Det er slett ikke alle byboere som kan skryte av å ha en spektakulær utsikt fra vinduene hjemme. De aller fleste, spesielt i storbyer, må nok nøye seg med å skue utover andre bygninger, bakgårder eller trafikkerte veier.

I Japans storbyer forsøker de hele tiden å finne unike løsninger på boligkrisen. Resultatet blir nyskapende arkitektur der hvor mange skal bo på relativt liten plass.

Denne familien i byen Kobe fikk hjelp av nytenkende arkitekter ved firmaet Tato Architects for å gjøre det meste ut av både tomten og utsikten da de skulle bygge hus.

Kjøpte tomt i fjellside

Ifølge design- og arkitekturnettstedet Arch Daily kom denne familien i sør-Japan til arkitektene med følgende utfordring: Hjelpe dem å tegne og få bygget et hjem på en tomt som befant seg ved utkanten av et boligområde i Kobe, halvveis oppe i fjellside til Mount Rokko.

Unik arkitektur i Japan.

GJENNOMSIKTIG: Man ser tvers gjennom første etasjen i dette huset. © FOTO: Kenichi Suzuki

Man ser tvers gjennom første etasjen i dette huset.

METALLLÅVE: I andre etasje finner man private rom som bad og soverom. © FOTO: Kenichi Suzuki

- Tomten var i utgangspunktet svært vanskelig å gjøre noe med, forklarer arkitekt Yo Shimada hos Tato Architects til designnettstedet Dezeen.

- Ikke bare ligger den halvveis opp i fjellsiden, helt i utkanten av det som er et boligområde under utvikling, men tomten lå også for bratt til for at store maskiner og kjøretøyer kunne komme til, noe som absolutt bidro til å gjøre jobben mer utfordrende.

Dette gjorde at tomten stort sett ble gravet ut og gjort klar med bare menneskelig hjelp - noe som også skulle vise seg å gjelde for materialer som måtte fraktes til og fra byggeplassen også.

- Familien ønsket at selve rammen på huset skulle være av stål, forklarer Shimada.

- Materialene måtte bæres for hånd frem til byggestedet, så alt måtte være i deler som var så små og lette at dette var mulig. Ingenting kunne veie over 100 kg.

Laget gjennomsiktig førsteetasje

Familien hadde to ønsker for sitt nye hjem: De ville utnytte tomtens posisjon høyt oppe i fjellsiden og den utsikten det gav dem, men samtidig hadde de ønske om at huset ikke skulle stikke seg for mye ut i forhold til annen bebyggelse i området.

Spennende bolig i Japan.

HÅNDARBEID: Tomten var for smal til store maskiner og kjøretøyer, så materialene som skulle benyttes måtte fraktes opp for hånd. © FOTO: Kenichi Suzuki

Tato Architects står bak huset.

UTSIKT: Fra denne tomten har man god utsikt over havnebyen Kobe. © FOTO: Kenichi Suzuki

Løsningen arkitektene kom opp med, var å dele huset i to soner: En offentlig sone i husets første etasje - som skulle bygges i et byggverk av glass, og så en mer privat sone, som skulle settes på toppen av glassbygget, og være utført i et materiale som gjorde mer rom for privatliv og ro.

- Sammen med klientene ble det bestemt at kjøkken og spiserom, samt et gjestetoalett skulle legges til denne åpne førsteetasjen, forklarer Shimada.

- Her skulle man også kunne oppbevare sykler og annet utstyr man har behov for å ha tilgang til daglig.

Arkitekten forklarer at tomten ligger slik til at innsyn - selv i den mest gjennomsiktige delen av huset - ikke er et problem man må ta hensyn til.

- Nå kunne man heller konsentrere seg om å få full tilgang til den flotte utsikten over den travle havnebyen. Og da passet det fint å ha rommene hvor man underholder gjester og hvor man oppholder seg i den delen av huset hvor man kan nyte utsikten fra alle kanter.

Privat sone innhyllet i metallkasse

I boligens andre etasje, som er plassert på toppen av glassbygget, har man lagt mer private rom som soverom, bad og også gjort rom til oppbevaring.

Delte huset i to basert på offentlige og private soner.

DAGSLYS: Vinduer slipper mye dagslys inn også i annen etasje. © FOTO: Kenichi Suzuki

Smart bolig i tettbebygget strøk.

STIKKER SEG IKKE UT: Familien som skulle bo i huset ønsket ikke at deres nye hjem skulle stikke seg for mye ut i nabolaget rundt. © FOTO: Kenichi Suzuki

- Her kan familien trekke seg tilbake og ikke bli forstyrret av noe, forklarer Shimada til nettstedet.

- Veggene her er kledt med stålplater, hvor man har skåret ut hull til vinduer som sørger for naturlig ventilasjon.

Materialet man har benyttet for å kle husets andre etasje korresponderer med annen bebyggelse i området, noe som var viktig for familien, da de ikke hadde et ønske om at huset skulle stikke seg for mye ut i miljøet rundt.

- Det var viktig for både familien og oss som arkitekter at denne boligen og arkitekturen ikke skulle ha en negativ effekt på verken bebyggelse eller miljø rundt, forklarer Shimada.

- Her tror vi at vi på mange måter har truffet spikeren på hodet, og gjort det mulig både å nyte og bruke huset slik vi hele tiden planla at skulle bli sluttresultatet, samtidig som man ikke har laget noe som virker for dominerende på nærmiljøet rundt.

Unik bolig i fjellsiden av Mount Rokko.

SPENNENDE ARKITEKTUR: Det finnes flotte eksempler over hele Japan på moderne og nytenkende arkitektur. © FOTO: Kenichi Suzuki

Her er husets offentlige sone.

FULLT UTSYN: Det mangler ikke på utsikt fra husets førsteetasje. © FOTO: Kenichi Suzuki

Varmer gulvet med infrarøde stråler

Arkitekten forklarer litt rundt måten man har valgt å organisere oppvarming av boligen på:

- Vi tegnet inn et termisk oppvarmingssystem som benytter seg av varmekabler som ble lagt inn i betongen som er brukt på gulvet i første etasje, forklarer designeren.

- Og så brukte vi et system hvor infrarøde stråler henter varme opp i annen etasje i gulvet oppe.

Shimada forklarer at om sommeren var tanken at balkongen - som strekker seg rundt hele annen etasje - vil hjelpe til med å skygge for glassbygget, slik at man vil kunne holde et jevnt kjølig temperatur inne, selv om det er nokså varmt på utsiden.

- På samme måte vil balkongen beskytte boligen til en viss grad fra vinder som kommer ned fra Mount Rokko.

Moderne og minimalistisk.

MINIMALISTISK: I tråd med det meste av japansk design og arkitektur er også dette huset innredet på en nokså minimal måte. © FOTO: Kenichi Suzuki

Smart løsning på vanskelig tomt.

SLIK GJORDE DE: Bygget bolig i fjellside for å utnytte utsikten. © Illustrasjon: Tato Architects

Delte huset og bruksområder i to.

UNIK BOLIG: Byggekloss-huset er satt sammen av en del i glass og en i stål. © Illustrasjon: Tato Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!