Sverre Fehn er sannsynligvis Norges mest velrenommerte arkitekter. I 1997 ble han tildelt Pritzker-prisen, som på mange måter er arkitekturens Oscar-pris. I tillegg ble han i 1994 utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden, samt at han fikk Norsk kulturråds ærespris i 1998.

Det er således en av våre mest markante arkitekter som døde 23. februar 2009.

- Han er vel den største arkitekten Norge har hatt, sier Norsk Form-direktør, Nina Berre. - Og internasjonalt sett har han vært stor.

Berre anser selv Fehns restaurering av den såkalte Storhamar-låven som hans mest markante verk.

Lærermester

Nina Berre opplever Fehns lærergjerning som minst like viktig som hans arkitektvirksomhet. Fehn var professor ved Arkitekthøgskolen i Oslo fra 1971 til 1995.

- Han bygget ikke veldig mye, men brukte tid og ressurser som lærer ved Arkitekthøgskolen. Han har satt klare spor etter seg gjennom sine studenter, og sånn sett bidratt til å påvirke utviklingen av moderne norsk arkitektur på en svært en positiv måte.

Men det er ingen tvil om at han også som arkitekt etterlot seg fotavtrykk som vil bli stående langt inn i fremtiden.

- Jeg tror nok det vil gå mange år før hans posisjon som landets fremste arkitekt vil endres, sier Berre, som fremholder at noe av det viktigste ved hans arkitektur var at han så på hvert prosjekt som unikt, med sine spesielle forutsetninger, historier og stedlige kvaliteter. Det var aldri snakk om å ta noen snarveier.

- Han var opptatt av det grunnleggende, og opptatt av menneskets rolle i arkitekturen. Fehn så på arkitekturen som langt mer enn bare ly for vær og vind. Og så var han jo helt suveren til å behandle materialer. Villa Schreiner er et eksempel der trematerialet og detajlene er foredlet slik at huset blir som et møbel eller smykke.

Les også:

Norsk arkitektur i verdenstoppen

God arkitektur kan endre livet ditt

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!