Det aller meste av arkitektur er et forsøk fra arkitektenes side på å lage noe vakkert, unikt eller spektakulært. Men nå er det nå en gang slik at svært få menneskeskapte strukturer helt kan konkurrere med det naturen selv står bak. Men akkurat dette var det, ifølge design- og arkitekturnettstedet Dornob, et ungt arkitektfirma i Japan ville til livs da de satte ut med å designe huset Minna-no-ie midt i storbyen Tokyo.

Ifølge nettstedet søkte nemlig arkitektene fra mamm-design å kombinere natur og arkitektur på best mulig måte, da de gikk i gang med det lille huset.

Mini-tomt

Det var ikke mye plass arkitektene hadde til rådighet da det lille by-huset skulle tegnes og utformes. Tomten, midt i et svært tettbebygget område i en av verdens største byer, var bare på minimale 4,5 x 12 meter.

Sjekk hvordan arkitektene fikk plass til dette huset.

KLEMT PÅ PLASS: Tomten dette huset ligger på, måler bare 4,5 x 12 meter. © FOTO: Daici Ano

For å maksimere lys og luft inn i huset, tegnet arkitektene inn glassdører som strekker seg fra gulv til tak. Disse fungerer som inngangen til huset.

- På denne måten fikk vi laget en sømløs overgang mellom ute og inne, forklarer arkitekt Akira Mada i en e-post til Bonytt.no.

- Noe som var viktig for familien, som drømte om et hjem som ikke skulle føles verken mørkt eller kompakt, til tross for utgangspunktet med en liten og inneklemt tomt.

I midten vokser et tre

Det første man som besøkende til dette huset vil legge merke til, er uten tvil det store levende treet som ser ut som om det vokser opp av gulvet midt i huset. I realiteten befinner treet seg i det som er en indre gårdsplass - plassert midt i boligen.

Dette huset har en hemmelig hage.

RETT UT I HAGEN: Fra andre etasje i huset går trappen rett ut i den skjulte hagen i midten. © FOTO: Daici Ano

Arkitektene fra mamm-design står bak huset.

FREDFULLT: Den indre gårdsplassen i huset blir som en oase midt i det lille huset i den store byen. © FOTO: Daici Ano

Kjøkkenet i boligen er plassert i en nedsunket del av førsteetasjen, en enkel struktur med design som ikke skal stjele oppmerksomheten fra treet - som arkitektene hyller som et innslag av naturlig midt i en menneskeskapt byggverk.

- Spiseplassen har vi plassert like under det sentrale treet, forklarer Mada.

- På den måten føler man en tilknytning til naturen fra inne i huset, noe som vi mener gir en bestemt følelse av frihet.

Gulvet inne på den lille "gårdsplassen" er kledt med steinfliser, noe som umiddelbart bringer tankene til en utendørs uteplass eller hage.

Bare baderommet har vegger

Ifølge designnettstedet Designboom er det bare baderommet, som befinner seg helt bak i huset, som er utstyrt med vegger.

- I resten av boligen flyter interiøret og rommene sammen og er frie, forklarer arkitekt Mada.

- Men på badet hadde familien et ønske om vegger og privatliv.

Arkitektene plasserte spiseplassen like under det store treet.

SPISE I NATUREN: Det er ikke fritt for at man får litt picnic-følelse av å innta måltider i dette huset. © FOTO: Daici Ano

Det er trangt om plassen for boligeiere i en av verdens største og mest bebodde byer.

OVENFRA OG NED: Det lille huset er smalt og kompakt, men man har utnyttet høyden for å lage plass til familien. © FOTO: Daici Ano

Samtale-hus

De andre nivåene og etasjene i huset er alle sentrert rundt den indre gårdsplassen.

- Det finnes ingen barrierer mellom rommene og nivåene, forteller Mada.

- På den måten kan alle, hvor enn de befinner seg i huset, knytte seg visuelt til selve hjertet i huset.

Arkitekten forklarer at planløsningen også er svært praktisk for en ung familie.

- På denne måten, ved å la være å skape barrierer mellom soner og rom, er det mulig å prate sammen og føre en samtale, selv om man befinner seg i forskjellige deler av huset.

Glass-tak

Store skylights, eller takvinduer om du vil, siler dagslys nedover i huset.

- Dette skaper flotte lys- og skyggeeffekter utover dagen, beskriver Mada.

© FOTO: Daici Ano

Den smarte planløningen gjør at dette huset føles større enn det er.

STEMINGSFULLT: Den lille gårdsplassen midt i huset vises uansett hvor i boligen man befinner seg. © FOTO: Daici Ano

Huset, som er på totalt 2,5 etasje, er fordelt over flere plattformer og soner. På denne måten har arkitektene delt opp boligen etter behov og ønsker fra familien.

- Familien ønsket en bolig med skille mellom private og offentlige soner, utdyper Mada.

- De private rommene befinner seg mer tilbaketrukket i forhold til det sentrale "hage"-rommet enn de mer kommunale rommene.

Arkitektene har uten tvil lykkes med å skape en følelse av flyt og åpenhet i boligen, og hver del av huset har en direkte kontakt med den sentrale "plazaen", hvor man har dobbel takhøyde for å la lys fra toppen siles ned gjennom hele huset.

Mada forklarer at for klientene ble huset akkurat slik de hadde drømt om.

- Spesielt fornøyde er det med følelsen av å være knyttet til naturen gjennom treet midt i huset. tillegg forteller de oss at bevegelsene mellom lys og skygge i boligen er flotte, og forandrer seg gjennom døgnet.

Her kan du få lit privatliv.

BADEROMMET: Dette er det eneste rommet i huset som har vegger. © FOTO: Daici Ano

Slik fungerer dette huset.

SLIK GJORDE DE: Dette er arkitektenes tegning av det lille huset. © Illustrasjon: mamm design

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!