Kommer sommerferien din til å inneholde en lengre biltur? Og er du innstilt på å kjøre via C for å komme fra A til B? Kanskje er du også opptatt av arkitektur? Svarer du ja på disse spørsmålene, så har Statens vegvesen et godt forslag til deg. 18 veistrekninger har fått status som Nasjonal turistveg, som blant annet innebærer at det er satset på arkitektur og kunst langs disse veiene.

- Nyskapende arkitektur og og tankevekkende kunst er nøkkelord i denne satsningen, forteller Trine Kanter Zerwekh til klikk.no. Hun er ansvarlig for profilering og reiselivskontakt i Nasjonale turistveger.

- Alle prosjektene skal være innovative og kreative, og vi har vært bevisste på å satse på unge norske arkitekter.

Så langt er 50 arkitekter og kunstnere engasjert i prosjektene, og flere kjente arkitektnavn går igjen, blant annet Code arkitektur, Reiulf Ramstad arkitekter, Snøhetta, Jensen & Skodvin, og Carl-Viggo Hølmebakk. I et par tilfeller har man hentet inn internasjonalt renommerte arkitekter, hvorav Peter Zumthor fra Sveits har det største internasjonale navnet.

Da prosjektet ble etablert i 1994 ble det plukket ut fire pilotprosjekter. Det var Sognefjellsveien, Hardanger, Helgelandskysten og Gamle Strynefjellvegen. I 1998 ble det gitt klarsignal til å videreføre prosjektet, og da ble kommunene invitert til å sende inn forslag til prosjekter.

- Vi fikk inn 52 forslag, og av disse ble 18 veistrekninger valgt ut, forklarer Kanter Zerwekh.

De 18 strekningene ligger fra Jæren i syd til Varangerhalvøya i nord, og er valgt ut for å være et godt alternativ til hovedveiene.

- Utbyggingen av rasteplassene og utsiktspunktene skal gå helt frem til 2023. Totalt er det planlagt 250 plasser, og så langt er nærmere 150 rasteplasser ferdigstilt , utdyper Kanter Zerwekh.

I år ble to større anlegg åpnet, ved Steindalsfossen og Eldhusøya. Det første ligger ved Nasjonal turistveg Hardanger og det andre langs Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen.

Satsingen har ført til at flere veistrekninger har fått ny oppmerksomhet. Blant annet har Nasjonal turistveg Rondane og Senja opplevd stor trafikkvekst.

Stor internasjonal oppmerksomhet

Det overordnede målet med satsingen er å bidra til å gjøre Norge enda mer attraktivt som reislivsmål, for på den måten å styrke næringsliv og bosetting i distriktene.

Ifølge Kanter Zerwekh har Nasjonale turistveger fått stor oppmerksomhet internasjonalt, og hun forteller at mange henvender seg til dem for å lære om prosjektet.

- Så langt er vi alene i verden om å ha en slik systematisk satsing på arkitektur og kunst langs veien.

Flere av tiltakene har blitt tildelt ulike priser både for utformingen og materialbruken.

Kilde: Nasjonale Turistveger.

Les også:

Vridde huset på siden for å få plass på tomten

Denne hytta er arkitektur i verdensklasse

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!