=

RETTE LINJER: Det er rette og klare linjer både inne i bygget og utenfor. © FOTO: 8tallet.dk

Nyskapende arkitektur er på fremmarsj , og i København er de nådd langt.

Klikk.no har tidligere skrevet om megasneglehuset i København som fungerer som et kunstgalleri.

Også København Zoo leide inn arkitekter da de skulle bygge hus for elefantene sine.

Del på TwitterUrbant i høyden

Nå har arkitektfirmaet BIG åpnet sitt seneste prosjekt i København, nemlig 8-tallet.

8-tallet er på 61.000 m2 og er fordelt på 476 leiligheter. Det gjør bygget til Danmarks største leilighetskompleks. Og i forhold til leiligheter i Oslo er det heller ikke så dyrt.

Her kan du se hvor mye du må ut med for å sikre deg en leilighet.

Bygget til den kjente arkitekten Bjarke Ingels ligger på Ørestads sydligste spiss med utsikt over de fredede naturarealene på Kalvebod Fælled .

=

ROM FOR AKTIVITET: Omgivelsene rundt 8-tallet er et fredet naturområde, med store vidder og rikt dyreliv. © FOTO: 8tallet.dk

=

UTSIKT: På din lille balkong kan du kikke over til naboen eller utover viddene. © FOTO: 8tallet.dk

Vi vet at danskene er flinkere til å bruke sykkelen i hverdagen enn hva vi er. Men at de kan sykle til leiligheten sin i 10. etasje, det trodde vi ikke kom til å skje.

Tanken bak bygget var at dette skulle være leilghetskomplekset som forente det landlige med det urbane, og derfor er det bygget en sammenhengende gangsti opp til husets 10. etasje.

Hele huset bindes sammen av gangstien, som er på rundt en kilometer. Gangstien snor seg opp langs fasaden i en dobbel sløyfe og til toppen av huset.

Stien er tenkt som et naturlig møtested for husets beboere og designet slik at også barna får glede av den.

=

476 LEILIGHETER: Du får leiligheter i flere prisklasser og ulik størrelse i 8-tallet. © FOTO: 8tallet.dk

=

OVERSIKT: Fra oven ser du virkelig at bygget er formet som et 8-tall. © FOTO: 8tallet.dk

Sosialt midtpunkt

Og det er ikke bare de naturskjønne omgivelsene som lokker urbane og kjøpesterke dansker. I midten av gården finnes et samlingspunktet på 500 m2 som skal brukes til kulturelle og sosiale aktiviteter.

- Ulike funksjoner og typologier er plassert der det er mest fordelaktig, forbundet med en lang sammenhengende bane. Boliger ligger høyeste og sørligste, mens mulige butikklokaler ligger nederst og nordligst. Med en forvregning av bygget har vi løftet den nordlige kanten opp og presset det sørvestlige hjørnet ned. Det optimaliserer husets ulike funksjoner med maksimal utsikt, dagslys og sol til alle, sier Thomas Christoffersen i BIG til nettavisen Fri.dk .

Stilles ut på MOMA

Presseansvarlig i Big.dk Daria Pahhota skriver til Klikk.no i en e-post at leilighetene er svært populære og at nesten 100 leiligheter ble solgt på rekorttid.

- Vi har også blitt kontaktet av Museum of Modern Art (MOMA) i New York. 8-tallet skal stilles ut på MOMA og det er veldig, veldig stort for oss og arkitektur generellt. Det skal stilles ut på Building Collections: Recent Acquisitions of Architecture, skriver Pahhota.

=

TRENDY: 8-tallet skilter med at de er meget trendy og urbane. Og det kan jo se slik ut fra utsiden. © FOTO: 8tallet.dk

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!