Stram design trenger ikke være lineær.

BØY OG TØY: De kurvede veggene gjør at øyet dras rundt i rommet. © FOTO: Maff

Bor du på liten plass må du være flink til å finne kreative løsninger på plass - og oppbevaringproblemer, og ikke minst være kritisk til hva du egentlig trenger og hva du kan klare deg uten.

I denne leiligheten i Den Haag i Nederland har arkitektene fra Queesten Architecten vært både oppfinnsomme og løsningsorienterte når de tegnet denne på oppdrag for Maff.

Leiligheten har høstet oppmerksomhet verden over på grunn av sine runde former og kreative løsninger.

Det er plass til å både spise og sove i den kreative sofaløsningen.

ROM FOR AVSLAPPNING: Sengen i sofaen frister til en behagelig TV stund. © FOTO: Maff

Nederlands design og arkitektur er kjent for sine ofte både stramme, moderne og kreative løsninger, og det lille landet er langt fremme når det gjelder design og formgiving.

Den Haag er ikke bare Nederlands tredje største by og et viktig politisk sentrum. Her finner man også flust med flott arkitektur, spennende shopping og nytenkende unge designere.

Smart innredning

Det kan så være at denne leiligheten i rene mål ikke er så stor, men det veier den mer enn opp for i smart design.

Buede vegger og runde former leder øyet rundt i rommet, og masse lys fra store vinduer bidrar og til at den slett ikke kjennes trang og lukket ut.

Sengen har fått plass midt oppe i sofaen!

FARGEKLATT: De oransje putene i sofaen er det eneste fargerike innslaget i leiligheten. © FOTO: Maff

Innebygde møbelløsninger gjør at rommet er strippet for nips og mange løse komponenter, noe som også gjør at rommet ikke føles lite og de spesielle arkitektoniske detaljene kommer til sin rett.

Skråtak kan ofte gjøre sitt til at rom virker mindre enn de er, men i dette tilfellet gjør de hvitmalte takene og ikke minst de store skylightvinduene til at mer lys slipper inn.

Blå innfeldte LED lys i trappen viser veien.

ILLUSJON: Et stort speil i trappeoppgangen gjør at rommet føles mye større. © FOTO: Maff

Det enkle er ofte det beste. Hvite vegger og sorte gulv er stilig sammen.

KOMPAKT OG KULT: Et miniatyrbad skjuler seg rett innenfor kjøkkenet. © FOTO: Maff

Sorte gulv strammer opp inntrykket og den oransjefargeklatten av en sofa blir en flott kontrast mot alt det hvite.

Det at sofaen med sin friske farge også er buet, understreker hele effekten av rommet. Sofaen, som også inneholder sengeplassen, nesten krøller seg rundt et lite bord, og gjør at det blir mer gulvplass å bevege seg på.

Naturlig dagslys øker romfølelsen.

LA DET BLI LYS: Store takvinduer gjør at denne kompakte loftsleiligheten ikke føles verken mørk eller trang. © FOTO: Maff

Optisk effekt

Med sine 30 kvadratmeter er leiligheten uten tvil både kompakt og liten, men smarte løsninger og bruk av innebygde møbler gjør at den virker både større og mer romslig.

De runde buede veggene tilfører en mykhet i designet, og var ifølge Sietske, som er arkitekt og prosjektleder hos Queeste Architecten, et bevisst valg.

- Veggene med den organiske formen gjør at øyet følger formene og dras rundt i rommet. På den måten vil man ledes til å tro at man er omgitt av mer plass enn man egentlig er, forteller arkitekten til Klikk.no.

Her finnes ikke mange spisse kanter.

FORMFULL: Både sofa, vegger og møbler har runde former i denne leiligheten. © FOTO: Maff

Sofa-farge med mening

Kjøkkenet linker sammen delene i leiligheten og er badet i naturlig dagslys takket være store vinduer i taket.

At sofaen ble oransje var nok heller ikke tilfeldig, men som arkitekt Sietske forklarer:

- Den oransje sofaen er en gjenspeiling av de mange oransje taktoppene i det historiske sentrum i Den Haag, noe man har full utsikt til fra vinduene i leiligheten.

Store skylights fyller leiligheten med lys.

MINIKJØKKEN: En eneste rekke underskap holder hele kjøkkenet i leiligheten. © FOTO: Maff

Leiligheten ligger på loftet av en privat bygård i Den Haag. Eieren, som også driver utleiefirmaet Maff, bor i samme bygning.

En egen trapp leder opp til leiligheten på toppen, som inneholder oppholdsrom med sovemulighet, spiseplass, toalett og baderom med dusj.

Leiligheten i Den Haag kan leies per natt, så skulle du være på reisefot til byen og ikke ønsker å bo på hotell kan kanskje dette være løsningen.

Hyller av glass hjelper på det lette uttrykket og lar mer lys slippe gjennom.

LITE OG LEKKERT: Badet med sine kurvede vegger og helhvite design er både lekkert og delikat. © FOTO: Maff

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!