Japansk arkitektur

Hele huset er laget i betong

Arkitekten støpte et hus i en sammenhengende form, med mye utsikt og lite innsikt.

JAPANSK MINIMALISME: Det spektakulære huset er ultramoderne og står i sterk kontrast til resten av boligene i gaten.

JAPANSK MINIMALISME: Det spektakulære huset er ultramoderne og står i sterk kontrast til resten av boligene i gaten. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

Publisert Oppdatert

Japansk arkitektur skiller seg ofte ut med spektakulære og originale løsninger.

Dette særegne huset på 80 kvadratmeter og tre etasjer ligger i byen Abiko i Japan. Det unge paret som bor der ønsket et galleri-aktig hjem i betong, der deres samling av designmøbler kunne komme til sin rett.

Resultatet ble et minimalistisk og enkelt betonghus som er strippet for alle unødvendige detaljer.

Betongbygg

Siden huset ble plassert på et mykt fundament, brukte arkitektene en støttende innsats i den armerte betongstrukturen.

- For å minimere kostnadene brukte vi så få innsatser som mulig, forklarer arkitekt Shigeru Fuse fra arkitektkontoret Fuse-Atelier.

- Dermed ble den øvre strukturen uthengende. Deretter ble veggene og taket laget i en tre-dimensjonal sammenhengende form, sier han til Bonytt.no.

UBÅT: Det særegne betonghuset ser nesten ut som en ubåt.

UBÅT: Det særegne betonghuset ser nesten ut som en ubåt. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

LITE INNSIKT: Det var viktig for arkitekten å ha lite innsikt men god utsikt.

LITE INNSIKT: Det var viktig for arkitekten å ha lite innsikt men god utsikt. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

ANNERLEDES: Den minimalistiske og originale bygningen skiller seg ut fra omgivelsene.

ANNERLEDES: Den minimalistiske og originale bygningen skiller seg ut fra omgivelsene. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

NATUREN INN: Arkitekten valgte et stort vindu mot veien, siden han ønsket å trekke trærne inn i interiøret.

NATUREN INN: Arkitekten valgte et stort vindu mot veien, siden han ønsket å trekke trærne inn i interiøret. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

God utsikt og lite innsikt

Fra stuen og spisestuen i andre etasje er det en stor åpning ut mot veien.

Veggene er nakne og bare et knippe møbler har fått innpass. Utsikten har vært et viktig moment for arkitekten.

- Tanken var å trekke trærne langs veien inn i interiøret, forteller arkitekten. - Men å hindre innsyn fra omgivelsene var vel så viktig som å åpne opp for utsikten. Slik uthenget er plassert ser man ut men ikke inn.

- Interiøret er ellers designet slik at hvert område i huset er tilpasset sitt bruksområde.

Lekent

STRAMT: Interiøret er stilrent og stramt, i stil med de glatte betongflatene.

STRAMT: Interiøret er stilrent og stramt, i stil med de glatte betongflatene. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

STILREN TRAPP: Den svarte og enkle trappen er bygget rett ut fra veggen og er helt uten rekkverk.

STILREN TRAPP: Den svarte og enkle trappen er bygget rett ut fra veggen og er helt uten rekkverk. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

3 ETASJER: Betonghuset består av tre etasjer.

3 ETASJER: Betonghuset består av tre etasjer. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

KJØKKEN: Kjøkkenet er i første etasje, også det er laget i betong.

KJØKKEN: Kjøkkenet er i første etasje, også det er laget i betong. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

Arkitekten har lekt seg med form, kontraster og dagslys. Glassvegger skiller inne fra ute.

- Hjørnene på selve betongformen deler opp interiøret uten å lage klare skiller i rommet. På den måten vil dagslyset skape ulike refleksjoner og brytninger, forklarer arkitekten.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

RETT UT: Fra stuen er det en åpning rett ut. Her står det flere designmøbler i form av Panton stoler.

RETT UT: Fra stuen er det en åpning rett ut. Her står det flere designmøbler i form av Panton stoler. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

STUE: Stuen er spartansk med få møbler og inakne vegger. Bak TV-benken er det satt inn belysning.

STUE: Stuen er spartansk med få møbler og inakne vegger. Bak TV-benken er det satt inn belysning. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

DESIGN: På den lille avsatsten over kjøkkenet har arkitekten plassert klassiske Eames stoler.

DESIGN: På den lille avsatsten over kjøkkenet har arkitekten plassert klassiske Eames stoler. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

GLASS OG BETONG: Glass og betong er de gjennomgående materialene i huset.

GLASS OG BETONG: Glass og betong er de gjennomgående materialene i huset. Foto: Shigeru Fuse

TV BENK: Det står en lang benk langs langveggen i stuen til oppbevaring.

TV BENK: Det står en lang benk langs langveggen i stuen til oppbevaring. Foto: FOTO: Shigeru Fuse

Lite skille mellom inne og ute

Hus med åpen hage i midten

Bare en av 15 barnegrøter får terningkast 5

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning