At det er blitt populært å bruke paller til så mangt trenger man ikke å lete lenge for å finne bevis for.

Det finnes knapt nok verken en interiørblogger eller et interiørmagasin som ikke stolt har vist frem hagebenk/salongbord/kjøkkenhyller laget av europaller. Vi er opptatte av gjenbruk og redesign for tiden, det er det ingen tvil om.

I dette kontoret i Amsterdam, presentert på nettstedet Designboom, tok firmaet Brandbase imidlertid palle-looked litt lengre, og fikk rett og slett laget nesten hele kontoret av nettopp europaller. Til jobben leide de inn arkitektene fra Most Architecs, kun med den ene spesifikasjonen at de ønsket seg et kontorlokale laget av resirkulerbare materialer.

Arkitekt Paul Geurts hos Most Architects forklarer til nettstedet Arch Daily at ideen om å bruke paller til å innrede ble unnfanget i et forsøk på å tenke resirkulerbart og grønt.

- Paller, sier arkitekten til nettstedet, er jo ikke bare miljøvennlig å bruke som bygningsmateriale, men i tillegg vil man jo kunne innrede for et langt midre budsjett enn om man skulle ha benyttet tradisjonelle kontorinnredninger.

Europaller er i vinden som aldri før!

RESIRKULERBART: Det var et ønske fra klienten at kontorlokalene skulle skapes av materialer som var resirkulerbare. © FOTO: Rogier Jaarsma

Brandbase er et moderne og nytenkende reklamebyrå i Amsterdam.

TREVERK: Det skaper et helt spesielt uttrykk å befinne seg i et rom dekorert nesten utelukkende av tre. © FOTO: RogierJaarsma

Det er in å resirkulere paller til bruk i interiøret.

BORDBRIKKE: Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Selv brikkene til å sette kaffekoppen på er laget av paller! © FOTO: RogierJaarsma

Uformelt

Pallestrukturen i kontorlokalet i Amsterdam er designet på en slik måte at i tillegg til å fungere som en vanlig arbeidsplass, får man følelsen av å inviteres til å stå, sitte eller til og med legge seg ned på pallene - alt etter som man skulle ønske.

Det blir raskt tydelig at disse folka har en temmelig uformell stil og holdning til kontorkultur.

Hvem hadde trodd at paller kunne brukes på denne måten?!

STABLET: Den ene delen av trappen består av paller stablet i høyden. Her sitter gjerne de ansatte og nyter morgenkaffen. © FOTO: RogierJaarsma

50 000 euro kostet innredningen på dette kontoret.

SJEFEN SELV: På det øverste planet i bygget befinner ledelsens kontorer seg. Selv sjefen har skrivebord laget av paller! © FOTO: RogierJaarsma

Det åpne landskapet var konstruert for å skulle passe inn i stilen til et moderne reklamebyrå, som ønsket en uformell og ung atmosfære på sitt kontor. Bygningen, som ligger midt i Amsterdam sentrum, er et typisk nederlandsk kanalhus. En lang smal bygning, hvor etasjene er delt opp av messaniner og halv-etasjer.

Arkitekten forklarer at fokuset derfor ble å forsøke å tilpasse seg byggets lengde og få utnyttet dette, fremfor å fokusere på rommenes bredde.

Dette lyktes arkitektene med ved å skape flyt i rommene nedenfra og oppover.

Arkitekt Geurts forteller videre til Arch Daily at hele prosjektet tok bare noen uker fra tegning til ferdigstillelse. Prislappen ble på 50.000 euro og det gikk med hele 270 europaller til bruk i innredningen.

Trappen flyter sammen med gulvet i toppetasjen.

ÅPENT LADSKAP: De ansatte på Brandbase jobber i åpent kontorlandskap. © FOTO: RogierJaarsma

Funksjonelt kontor

Pallene skaper åtte funksjonelle arbeidsstasjoner, fordelt over to nivåer i bygget.

I inngangspartiet er det gjort plass for trappene. Den formelle trappen med trappetrinn og håndløper leder veien opp til selve arbeidsstasjonene, mens den uformelle delen, som består av paller stablet i høyden, skaper et avslappet og morsomt sted å sitte og nyte morgenkaffen.

Når besøkende eller klienter kommer til kontoret, går de opp trappen og deretter bortover en struktur som mest av alt minner onm en catwalk mellom Brandbase ansatte.

Miljø og gjenbruk sto på dagsplanen da arkitektene hos Most Architects fikk jobben med dette morsomme kontoret.

MØTEROM: På det felles møterommet er både det store skrivebordet og sittebenken laget av europaller. © FOTO: RogierJaarsma

Bruk av mye treverk skaper en lun atmosfære.

WOOD IS GOOD: Å gjenbruke gamle paller er både miljøvennlig og økonomisk. © FOTO: RogierJaarsma

Gjennomført

I den øverste etasjen befinner ledelsens kontorer seg, i tillegg til et stort møterom. De fire skrivebordene i dette området er designet og satt sammen på en litt annen måte, og er mer frittstående fra hverandre. Et subtilt skille mellom ledelse og resten av teamet.

Pallestrukturen fortsetter inn i det som er blitt satt av til møterom, bare avdelt av en transparent vegg. Her til og med dørene er gjennomsiktige for å skape mest mulig flyt mellom rommene.

Det store bordet midt i møterommet, hvor firmaets presentasjoner og fremvisninger foregår, er også laget av paller. Sittebenken likeså, selv om den er gjort mer sittevennlig med puter.

Treverk kan fort virke tungt og mørkt i et interiør. Da hjelper det å ha mye dagslys inn i rommet.

LA DET BLI LYS: Store takvindu på toppen av bygget lar dagslyset strømme inn og hindrer at rommene virker trange og små. © FOTO: RogierJaarsma

Rommet er spekket med morsomme og kreative påfunn.

TRYLLETRAPP: I denne "trappen" lønner det seg å være stø på foten. © FOTO: RogierJaarsma

For at bakgrunnen skulle være mest mulig som et naturlig lerret og at alt treverket ikke skulle virke for tungt ble veggene holdt i en ren hvit farge.

Trapperekkverk, stoler, sitteputer og synlige ledninger derimot, fikk lov til å være sorte, noe som skaper en spennende og interessant kontrast.

Skrivebord laget av paller fungerer helt fin-fint.

KREATIVT KONTOR: Brandbase er et moderne reklamebyrå som ønsket seg kontorlokaler som skulle være utenom det vanlige. © FOTO: RogierJaarsma

Stødig og stram; denne trappen skiller seg iallefall utseendemessig fra trapper flest.

KOM OPP: Den store trappen som fører opp til kontorlandskapet fra inngangen er også skapt av en haug med paller. © FOTO: RogierJaarsma

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!