Norske byggemyndigheter hadde neppe godkjent balkongløsningene på dette huset.

For mange er det en drøm å kunne bo med store vinduer som slipper inn både dagslys og naturen utenfor. Ikke bare vil det gjøre at romfølelsen inne i boligen øker, men man får også en følelse av å bo både nærmere og mer tett på naturen eller miljøet på utsiden.

Men der noen nøyer seg med store panoramavinduer eller skyvedører i glass ut mot hagen, tar andre det å bo på utstilling enda litt lenger.

I dette huset i Japan er nesten alle tette vegger borte. Som som design- og arkitekturnettstedet Arch Daily påpeker, har eierne fått et hjem helt utenom det vanlige.

Byhus med ny vri

Det unike huset, som på avstand ser mer eller mindre gjennomsiktig ut, er tegnet av arkitektene fra det mye omtalte arkitektkontoret Sou Fujimoto Architects i Tokyo. Huset befinner seg i et tett befolket nabolag i den japanske hovedstaden, og er hjem til et ungt nygift par.

Dette huset sprenger grenser.

TOKYO: I millionbyen skjer det mye spennende på arkitekturfronten. © FOTO: Iwan Baan

21 etasjer

Det unge paret, som gjennom arkitektene fra Sou Fujimoto fikk tegnet sin første felles bolig, ønsket seg et hjem som både kunne være tilpasset en rolig tilværelse som hjemmehyggelig oase i den travle storbyen, men også et sted hvor de kunne invitere venner og familie over til fest og sosialt samvær.

- Løsningen ble å lage en bolig hvor man på mange måter kan leve som nomader i sitt eget hjem, forklarer arkitekt Sou Fujimoto til nettstedet Arch Daily.

Det knapt 85 kvadratmeter store huset ligger i et tett bebygget område i et populært nabolag i Tokyo. Ved å sette inn 21 individuelle gulvplater, alle i forskjellige høyder og relasjoner til hverandre, har arkitektene skapt et hjem hvor man bor og beveger seg helt annerledes enn i de fleste andre hjem.

85 m2 byhus i Japans hovedstad.

LYS OG LUFT: Huset består av massevis av plattformer og half-etasjer. © FOTO: Iwan Baan

Arkitektene skapte et unikt hjem for det nygifte unge paret.

SKJELETT: På arkitekturblogger kommenteres det at huset ser ut som et skjelett. © FOTO: Iwan Baan

Sammen og adskilt

Den nytenkende arkitekten forklarer til nettstedet Dezeen at han og teamet så for seg et tre når de planla hvordan de skulle utforme huset på den nokså smale tomten i Tokyo.

- På samme måte som grenene i et tre springer ut fra samme stamme og er samlet her, så er de også separate og alene, forklarer Fujimoto.

- Huset blir på mange måter en kobling av separasjon og samhold, det er på samme tid ett stort rom og mange mange små.

Lys og luft er ikke mangelvare i dette huset.

21 ETASJER: Arkitektene ville skape en følelse av at man var nomader i eget hjem. © FOTO: Iwan Baan

Fra inne i huset har man full utsikt til nabolaget og nærmiljøet.

INNSYN: Arkitektene fra Sou Fujimoto har ikke skapt et hjem for de blyge og sjenerte. © FOTO: Iwan Baan

Arkitekten forklarer:

- Paret ønsket seg et hjem hvor de ikke bare kunne være alene sammen, men hvor de også kunne ha både gjester og familie over. Ved å planlegge huset over en samling ulike nivåer og plattformer får man på samme tid rom til å være alene, samtidig som man alltid er knyttet til andre personer som befinner seg i huset.

Ulike soner

Å kunne drive med forskjellige aktiviteter til samme tid var et ønske det unge paret hadde, og arkitektene mener at det klarte de absolutt å skape.

- Nå har man intimitet og rom, og kan drive med forskjellige gjøremål uten å føle at man er i veien for hverandre, forklarer Fujimoto.

Det unge paret ønsket seg et unikt hjem. Og det fikk de.

PLANLØSNING: Slik fungerer løsningen i House NA. © ILLUSTRASJON: Sou Fujimoto Architects

- Det er også perfekt når paret har gjester. Her kan man få plass til mange venner og familiemedlemmer på samme tid, fordi gjestene på en naturlig måte sprer seg over de forskjellige nivåene i huset.

Som å bo i et tre

House NA, som arkitektene har kalt huset, har tre etsjer fordelt over mange ulike nivåer og plattformer.

Arkitekten, som lot seg inspirere av trærs oppbygning da han og teamet tegnet dette huset, forklarer at det som er intrigende med et tre er at ingen enkeltdel er isolert, men alle steder må sees i forhold til hverandre. På samme måte er det med dette huset.

- Man kan høre stemmer som kommer ovenfra eller underfra, hoppe seg over til neste nivå eller plattform, diskutere fra ett niva til et annet; dette skal være et dynamisk og spennende hjem å bo i.

Sou Fujimoto er arkitektene bak House NA.

HOUSE NA: Det unike huset har høstet mye oppmerksomet for sin noe spesielle arkitektur. © ILLUSTRASJON: Sou Fujimoto Architects

Skjuler rør og kloakk

Veggen som vender nordover på tomten er tykkere og bredere enn alle andre veggene i det lille huset. Her skjules alle rør og ledninger som kommer inn til boligen. På denne veggen har man også på innsiden fått plass til både bokhyller og annen oppbevaring.

Hvert nivå i huset er linket sammen av forskjellige typer trapper og stiger.

Selve huset er formet av tynne hvite stålplater.

- Gulvet er av hvitlasert bjørkeparkett, forklarer arkitekten.

- Noen av gulvplatene har innlagte varmekabler, noe som hjelper til med å varme opp huset i vintermånedene.

Dette huset er lag på lag av småetasjer.

SLIK ER HUSET SATT SAMMEN: Nyskapende arkitektur i Japan. © ILLUSTRASJON: Sou Fujimoto Architects

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!