Paller er nytt å bruke som bygningsmateriale.

OPPLYST: Belysning inne i pallehuset skinner gjennom og lyser opp også byggets utside. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Det er et kjent faktum at det er trangt å bo i by. Men heldigvis er det nå slik at enkelte utfordringer fører til både nytenkende og kreative løsninger. Dette kombinert med at man nå også skal tenke både grønt og bærekraftig resulterer i spennende utviklinger i måten å bo på. Dette pallehuset var i utgangspunktet designet for å kunne gi ideer om husing av folk som lever i katastrofeområder eller i ekstrem fattigdom. Men flere designnettsteder hyller konseptet og mener flere ville helt fint kunne bo i et hus laget av paller.

Arkitektur- og designnettstedet Arch Daily priser denne banebrytende urbane boligen - som enkelt og greit er laget utelukkende av europaller.

"Pallet House" som prosjektet ble døpt, ble designet og bygget av studentene Andreas Claus Schnetzer og Gregor Pils, begge fra Universitetet i Wien. Huset - som ble til lenge før det ble både allment kjent og et populært fenomen å bruke paller i interiørsammenheng - vant den prestisjetunge Gaudi European Student Competition i 2008. Designerduoen vant ifølge nettetstedet prisen på grunn av bygningens minimale design kombinert med dens bærekraftige og miljøvennlige arkitektur.

To studenter fra Wien kom på idden å bruke paller til å lage hus.

FLYTTBART: Huset laget av europaller kan flyttes dit det trengs eller er behov. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Huset kan settes sammen uten hammer og spikre.

BILLIG: Ifølge designerne selv ville det ikke koste mer enn 11 US Doller å sette sammen denne type hus. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Billig og bra

- Hele "huset" er laget av gjenbrukte paller. Det er modulært, energibesparende og kostnadsmessig billig å bygge/sette sammen, forklarer designer Andreas Claus Schnetzer til Klikk.no.

- Hele poenget med prosjektet var å finne et materiale som var både lett å få tak i og som ikke kostet mye. Paller er brukt til transport verden over, og den vanligste måten å kvitte seg med dem etter sin livssyklus er å brenne dem.

Claus Schnetzer og hans studiekamerat Grogor Pils fant ut at paller måtte på mange måter være et ideelt byggemateriale.

- Ved å i tillegg kunne bruke lokale isolasjonsmaterialer som cellulose, strå og sand vil man kunne redusere behovet for andre materialer ned til et minimun, noe som har betydning for både kostnad og miljø, forklarer designeren.

Det er "hulrommene" mellom trestrukturen i pallene som benyttet til isolasjon av vann, varme og lys.

Humantitære ideer bak en enkel kontruksjon.

UNIKT: Duoen bak pallehuset mener strukturen kan løse spørsmålet om hvordan huse verdens fattigste. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Europaller kan brukes til så mangt!

LYS OG VARME: Pallehuset er svært energieffektivt og benytter lokale materialer til isolasjon. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Europaller brukes verden over til transport.

KUBISK: Designerne kaller huset et kubisk pallehus. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Siden Claus og Gregors bygg vant den presitsjetunge Gaudi European Student Competition har det spesielle huset vært utstilt flere steder i verden, blant annet i Wien, Venezia, Linz og Grenoble. For tiden er huset utstilt i Sør Afrika, hvor den kreative designerduoen jobber med å videreutvikle ideen om boliger for folk med lav inntekt. Ifølge gutta selv ville i prinsippet et slik pallehus bare koste den nette sum av 11 US Dollar å sette sammen.

Det resirkulerbare huset, som på mange måter er ren funksjon, uten antydning til pynt eller dekor, er ifølge Claus Schnetzer like effektivt miljømessig som det er økonomisk.

- Til bare 11 US Dollar per kvadratmeter kommer det kubisk formede huset komplett med en utendørs terasse/veranda og skyvedører i glass som gjør at man kan velge å ha en glidende overgang mellom ute og inne, forklarer designeren.

Raskt og rimelig

BERØMT: Det spesielle huset har vært utstilt verden over. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Det er grønt å bygge huset sitt av gamle paller.

MILJØVENNLIG: Paller er lette å få tak i og trenger sjeldent sendes over lange avstander. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Skepsis

Designerdueon vedkjenner at det ikke bare er positive sider ved pallehusets ide og utformming.

- Paller, selv om velkjente i transportsammenheng, er jo fortsatt ukjente som bygningsmateriale, røper den unge designeren.

- Dette skaper til dels tilbakeholdenhet og litt forvirring blant mange, som er usikker på om det egentlig lar seg gjøre å bygge et hus av paller.

Claus Schnetzer forklarer videre at han forventer at ideen om å bruke paller i bygningssammenheng også kan skape en del negativitet hos ansatte som til daglig arbeider med å produsere og selge konvensjonelle bygningsmaterialer.

Huset har vært utstilt i mange byer i inn - og utland.

KOMPAKT: 60 m2 er Claus Schnetzer og Pils' pallehus. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Robust og tilgjengelig

Som nevnt er materialutnyttelsen på et slikt pallehus høy. Paller er robuste produkter som ofte bare ender opp som et bi-produkt av transportindustrien.

- Det var dette vi søkte å utnytte, forklarer Andreas Claus Schnetzer.

- Tilgjengeligheten på dette materialet verden over gjør at man sparer penger og miljø i forhold til å få transportert bygningsmaterialer til der man er. I tillegg er selve konstruksjonen så enkel at den kan settes sammen for hånd.

Et av argumentene som vant designer-duoen den prestisjetunge Gaudi European Student Competition var at en konstruksjon som pallehuset vil kunne forbedre levestandarden til fattige betydelig.

- De vil raskt og rimelig kunne settes sammen i slummer og flyktningeleirer, forklarer den idealistiske designeren.

- Paller kan samles inn og tilbys til områder hvor de trengs og likevel ha en begrenset kostnad.

Designerne ser for seg at slike hus kan benyttes i katastrofeområder og der fattige bor.

TILGJENGELIG: Det er ikke vanskelig å få tak i gamle paller. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Tipassningsdyktig

Pallehusets enkle form og struktur gjør at det raskt kan tilpasses lokale forhold der hvor et slikt hus settes opp.

- Man står jo fritt til å velge mellom ulike typer paller, mellom ulike lokale isolasjonsmaterialer og ulike måter å sette pallene sammen til et hus på, avslutter Andreas Claus Schnetzer.

- Man trenger ikke engang hammer og spikre for å sette sammen dette huset.

Ifølge Claus Schnetzer og Pils' forklaringer til huset og dets form vil et 60 kvadratmeters stort pallehus kunne settes sammen på under en time, noe som gjør at de mener slike bygniniger vil være en perfekt løsning i katastrofeområder som trneger å gi folk ly for elementene.

Billig, energieffektivt og miljøvennlig.

KREATIVT: Det er ikke mange som hadde kommet på at paller kan bli til et helt hus. © FOTO: Claus Schnetzer og Pils

Les hele saken
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!