Byhus med unikt eksteriør.

GJENNOMSIKTIG: Eierne av huset ønsket å leve så "gjennomsiktig" som mulig. © FOTO: Paul Warchol

Det finnes mye spennende arkitektur rundt om i verdens byer. Et eksempel på dette er definitivt dette byhuset i Washington D.C., som etter et moderne tilbygg kom til, fikk navnet Barcode House grunnet sitt litt spesielle utseende.

Barcode House ble tegnet av arktektene hos David Jameson Architect. En serie horisontale linjer preger husets eksteriør og minner mest av alt om nettopp en strekkode.

Huset, som ligger i USA's hovedstad Washington D.C., var ferdigstilt tidligere i år og har høstet mye oppmerksomhet både lokalt og internasjonalt.

Det nye tilbygget er både moderne og minimalistisk.

SOMETHING OLD, SOMETHING NEW: Det nye arkitekttegnede tilbygget er en moderne kontrast til det originale huset. © FOTO: Paul Warchol

Dette byhuset i Washington DC ser ut som om det har en strekkode trykket på vinduet.

OPPLYST: På kveldstid har naboer fritt innsyn i Barcode House. © FOTO: Paul Warchol

Interiøret i Barcode House er stramt og moderne.

STRAMT UTTRYKK: Interiøret i tilbygget gjenspeiler eksteriøret i sin stramme stil. © FOTO: Paul Warchol

De amerikanske arkitektene designet det tre etasjer høye tilbygget som inneholder nytt kjøkken, stue, balkong og takterasse. En dør i tilbyggets første etasje er eneste forbindelse til det opprinnelige huset.

- For ti år siden bygget vi om hovedsoverommet samt det tilhørende badet for ekteparet som bor i huset, forteller arkitekt Ron Southwick til bonytt.no.

- For ett års tid siden tok de kontakt med oss igjen, denne gangen fordi de ønsket å renoverer kjøkkenet i huset. Vi foreslo å lage et tilbygg til det originale huset, som i tillegg til å gi dem et større og bedre kjøkken, også ville inkludere stue og en takterasse.

Paret likte ifølge arkitekten ideen godt, men hadde et intenst ønske om å få laget tilbygget i glass, noe arkitektene måtte gå i tenkeboksen for å kunne komme opp med ideer rundt.

Glassfasaden er brutt opp av stålbjelker.

UNIKT: Arkitektene hos David Jameson Architect tegnet huset i nøye samarbeid med huseier. © FOTO: Paul Warchol

Arkitekttegnet hus i Washington DC.

RETTE LINJER: Horisontale linjer bryter opp glassflatene i det store vinduet. © FOTO: Paul Warchol

Vinduene gir maksimal utsikt til gatebildet rundt.

MER PLASS: Det nye tilbygget ga familien rom til et nytt kjøkken og større stue, i tillegg til ny balkong. © FOTO: Paul Warchol

- Ja, vi gikk noen runder med hvordan vi skulle kunne få dette til, røper Southwick, som var en av hovedarkitektene involvert i prosjektet.

- Til slutt fant vi ut at vi måtte på en eller annen måte få til å støtte opp "glassboksen", som på grunn av flere byggtekniske detaljer måtte settes opp som en nesten helt separat bygning. Til det kom vi på ideen med smale stålbjelker som kunne løpe på tvers av glassvinduet, sveiset fast på sidene av bygget.

Skjøre murvegger på det gamle byhuset gjorde at tilbygget måtte sette opp som en nesten separat struktur. Begrenset plass på byggetomten gjorde at arkitektene måtte tenke vertikalt når tilbygget skulle formes, og plassutnyttelsen planlegges deretter.

Stålbjelkene i vinduet gir huset sitt spesielle utseende.

STRIPETE: Det er ikke rart huset fikk navnet Barcode House! © FOTO: Paul Warchol

Stålbjelkene er konstruert utenpå vinduene.

SKARPE KANTER: Fra hjørnet på huset sees stålstripe-konstruksjonen ekstra godt. © FOTO: Paul Warchol

Stålstrukturen de endte opp med skapte en ramme på bygget og gjorde, ifølge arkitekt Ron Southwick, at bygget ble strukturelt både lenket fast i det opprinnelige huset og også at det ble byggmessig sikkert og holdbart.

- I tillegg adopterte vi det samme uttrykket når vi skulle forme stålrekkverket på balkongen, avslutter arkitekten.

- På den måten ble hele uttrykket veldig likt en strekkode, slik som man finner dem på varer i butikken, og derav navnet på prosjektet, Barcode House.

En moderne

GLASSVEGG: Den ene siden på huset består nesten utelukkende av vinduer og fyller boligen med lys. © FOTO: Paul Warchol

- Barcode House utforsker på mange måter sammenstilligen av det tunge og lette, og det nye og gamle, forklarer en annen av arkitektene hos David Jameson Architect til designnettstedet Freshhome.

- Klienten ønsket seg en "gjennomsiktig" måte å leve på, og et hus som var åpent mot omgivelsene, og det var vår jobb å kunne oppfylle dette på en mest mulig estetisk og funksjonell måte.

Mon tro om beboerne i dette huset føler at de sitter litt på utstilling på kvelden?

INNSYN: Store vinduer gjør at huset virker åpent mot gaten. © FOTO: Paul Warchol

Det minimalistiske designet på huset er reflektert i interiøret, som er stramt og tidløst.

Huset har maksimalt med lys, men også desto mindre privatliv. Svart hvit-temaet som bruken av mye glass og stålbjelker er med på å skape, ser ut til å fortsette også inne i huset, hvor møblene og innredningen er holdt i nøytrale toner.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!