkitektur som det ikke er så lett å forbigå i stillhet.

Hytten ble bygget i 2006 av filantropen og forretningsmannen Daniel Czapiewski. Det ble bygget i Szymbark i Polen som en kunstnerisk kommentar til det tidligere kommuniststyret i landet og effekten et slikt styre hadde på polakkene.

Turister som besøker bygningen rapporterer om mild sjøsyke og svimmelhet etter kort tid inne i det.

Bo i en konkylie

En annen iøyefallende bygning, hvis konstruksjon i likhet med Hobitt-huset er i hvert fall tildels miljøvennlig, er The Conch Shell House, som ligger på øya Isla Mujeres i Mexico.

Arkitekten bak heter Eduardo Ocampo. Broren hans, kunstneren Ocatvio Campo, eier og bor i huset i store deler av året. Er du på utkikk etter fritidshus i utlandet, fanger kanskje nettopp dette huset din interesse, for i perioder av året leies det ut.

The Conch Shell House har base av betong, og er ellers bygget av resirkulerte materialer med det for øyet at beboere skal føle det som om de er i en konkylie. Det innebærer blant annet 180 grader havsutsikt fra alle vinduene, at stuen har runde former og at badet i andre etasje har kraner av korall og håndekleholdere av konkylier.

UVANLIG: The Conch Shell House er designet slik at det skal ligne en konkylie.

UVANLIG: The Conch Shell House er designet slik at det skal ligne en konkylie. Foto: Foto: unusual-architecture.com

TIL LEIE: Du kan selv finne ut akkurat hvordan det føles å bo i The Conch Shell House.

TIL LEIE: Du kan selv finne ut akkurat hvordan det føles å bo i The Conch Shell House. Foto: Foto: unusual-architecture.com

- Ser ut som noe som krabbet ut av sjøen og døde

Men sjøsyken vender kanskje tilbake igjen, når du ser bygget på bildet under. Dette er et museum dedikert til musikkhistorie. Det heter Experience Music Project Museum og ligger i Seattle i USA.

Det ble tegnet av kjendisarkitekten Frank Gehry og åpnet i år 2000. Men den velrenommerte arkitekten til tross, arkitekturkritikeren Herbert Muschamp beskrev bygningen som "noe som krabbet ut av sjøen, la seg på rygg og døde", i New York Times .

Dristig blanding

Så kan man jo også nevne National Architects Union Headquarters, som ligger i Bucuresti i Romania. Det kombinerer gammel arkitektur med ny arkitektur, og resultatet ser du på bildet under.

POPULÆRT: Godt besøkt, men utskjelt for utseendet: Experience Music Project Museum i Seattle i USA.

POPULÆRT: Godt besøkt, men utskjelt for utseendet: Experience Music Project Museum i Seattle i USA. Foto: Foto: unusual-architecture.com

Hva synes du? Kreativt eller kvalmende?

Sted for ettertanke

Bildet under er av kirken Hallgrímskirkja i Reykjavik på Island. Den ble påbegynt i 1945 og ferdigstillt 38 år senere, i 1986. Arkitekten var Guðjón Samuelsson.

Tårnet rager 74,5 meter over bakken, og arkitekten skal ha designet kirken slik at den skulle minne om lava som strømmer ut av en vulkan.

FINURLIG: Noe nytt og noe gammelt i skjønn forening, eller ikke fullt så skjønn?

FINURLIG: Noe nytt og noe gammelt i skjønn forening, eller ikke fullt så skjønn? Foto: Foto: unusual-architecture.com

Arkitekturstilen er ekspresjonisme, som er en skulpturell utforming av bygningen basert på hva den skal brukes til. Spørsmålet er vel om du får religiøse vibber av denne kirken - eller om den helst minner deg om en inspirasjonskilde for scenografien i To tårn, den midterste i triologien av filmer om Ringenes herre?

En avslappende ferie?

Hotellet under heter på folkemunne Crazy House Hotel og ligger i Dalat i Vietnam.

Den kvinnelige arkitekten heter Hang Nga, og bygningens offisielle navn er Hang Nga gjestehus. Det hevdes at arkitekten kun fikk bygge i denne elleville stilen i et land som ellers har strenge regler for arkitektonisk utforming fordi hun er datter av landets tidligere president.

Hotellet skal forestille et digert tre, og har skulpturelle utsmykninger i form av ulike dyr, ulike typer sopp, edderkoppnett og huler.

SKULPTURELL: Denne kirken i Reykjavik skal minne om en vulkansk lavastrøm.

SKULPTURELL: Denne kirken i Reykjavik skal minne om en vulkansk lavastrøm. Foto: Foto: unusual-architecture.com

Skal skremme bort onde krefter

Denne lille kirken, som balanserer opp ned med kirkespiret begravd i jorden, finnes nå på et innendørs muesum i Calgary i Canada. Den er en arkitektonisk skulptur som heter Device to Root Out Evil, skapt av den amerikanske kunstneren Dennis Oppenheim, i 1997.

Det har ikke vært lett å finne et sted hvor denne Kirken kunne stå utstilt permanent. New York takket nei. Det samme gjorde Stanford University California. En periode sto kirken utstillt i en park i Vancouver i Canada, men fordi den satte sterke følelser i gang hos publikum, ble den flyttet innendørs.

Se flere bilder av uvanlig arkitektur på denne bloggen.

Les også:

ORGANISK: Den vietnamesiske arkitekten skal ha latt seg inspirere av spanske Antoni Gaudi som har smykket Barcelona med sin arkitektur. Men er dette bygget like vellykket?

ORGANISK: Den vietnamesiske arkitekten skal ha latt seg inspirere av spanske Antoni Gaudi som har smykket Barcelona med sin arkitektur. Men er dette bygget like vellykket? Foto: Foto: unusual-architecture.com

Les alt om arkitektur

Norske arkitekter i verdenstoppen

Er dette landets kuleste skihytte?

Miljøvennlig arkitektur - tre på topp

KONTROVERSIELL: En kirke som balanserer opp ned på sitt nedgravde spir, ble for sterk kost for mange. Den måtte skjermes innendørs.

KONTROVERSIELL: En kirke som balanserer opp ned på sitt nedgravde spir, ble for sterk kost for mange. Den måtte skjermes innendørs. Foto: Foto: unusual-architecture.com

Her bor arkitekten uten vann og strøm

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning