Arkitekturen finner stadig nye former, og Japansk arkitektur har vært flinke til å skape nye og ovverraskende uttrykk. Denne gangen er det arkitektkontoret y+M design som har skapt et helt hus som er formet som en gedigen trapp.

"Eieren av huset hadde tre ønsker for huset", forteller arkitektene til nettstedet Dezeen. "De ønsket at huset skulle være et samlingssted for elevene deres (eierne er lærere), i tillegg skulle det være varmt og lyst og til slutt skulle det beskytte deres private sfære".

Resultatet ble dette huset som er trappeformet både innvendig og utvendig.

Trappehuset=

TRAPPEHUSET: En av tankene med huset var at det skulle være et samlingspunkt for elevene til husets eiere, som er lærere. © Foto: y+M Design Office

Lys og privatliv

Når man står utenfor trappehuset, er innsynet begrenset. Likevel slipper det mye lys inn i huset , fordi det mellom de utvendige trappetrinnene er lagt inn vindusslisser.

"Vinduene er designet og plassert slik at de slipepr inn mest mulig lys, men opprettholder samtidig den private sfæren", skriver Dezeen.

Trappehuset=

TRAPPEHUSET: Mellom flertallet av trappetrinnene er det lagt inn vindusslisser, slik at mest mulig lys slipper inn. © Foto: y+M Design Office

Utvendig som innvendig

Husets utvendige trappeform er hentet inn i interiøret, på den måten at det beveger seg oppover fra gulv til tak langs en skrånende linje.

Blant annet er det plassert en bokhylle opp langs den ene langveggen, med en trapp som løper parallelt, slik at man nærmest får følelsen av å være i et offentlig bibliotek.

Trappehuset=

TRAPPEHUSET: Innvendig har interiøret også en tydelig, oppadgående bevegelse. © Foto: y+M Design Office

Trappehuset=

TRAPPEHUSET: Når man står øverst oppe i huset, får man nesten inntrykk av å være i et auditorium. © Foto: y+M Design Office

Skjerming mot klimaet

Huset ligger ved sjøen. Om vinteren kommer det en kald vinn strykende fra fjorden, og i tillegg er dagene korte.

Arkitektene har derfor designet huset for å utnytte sollyset maksimalt, i tillegg fyres det med ved samt at det er installert gulvvarme.

Trappehuset=

TRAPPEHUSET: Konstruksjonen er også bygget slik at den skal skape god, naturlig ventilasjon. © y+M Design Office

Universalkonstruksjon

"Trappe-huset får folk til automatisk å se oppover", forteller arkitektene til Dezeen og forklarer videre at trappene er av porselen, slik at fasaden blir vedlikeholdsfri.

Og arkitektene mener at de med denne konstruksjonen har skapt en bygning som kan fungere under alle klimatiske forhold.

Trappehuset=

TRAPPEHUSET: På avstand får man nesten inntrykk av at huset er en del av tribunene i et stadionanlegg. © Foto: y+M Design Office

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!