Noen kjøper seg et vanlig bolighus og pusser opp dette, mens andre kjøper seg et industrilokale eller et bakeri og bygger det om til en bolig. Andre igjen velger å trekke forvandlingen enda lenger og kjøper en kirke og bygger en ny bolig inne i kirkerommet. Det var det den nederlanske familien gjorde da de kjøpte seg en gammel kirke i Rotterdam.

Det hollanske arkitektkontoret Ruud Visser Architects fikk i oppdrag å tegne familiens nye bolig.

- Da vi fikk oppdraget fra huseieren, gjorde den gamle kirken tjeneste som bilverksted og var nesten totalt dekket med metallplater. Den så ut som en hangar. Den nye eieren ønsket å omforme kirken til et hus for familien på fire, forteller arkitekt Ruud Visser til klikk.no.

Lysinnslipp=

LYST: Ett av grepene arkitekten gjorde var å åpne opp mot elven, slik at mengder av lys slippes inn. © Foto: René de Wit

Som en katedral=

KATEDRAL: Den ombygde kirken ligger som en katedral ved elvebredden. © Foto: René de Wit

Landemerke

Ifølge Ruud Visser var konseptet å bygge boligen inne i kirken og gjeninnsette kirkens opprinnelige fasade så godt det var mulig.

- Den originale kirken hadde ingen monumental verdi. Fremsiden hadde en potensiell skjønnhet, mens baksiden var lukket og hadde et slurvete utseende, forteller Visser. - Det vi ønsket var derfor å åpne opp baksiden mot landskapet samtidig som vi ønsket å vise frem den vakre innsiden. På den måten skapte vi en ny, tiltalende fasade, slik at kirken ble et landemerke som den ikke hadde vært før.

Landemerke=

LANDEMERKE: Den ombygde kirken har blitt et landemerke ved elven De Rotte som renner gjennom Rotterdam. © Foto: René de Wit

Bolig inne i kirken

I stedet for å gjøre om kirken innvendig, lot man strukturene stå og bygde heller den nye boligen inne i kirkerommet.

"På den måten kan man faktisk vandre rundt i huset samtidig som man går rundt i kirken", skriver arkitekturbloggen Dazeen om prosjektet.

Bolig inne i kirke=

BOLIG INNE I KIRKE: I stedet for å bygge om kirken, ble den nye boligen plassert inne i det store kirkerommet. © Foto: René de Wit

Beholdt kirkerommet

Men et stort kirkerom lot seg ikke fylle helt med den nye boligen, derfor lot man noe av det opprinnelige bli stående.

"Den siste delen av kirken, tverrskipet, ble holdt åpent. Dette var også stedet for prekestolen. Hele rommet fikk blant annet lys fra de opprinnelige blyinnfattede vinduene", skriver Dezeen videre.

Høyt under taket=

DIMENSJONER: Det er neppe mange bolig som kan presentere en slik takhøyde. © Foto: René de Wit

Fra tverrskip til privatsone

Den ombygde kirken ligger ved bredden av elven De Rotte, og tverrskipet, som er den delen som vender ned mot elven, ble åpnet opp samtidig som det ble holdt inntakt. Det skapte en buffer mot det offentlige rommet utenfor.

Tverrskip og privatsonebuffer=

TVERRSKIPET: Tverrskipet ble holdt inntakt samtidig som det ble åpnet opp mot elven, og på den måten ble det en buffer mellom det offentlige rommet utenfor og den nybygde delen innefor. © Foto: René de Wit

Døpefont eller badekar=

DØPEFONT ELLER BADEKAR: Her kan man døpes eller bades, alt etter hvilken stemning man er i. © Foto: René de Wit

Møte mellom det hellige og hverdagslivet

Ett av de karakteristiske kjennetegnene til en kirke er den høye velvingen i kirkerommet, som skaper et stort volum. Denne kirken, som opprinnelig var bygget i tre, hadde i følge arkitekten et volum som kunne romme seks vanlige hus.

- Vi kunne bare blåse opp en gjennomsnittlig familiebolig seks ganger, eller vi kunne lage et hus med tjue rom. Men det var ikke vårt mål, forklarer Ruud Visser og beskriver at det avgjørende i designen var rommet mellom den opprinnelige kirken og huset.

- I dette rommet vil man få et møte mellom det hellige og hverdagslivet.

Sakralt og hverdagslig=

SAKRALT HVERDAGSLIV: Det gamle kirkerommet er holdt inntakt, og på den måten møter det sakrale det hverdagslige. © Foto: René de Wit

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!