Avansert arkitektur har ofte en særegen utstråling og kraft som tradisjonell byggekunst sjelden har, ikke minst når man lykkes med å knytte boligen kompromissløst til landskapet på tomten, det være seg ved sjøen eller på fjellet.

Se bare på denne utrolige utsikts sjøhytta i Østfold og Kvitfjell-hytta som omhyggelig følger kotene i det bratte terrenget.

Den gjeveste prisen

Denne boligen tegnet til forretningsmannen Joakim Varner fra 2003 ble nylig kåret som en vinnerne av Houens Fonds Diplom for 2012, landets gjeveste arkitekturpris som ikke vært delt ut siden 2008.

- Disse prisene er svært sjeldne og henger veldig høyt, sa kulturminister Anniken Huitfeldt da hun overrrakte hederen til det Oslo-baserte arkitektfirmaet Space Group.

- Houens Fonds Diplom 2012 representerer de fremste arkitekturuttrykkene vi har i Norge i dag, og skal være visjoner på samfunnets vegne, la ministeren til ifølge Aftenposten.

Villa Varner Space Group=

ET HØYDEPUNKT: Fra øverste terrengnivå åpner huset seg mot utsikten. Ifølge juryen for Houens Fonds Diplom 2012 har huset en svært elegant og presis detaljering. © FOTO: Jeroen Musch

Noe ganske annet

- Villa Varner er tegnet for en klient som ville ha noe annet enn en konvensjonell bolig. Brukerne ønsket et hus som ville prege livet deres og skape mulighet for en annerledes livsstil i nær kontakt mellom ute og inne, heter det i begrunnelsen fra juryen bak pristildelingen til V-House.

I samspill med naturen

Inngangen til huset er på toppen av boligen og herfra kan du se de to oppsiktsvekkende glassvoulmene som gir villaen en unik profil.

På grunn av det bratte terrenget fikk den to plattformer. Underetasjen som er gravd inn i bakken er rettet mot utsikten i nord.

Over dette nivået ligger blant annet stuen med en stor peis med glass i bakveggen. Det betyr at man kan se gjennom og forbi ilden og ut mot fjorden og horisonten.

Villa Varner Space Group=

EN UNIK LØSNING: Den kombinerte stuen/biblioteket er et rom du sjelden ser maken til. © FOTO: Jeroen Musch

V-House=

GLASS,GLASS, GLASS: Med glass over flere nivåer åpner huset seg mot utsikten. © FOTO: Jeroen Musch

Villa Varner Space Group=

KULT I MØRKET: I skumringen lyser V-House som en lampe. © FOTO: Jeroen Musch

Kjøkken i særklasse

Det store kjøkkenet ligger i det som kalles inngangsvolumet. Her slippes dagslyset inn blant annet mellom åpne hyller. De høye trærne utfor står som vegg og skjermer huset mot innsyn.

En rettløpstrapp fører ned til underetasjen. Oppholdarealet har glass til alle kanter, og landskapet og fjorden blir derfor en naturlig del av dagliglivet til eierne.

Titan og edle tresorter

Materialene som er brukt i denne boligen på 550 kvadratmeter forteller også sitt. Her veksler det mellom betong, stål, glass, epoxy, sedertre, valnøtt, flammebjørk, eik, skinn, titan, travertin og brasiliansk skifer - og ikke minst glass i et enormt omfang.

Betonggulvene er innsatt med epoksy for å få sin helt spesielle skinnende, glatte overflate.

Et hus tilpasset tomten og solen

- For å gå mest mulig i ett med naturen, og ikke være prangende er dette huset for en stor del bygget inn i bakken, sier arkitektpartner Adam Kurdahl i Space Group til Bonytt.no.

I tillegg trapper bygningen seg av nedover i terrenget og interiørene er tilpasset solens gang i løpet av dagen.

Visjonært

- Dette bygget representerer betydelig nytenking. Det gir en romopplevelse på et høyt arkitektonisk nivå og tilfører arkitekturdebatten nye perspektiver, konkluderte bedømmelseskomiteen for Houens Fonds Diplom 2012.

V-House ble i 2005 hedret både med European Design Steel Award og Norsk stålkonstruksjonspris.

Villa Varner Space Group=

KONTAKT MED LANDSKAPET: Med hovedstue og oppholdsrom med glass til alle kanter går interiørene i ett med naturen utenfor. © FOTO: Jeroen Musch

Villa Varner Space Group=

FREMTIDSINTERIØRER: Space Group har laget rom som juryen for Houens Fonds Diplom 2012 betegner som scener for det moderne liv. © FOTO: Jeroen Musch

Situsjonsplan V-House=

Situsjonsplan V-House © Tegning: Space Group

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!