Y-House=

NETT AV STÅL: Fasaden har et nett av armeringsjern foran. © Foto: Ryota Atarashi

Huset var bare et røft betongskall da arkitekt Franka la Riviére fikk oppdraget med å lage en bolig ut av det forlatte bygget.

Det fire etasjer høye bygget var tenkt som åtte leiligheter, men den nye eieren og arkitekten bestemte seg for å lage tre store og to små leiligheter ut av bygget.

De ønskede endringer for å skape større og mer spennende romløsninger i de store leilighetene krevde en teknisk sjekk. De måtte forsikre seg om at konstruksjonen kunne tåle det de ønsket av rivinger av vegger.

Les også:

Kapell ble hypermoderne leilighet

Verdens kuleste hus 2009

Arkitekten var nødvendigvis delvis bundet av strukturen som allerede lå i bygningen, da han skulle planlegge interiøret.

"Den overordnede arkitektoniske ideen for prosjektet ble å forholde seg til den eksisterende, uferdige bygningen både som en støtte og som en nøytral bakgrunn for nye funksjoner og rom," skriver la Riviére til klikk.no i en e-post.

Det er også fjernet deler av den gamle strukturen.

Rommenes egne signatur

- Jeg valgte å tilføre hvert rom et eget element, forteller arkitekten.

Dette er forskjellige kledninger som fremstår som selvstendige elementer. Kledningene dekker halvparten av rommets flater, vertikalt eller horisontalt.

Y-House=

ENDRINGENE: I betongveggen ser vi hvordan deler av gamle vegger er fjernet. © Foto: Ryota Atarashi

Kjøkkenet er kledd i bambus, galvaniserte stålplater dekker stua, og barnerommet er kledd i denimstoff. På resten av rommenes flater har betongen fått bli.

Trappen og belysning

Trappen er designet som et hengende element i stål.

Lyssettingen er ganske enkel, mener arkitekten. Det er enkelte halogen-spotter og det er noen klassiske pendler over bord og det i det sentrale oppholdsrommet.

Les også:

Norsk hytte kjendis i utlandet

Fantastisk hytte i finske skoger

Y-House=

INNGANG: Inngangspartiet i bygget har en vegg av rød, perforert aliminium. © Foto: Frank la Riviere

Fasaden

- Leilighetsbygget ligger i en gate med mye forretningsdrift. Derfor var det viktig å skape en følelse av privatliv innenfor fasaden, forteller la Riviére.

Arkitekten valgte å kle fasaden med et slags filter av galvanisert armeringsstål. Han ønsket med det å myke opp fasaden, tilføre kompleksitet, samt pakke bygget i et fabrikkliknende materiale.

Dette filteret av stål skal også være et slags bindingsverk for klatreplanter som vil slynge seg oppover bygget. Det vil også fungere som solskjerming.

Et annet element ved fasaden er den røde skjermen i gjennomhullet aluminium som starter ved utgangen og går inn i inngangsparitet og trekker oppmerksomheten innover. Skjermen skjuler også nødvendig tekniske installasjoner.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!