Nyoppusset tradisjonshytte

Kine Dyvi, interiøransvarlig: Inger Ystgaard. I samarbeid med ifi.no (Informasjonskontoret for farge og interiør)

Rullesteinshytta er bygget i 1961, men ble overtatt av de nye eierne i 2002, som bodde der et par år uten å gjøre noe med den.

At den skulle rehabiliteres og utvides var det ingen tvil om, men vi ønsket å bo den inn før vi bestemte oss for hva vi skulle gjøre, forteller de.

- Vi oppdaget raskt at den lå helt riktig plassert. Når havet raser og bølger og vind slår innover øya, ligger den godt i le for kastene.

Mens hyttene lenger opp på øya må tåle tilslag av skumsprøyt, går rullesteinshytta helt fri.

Hytte Jomfruland=

TILBYGG: Hytta var opprinnelig på 40 kvadratmeter og bygget i rullesten, men ble i 2002 utvidet med et tilbygg i tre og er nå på rundt 100 kvadratmeter. © Foto: Jon Halvorsen

Mot havet

Hytta var opprinnelig på 42 kvadratmeter og lå på den sørøstlige og værharde siden av øya, nesten gjengrodd av knudrete og viltvoksende vegetasjon, og uten strøm og vann og etter mange år med forfall var den i en sørgelig forfatning.

- Hytta var veldig rustikk, ler eierne. - Her trengtes både rehabilitering og nytenkning. Dessuten var den egentlig i minste laget for en familie på fire. Til gjengjeld hadde den en fantastisk plassering mot havet.

Hytte Jomfruland=

LUN KROK: I overgangen mellom gammel og ny del, har det blitt en lun krok, skjermet mot været. © Foto: Jon Halvorsen

Kyndig veiledning

Eierne ønsket å bevare rullesteinshyttas form og fasade og heller føye på et tilbygg.

Etter noen møter og skisseforslag begynte den nye hytta å ta form.

- Vi var alle enige om at arkitekturen på den nye hytta måtte ses i sammenheng med det spesielle landskapet på Jomfruland. Det kunne ikke bli noen prangende hytte. Tomta gjorde krav på enkle, rene linjer og helheten måtte bli avdempet og naturlig, forteller arkitekt Sigurd Bothner som tegnet tilbygget.

Hytte Jomfruland=

LUFTIG: Den nye delen har fått panoramavinduer, og innredningen er luftig og enkel. Den sylinderformede peisovnen gir gode varme for lune kvelder. © Foto: Jon Halvorsen

© Ill.: Arkitekt Sigurd Bothner

Hytte Jomfruland

Beliggenhet: Jomfruland:

Byggeår: 1961 og 2003/2004

Areal: 100 m2

Arkitekt: Sigurd Bothner

Entreprenør: Per Høymyr AS

Mye måtte skiftes ut

Den gamle hytta var imidlertid i dårlig forfatning. Det var nødvendig å skifte både gulvet og taket. Veggene måtte vinterisoleres og den gamle peisen demonteres.

I tillegg var det også usikkert om veggene ville tåle belastningen av et nytt, isolerende tak.

Med kyndig veiledning fra arkitekt og med en dyktig entreprenør, lot det seg likevel løse.

På en akse parallelt med havet, ligger nå bad, spisestue, kjøkken, fellesrom og soverom.

Stua befinner seg i et tilliggende bygg, vinkelrett på aksen og skutt frem for å trekke inn panoramautsikten.

Hytte Jomfruland=

MÅNELYST: For ytterligere å trekke lyset inn i stuen er det felt inn en glasskuppel i taket. Downlightsene skaper en hyggelig effekt når det er mørkt eller ruskevær ute. © Foto: Jon Halvorsen

Stedstilpasning

- Stedstilpasning er et nøkkelord når det gjelder utformingen, forteller arkitekten. - Det var også viktig med gode uterom som har utsikt, lys og le for vinden.

I dag er hytta på 100 kvadratmeter.

Hytte Jomfruland=

STEINGRÅTT: Eierne brukte tid på å finne det riktige kjøkkenet. De ville ha noe som tonet ned trevirket og bestemte seg for et med høyglansede, steingrå fronter. © Foto: Jon Halvorsen

Hytte Jomfruland=

SKJERMET: Stedstilpasning har vært et hovedfokus i utformingen. © Foto: Jon Halvorsen

Harmonisk og funksjonell

Innredningen er enkel, åpen og funksjonell.

I stua står det en sylinderformet peisovn med et langt pipeøøp opp mot taket.

På hver sin side av peisen er det fritt utsyn gjennom store isolerglassvinduer.

Soverommene er små, kompakte og funksjonelle, og inneholder akkurat det man trenger på en helårshytte.

Kjøkkenet er sentralt plassert med én inngang mot havet og én mot skogen.

Utenfor skogsinngangen er det satt opp et utekjøkken for grovarbeidet, når fisk og annen selvhentet sjømat skal forberedes.

- Vi er veldig fornøyde med resultatet. Ønsket om et spenstig, luftig og harmonisk bygg som passet godt inn i terrenget, har nå blitt en realitet, beskriver eierne.

Hytte Jomfruland=

ÅPNE LINJER: To store vinduer på hver side av mellomgangen gir lys inn til spisestuen og stuen. © Foto: Jon Halvorsen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!