Si luksusbolig og de fleste av oss tenker på herskapelige villaer eller prangende topp-leiligheter, hvor både eksteriør, interiør og ofte også utsikten er det man betaler for om man ønsker å bo standsmessig og flott.

Men luksus kan komme i mange former. Så selv om de aller fleste av oss ikke forbinder en bunkers med luksusopplevelser, så vil ifølge design- og arkitekturnettstedet Fresh Home kanskje nettopp denne unike bunkersen få deg til å se saken i et nytt lys.

Bygget inn i åsen

I byen Vals i Sveits ligger den nå berømte Villa Vals, et hus som er fullstendig innkapslet i fjellsiden. "Huset", som stod ferdig for et par år siden, er nesten ikke synlig fra utsiden i det hele tatt, noe som var ett av de viktigste grepene med prosjektet. Faktisk er det eneste som er synlig av bygget fra utsiden, er den sentrale terrassen på husets framside.

Den 160 m2 store bunker-boligen, som ligger svært nærme Vals verdensberømte varme kilder, er omgitt av grønne åser, snøkledte fjelltopper og idyllisk Alpe-bebyggelse. Vals er kjent for sine varme kilder, og det berømte spaet som tilhører disse.

- I utgangspunktet var det mest overraskende at man fikk byggetillatelse så nært selve badet, forklarer arkitekt Christian Müller hos Christian Müller Architects til arkitekturnettstedet Arch Daily.

Spennende arkitektur i Sveits.

UTSIKT: Spektakulær Alpa-utsikt fra denne boligen. © FOTO: Iwan Baan

Sjekk hva arkitektene gjorde med denne bunkersen.

UNIK ARKITEKTUR: Bare dette "lys-hullet" vitner om at det befinner seg et hus under bakken. © FOTO: Iwan Baan

- Når byggetillatelsen var i boks, så var neste spørsmål "hvordan". Måler var å skape en bygning som ikke skulle skygge for utsikt eller stikke seg frem i landskapet på noen måte. I tillegg skulle bygget se minst mulig ut som en privatbolig, forklarer Müller om bygget, som var et samarbeidsprosjekt mellom den nederlandske arkitektkontoret SeARCH and Christian Muller Architects.

Løsningen arkitektene kom frem til, var å sette hele strukturen inn i fjellsiden.

Nesten usynlig i landskapet

Inngang til leiligheten finner man via en allerede eksisterende låve, som er plassert litt lavere ned i skråningen. Gjennom en slags underjordisk tunnell når man boligen, som fra utsiden ser ut som en sirkel-utskjæring i fjellsiden.

- Det man oppnår her, er at selve tilstedeværelsen av dette bygget øver en minimal effekt på landskapet rundt, forklarer Müller.

Villa Vals i Sveits er bygget inn i fjellsiden.

TRENDY: Det mangler ikke på stil og komfort i denne bunkersen. © FOTO: Iwan Baan

Sjekk bunker-boligen midt i bildet.

VALS: Denne lille byen er kjent for sine varme kilder og spa-virksomhet. © FOTO: Iwan Baan

- Hele huset ble til gjennom et samarbeid mellom lokale autoriteter og arkitektene. Ved å kombinere evne, erfaring og teknikker man hadde på byggverk i denne øde fjellandsbyen, fikk man til noe unikt. Svært lite av planene ble tegnet opp på forhånd, dette var i stor grad et prosjekt som ble til underveis.

Annerledes feriebolig

Det var en privat klient som kontaktet arkitektene fra SeARCH and Christian Muller Architects for å skape det unike bygget. Bunkeren hadde klienten tenkt til å benytte som utleiebolig til feriegjester som kom til området enten for å nyte skiløyper eller spaet tilknyttet de berømte varme kildene.

- Området er i stor grad foreløpig uberørt av masseturisme, forklarer Müller.

- Men om vinteren er det mange som kommer for å nyte skikjøring, snowboardløyper, langrenn, sledekjøring og aking.

Smart design i bunker-bolig i Sveits.

LYST: TIl at nesten hele dette huset befinner seg under bakken, er det verken mørkt eller kvelende inne. © FOTO: Iwan Baan

Sjekk hva arktektene gjorde når de bygget bolig under bakken.

MODERNE: Flotte detaljer og moderne stil kjennetegner interiøret i Villa Vals. © FOTO: Iwan Baan

Moderne interiør

Det mangler ikke på moderne fasiliteter i Alpe-bunkersen. På 160 m2 har arkitektene fått plass til hele seks rom, flere soverom og gjesterom, underholdningssone, kjøkken og spisestue med plass til mange, og moderne baderom.

- Utsiden er kledt med naturstein for å om mulig skli mer ubemerket inn i omgivelsen, forklarer Müller.

- På innsiden har vi lekt oss mer med farger og moderne detaljer på interiøret.

Men farger og detaljer må uansett ta til takke med en nokså nøytral bakgrunn.

- Vi har brukt naturmaterialer på store flater som vegger og gulv, forklarer arkitekten.

- Betong, stein og treverk føles alle riktige å bruke i denne boligen, og gjør at man føler og opplever en sammenheng mellom naturen og omgivelsen ute og inne.

Store vinduer gjør også sitt til at øyet automatisk trekkes utover mot de spektakulære omgivelsene rundt boligen.

SeARCH og Christian Muller Architects står bak dette prosjektet.

STRAM STIL: Naturmaterialer som tre og betong er mye brukt i boligen. © FOTO: Iwan Baan

Villa Vals i Sveits er et designsamarbeid mellom arkitekter fra SeARCH og Christian Muller Architects.

RÅ NATUR: Arktektene fra SeARCH og Christian Muller Architects ville ikke at prangende detalsjer på innsiden av huset skulle stjele fra den flotte utsikten utenfor. © FOTO: Iwan Baan

Arkitekten forklarer at interiøret i boligen er en sammensmelting av moderne nederlandsk design og ekte sveitsisk design.

- Eik tilfører varme til betongen som er brukt, og de moderne fargene på detaljer og interiør gjør at boligen fremstår som moderne og tidsriktig.

Terrassen på utsiden fører lys inn i rommene innenfor, og soverommene, som alle ligger en etasje under boligens hovedrom, kan nås gjennom ulike nivåer som springer ut fra en lang korridor som strekker seg innover i fjellsiden.

I 007s ånd

Korridoren som brukes som inngang til bunkersen har mer enn en liten følelse av å være med i en James Bond film. Her beveger man seg gjennom fjellsiden, i en tunnel som er opplyst av skylightvindu, før man til slutt når bunkersen - som føles som den er fullstendig skjult for omverdenen.

Bygget luksus-bolig inn i fjellsiden.

SENGEPLASS: Villa Vals har soveplass til 10-12 personer. © FOTO: Iwan Baan

Bunkers ble designbolig i Sveits.

TERASSEN: Fra utsiden av bunkersen, er det bare denne terassen som såvidt er synlig i landskapet. © FOTO: Iwan Baan

Eigil Forbord

Her var det et loft

Sjekk hvordan takhøyden på fem meter ble utnyttet.

Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene: Som en bonus er alle soverommene utstyrt med egne baderom, og ikke minst; egne skotørkere til våte slalomsko og støvler.

Smart oppvarming

Og om du er bekymret for at det skal bli en kald fornøyelse å oppholde seg i den underjordiske bunkersen; slapp av. Villaen har trippel-isolasjon i alt av glass som er brukt, og gulvvarme i alle rom. I tillegg har man installert et resirkuleringsprogram for varme og ventilasjon, og en åpen peis i det som brukes som hovedoppholdsrom.

- Det var et mål å gjøre boligen så energibesparende som mulig, forklarer Müller.

- Det er derfor vi ikke benytter noe som helst fossilt brensel i boligen.

Det nærliggende vannreservoaret Zerveila Reservoir produserer hydroelektrisk kraft som boligen benytter seg av.

Villa Vals i Sveits.

SLIK ER BUNKERSEN: Bygget skulle være så lite synlig i terrenget som mulig. © Illustrasjon: SeARCH og Christian Muller Architects

Moderne design i underjordisk bolig.

NYTENKENDE: Det er ikke mange som kan skryte av å bo i en bunkers. © Illustrasjon: SeARCH og Christian Muller Architects

Dyrt å bo i bunkers

Nå kan alle oppleve hvordan det føles å sove i en Alpe-fjellside - og det på toppen av alt under bakken. Villa Vals leies nemlig ut til feriegjester som ønsker å bo standsmessig i området.

Pris avhenger av både sesong og pågang, men ifølge byggets nettsider koster det i overkant av 6000 norske kroner for et opphold på to netter i lavsesongen. Vil du derimot bo unikt midt i hovedsesongen - kan det fort blir noe dyrere å bo i bunkers. Da kan du nemlig måtte regne med å betale hele 2,7 millioner for en uke på Villa Vals.

Like i nærheten av bunkers-boligen ligger Therme Vals, et kjent hotell og spa som regnes for å være blant verdens flotteste. Her kan du bade i de naturlige varme kildene, samtidig som du nyter utsikten over Alpenes snøkledte fjelltopper.

Arkitektene fra SeARCH og Christian Muller Architects er hjernene bak dette prosjektet.

UNDER BAKKEN: Slik fungerer dette huset. © Illustrasjon: SeARCH og Christian Muller Architects

Bygget hus inn i fjellsiden.

USYNLIG: Dette bygget skulle nesten ikke være synlig i terrenget. © Illustrasjon: SeARCH og Christian Muller Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!