Det er ikke ofte man kommer over en så rotekte og urnorsk privatbolig som dette huset på Baløy utenfor Bergen.

Huset på 165 kvadratmeter ble bygget i 2003. Med sin renlinjete, moderne arkitektur og gråsteinmurer troner huset stolt på toppen av en lyngbevokst berghammer, ytterst mot havgapet.

Huset oppleves som et forfriskende vestavær.

Her er intensiteten i storhavet, himmelen og horisonten sterkere enn de fleste andre steder.

Flere hus som tåler ekstremværet

Det nærmeste vi kommer dette barske Hordaland-prosjektet er dette vedlikeholdsfrie huset i Østfold, dette gedigne Frøya feriestedet med skrå hyttevegger og arkitekthytta som ligger nedgravd i bakken. Tøff er også familie fjellhytta på 11 kvm som mangler absolutt ingen ting.

Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

EN HERLIG MATERIALMIKS: Steinhuset på Baløy i Austrheim kommune er tegnet av arkitekt Tor Helge Valen. Her ser du hvordan fasaden et satt sammen av grå skiferstein, glass og et tjærebredd trepanel. Fra garasjen er det direkte inngang til huset. © FOTO: Jiri Havran

Sårbar natur

Boligen med integrert garasje er tegnet for best mulig tilpassing til tomten, som er preget av snaue lyngrabber og bratte bergskrenter.

- Dette er en sårbar kystnatur som det er viktig å ta vare på, sier arkitekt MNIL Tor Helge Valen til Bonytt.no

For å unngå å sprenge på tomten plasserte han huset inne på et flatt område på toppen av knausen.

Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

STEINBRA ARBEID: Se hvor omhyggelig de skrå, tørrmurte husveggene er bygget opp. © FOTO: Jiri Havran

Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

ET HUS MED MANGE MOMENTER: De store glassveggene ved inngangspartiet åpner opp i det kompakte huset på 163,5 kvm. © FOTO: Jiri Havran

Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

FRODIG STUE I KARRIG LANDSKAP: Stuen ligger i et lavere parti som stikker rett ut fra hoved bygningskroppen. © FOTO: Jiri Havran

Hytte Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

WOW! ET HIMMELHØYT HUS: Steinhuset på Baløy ligger luftig til på toppen av en høy klippe rett ved vannet. © FOTO: Jiri Havran

Kortsiden peker rett til havs

Huset ligger langstrakt i øst-vest-aksen. Kortsiden med store vinduer er vendt mot havet.

Et lavere stueparti av bygnnigen stikker frem mot sør. Her er det stort ildsted rett bak de gedigne gråstein tørrmurene. De er satt opp etter alle kunstens regler av den lokale håndverkeren Atle Rød. Trepanelet som dekker deler av bygningen er tjærebredd.

Gamle, vestnorske forbilder

Det langsmale huset har en lang, markert saltaksform. - Hus med slik takformer er en eldgammel, vestnorsk hustype som det finnes flere av på veien fra Bergen og hit ut i havgapet, forklarer arkitekten.

Disse bygningene, som hovedsaklig ble laget av tre, preges av tørrmurte gråsteinmurer, spesielt i gavlen på den såkalte drevsiden, der hvor været står sterkest på.

- Ofte har disse husene også en liten knevegg i annen etasje; en løsning som gir god utnyttelse av loftet, forteller Valen.

- Jeg tok med meg noen av disse gamle byggeskikkelementene i dette nye huset på Baløy, kommenterer arkitekten som blant annet er blitt hedret med Bergen kommunes kulturpris.

Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

UTEPLASS I SÆRKLASSE: Sitteplassen er både skjermet for vær og vind og har en praktfull havutsikt. © FOTO: Jiri Havran

Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

VESTLANDETS HOLMER OG SKJÆR: Fra stuen ser familien ut over et eventyrlig skjærgårdslandskap. © FOTO: Jiri Havran

Hytte Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

Hytte Austrheim arkitekt Tor Helge Valen © Jiri Havran

Eiernes superpraktiske hus

Eierne, familien Bøen, visste godt hva de ønsket av det nye huset sitt. Det viktigste var at villaen skulle være praktisk i daglig bruk. Og med tenåringsbarn behøvde de ikke tradisjonelle barnerom. De satset heller på et stort gjesterom i annen etasje.

Praktisk er det også med et ekstra stort bad i første etasje. Det har direkte inngang til grovkjøkken og et vaskerom med en egen utgangsdør. Den er perfekt å ha når beboerne skal bære ferskfisk og krabbefangst rett inn på grovkjøkkenet.

Stor takterrasse og utsikt mot Holmengrå

Uteområdene er omhyggelig tilpasset sted, vær og vind. Terrassen rett utenfor spisestuen har et tak som skjermer eierne mot nordvesten. Frokostterrassen i øst er langt mer blottlagt. Den ligger på taket av garasjen.

- I stedet for å lage et dødt tak som ingen kunne bruke, utnyttet vi taket maksimalt med en terrasse på 50 kvadratmeter, forteller arkitekt Tor Helge Valen til Bonytt.no.

I tillegg bygde han en inntrukket altan i vestfasaden. Herfra kan eierne se solen gå ned ispedd lynblink fra fyrlykten på Holmengrå, helt vest i Hordaland.

Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

Tegninger © Tegning: Tor Helge Valen

Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

Snitt av huset. © Tegning: Tor Helge Valen

Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

Grunnplan © Tegning: Tor Helge Valen

Austrheim arkitekt Tor Helge Valen=

Grunnplan © Tegning: Tor Helge Valen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!