Påske og lam er noe som går helt tilbake til gammeltestamentelig tid. Vi skal ikke dvele med historien, men bare fastslå at lam til påske er en skikk verdt å ta vare på. Hva er vel deiligere enn å komme tilbake til et skikkelig lammelår etter en lang skitur? Og feirer du bypåske, har du late dager og endelig tid til å legge litt ekstra innsats i matlagingen.

Lam kan være så mangt, alt etter hvilke stykningsdeler du velger og hvilke tilberedningsmåter du bruker. Lammefrikassé er flott, norsk tradisjonsmat, eller du kan velge en mer eksotisk variant servert med couscous. Når vi i det følgende anbefaler lammeviner, er det imidlertid med tanke på et klassisk, franskinspirert lammelår med mye hvitløk og urter, eller en lammefilet eller -carré tilberedt på samme måten. Oppskrifter finner du nederst i denne artikkelen.

Vi har valgt ut tre viner i forskjellige prisklasser, så kan du selv velge hvor mye penger du har lyst å bruke. Alle tre er fyldige og smaksrike, samt at de har nok syre og garvestoffer til å rense opp i fettet. I tillegg til lam, kan du også bruke disse vinene til okse og vilt. De to første kan du skjenke rett i glassene, mens den siste, barbarescoen, er litt stram og knytt, så den fortjener å få få luftet seg en time eller to i karaffel først.

Alento 2008, vnr 9107301, kr 110,70, 85 poeng.

Fra produsenten Monte Branco i Alentejo i Portugal. Dyp rød på farve. Fin og fruktig duft av mørke bær med hint av urter og krydder. God fylde med sødmefull frukt som balanseres fint av frisk syre. Lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Cune Rioja Reserva 2005, vnr 57058, kr 159,90, 88 poeng.

Fra produsenten CVNE i Rioja i Spania. Dyp og tett rød med hint mot fiolett. Mørke bær i duften med innslag av vanilje og et hint av kokos. Også et svakt jordlig og animalsk preg som det er vanskelig å plassere. God fylde med rik og moden frukt, passe syre og en lang ettersmak med tanniner så fine som pudder. Munnfølelsen er som den reneste fløyel.

Barbaresco 2006, vnr 3190601, kr 229,90, 91 poeng.

Fra produsenten Produttori del Barbaresco i Piemonte i Italia. Transparent rubinrød, som tipper mot mursten. Syrlige røde bær i duften med innslag av anis. Også små hint av tjære, blomster og skogbunn. God fylde med rik frukt, frisk syre og en lang ettersmak med tydelige, men likevel ganske fine tanniner.

Klassisk lammelår

Til 6 porsjoner:

1 stk lammelår à 2,5 kg

2 ts salt

1 ts pepper

1,5 ts tørket rosmarin eller 4 stilker frisk

3 fedd hvitløk

1 stk løk i båter

3 stk gulrot

1 l vann

Saus:

8 dl stekesjy

4 ss hvetemel, utrørt i kaldt vann

1 ss rødvin eller solbærsaft

1 ts soyasaus

0,5 ts pepper

0,5 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):

Lammeindrefilet servert med ratatouille

Til 4 porsjoner:

800 g lam, indrefilet

salt

pepper, sort og nykvernet

olje til pensling

smør til steking

1 stk frisk rosmarinkvist

Ratatouille

2 ss olivenolje

1 stk løk

1 stk aubergine

2 fedd hvitløk

1 stk squash

1 stk paprika, gul

1 stk paprika, grønn

4 stk moden, flådd tomat (hermetiske kan også brukes)

1 ts timian, frisk

1 ts rosmarin, frisk

1 stk laurbærblad

0,5 ts salt

0,5 ts pepper, sort og nykvernet

2 ss frisk finhakket basilikum

Høyde (px): Bredde (px):
Studio Dreyer-Hensley

Lammelår med sennep, aubergine og paprika

En nydelig lammestek hvor grønnsakene steker med steken i stekeovnen. Smakene blander seg og gir en nydelig smaksopplevelse. Lammesteken har sin opprinnelse rundt middelhavet, og da spesielt i Italia og Frankrike.

Til 4 porsjoner:

1 stk lammelår (ca. 2 kg)

2 ss smør, mykt

1 ss sennep

1 ss oregano, frisk

1 stk paprika, rød

1 stk paprika, gul

1 stk paprika, grønn

2 stk aubergine

1 stk squash

4 ss olivenolje

2 ss hakket kruspersille

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!