En badstue er ofte ikke det helt store bygget, og noen velger å la formuttrykket beskrive denne beskjedenheten. Andre tar arkitektoniske grep som gir badstuen monumentale kvaliteter.

En gruppe arkitektstudenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) valgte det siste, da de fikk i oppdrag å skape en badstue tilknyttet Kunst- og kultursenteret på Kleivan i Lofoten.

The scarcity and creativity studio (SCS) ved AHO ønsker å gi studenter muligheter til å tegne og bygge reelle prosjekter i det offentlige rom.

The Bands, som badstuen heter, er bygget i tilknytning til en gammel forlatt fiskerlandsby som skal gjøres om til et kultursenter.

VERNEVERDIG: Det ser kanskje ikke slik ut med en gang, men disse bygningene er viktige vitnesbyrd fra en epoke som preget Lofoten på begynnelsen av 1900-tallet. © FOTO: SCS

BEVARING: Her var det stor fiskeriaktivitet på begynnelsen av 1900-tallet. Studentene ved AHO fikk i oppdrag å foreslå hvordan stedet kunne ombygges til et kultursenter, samt å designe og bygge badstuen. © FOTO: SCS

MONUMENT: Nærmest som et kunstverk troner badstuen ytterst på svaberget. © FOTO: SCS

Badstue på en stenbrygge

Med årene hadde det gamle fiskeværet forfalt. Rusten hadde tatt tak i metallet, mens råten fråtset begjærlig i treverket. Det var tid for innsats. Bygningene skulle gis nytt liv, og en badstue skulle blant annet bygges ytterst på bryggekanten.

- Det er tre andre bygninger på tomta; en brygge, et trandamperi og en rorbu. Disse settes nå i stand og får nye funksjoner. Planen er at stedet skal bli et kultursenter for filmproduksjon. Badstua og uteområdet skal, når hele prosjektet er ferdig, både brukes av filmskapere som jobber her, men også av lokalsamfunnet for øvrig, forklarer Solveig Sandness. Hun er universitetslektor ved AHO, og var en av veilederne til de 23 studentene som jobbet med prosjektet.

BADSTUEROMMET: Selve badstuen inneholder et omkledningsrom og dette badstuerommet, som har store vindusflater mot sjøen. © FOTO: SCS

ENKELT: Hele badstuen er preget av en enkel linjeføringen, både utvendig, og som her innvendig. © FOTO: SCS

Mer enn bare en badstue

Badstuen har blitt så mye mer enn bare et sted å sitte på et håndkle og tappe seg for svette. Bygget har fått mange tilleggsfunksjoner. De tre båndene som flyter utover betongkaien og svabergene består av trapper, sitteplasser, benker, sløyebenk og terrasse. I tillegg inneholder badstuen også et omkledningsrom.

- En annen fordel med båndene var at de skapte fine lysinnslipp i badstuen i de områdene hvor båndene skilte lag og at de ga store åpninger mot havet, himmelen og fjellene, sier Sandness.   

FLERE FUNKSJONER: Dette er ikke bare en badstue, men også like mye et oppholdssted utendørs. Det midtre båndet er bygget i flere nivåer, slik at det er skapt sittebenker og bord. © FOTO: SCS

SPEILER LANDSKAPET: Badstuen speiler til en viss grad landskapet rundt. det midtre båndet er løftet opp og fanger opp fjelltoppene bak. © FOTO: SCS

Konstruksjon i flere nivåer

Det er et markant landskap badstuen står i, med fjellformasjoner som river hull i skyene, og svaberg som slipper seg ut i sjøen. Det krevde en arkitektur som tok et standpunkt og ikke var likegyldig til konteksten den skulle stå i.

Badstuen består av to mindre bygg samt tre bånd som flyter utover i tre nivåer. Alt er utformet i tre.

- Båndene var en klar og tydelig måte å knytte de ulike nivåene sammen på på en helhetlig måte, forteller Sandness, og legger til at noen av studentene kommenterte at selve badstuebygget hermer formen til fjellene bak badstuen.

SPEILING: Samtidig som bygningskroppen fanger opp landskapet rundt, speiler også omgivelsene seg i de store vindusflatene. © FOTO: SCS

Badstue med historisk verdi

De opprinnelige bygningene daterer seg tilbake til begynnelsen av 1900-tallet, og de har en historisk verdi fordi de er vitnesbyrd fra en tidsepoke som preget området. Bygningene befinner seg derfor også i kulturarvplanen for Lofoten. Det betyr at bygningene kan pusses opp, men eksteriøret kan ikke endres.

Studentgruppens oppdrag var å etablere planer for hvordan stedet skulle ombygges, samt å designe og bygge badstuen. Målsetningen er at senteret skal danne referanse for lignende tiltak i regionen.

NIVÅER: Bildet viser hvordan badstuen både er en tradisjonell badstue og et oppholdssted med sitteplasser og plattinger. © FOTO: SCS

BYGGEGJENG: The Scarcity and Creativity Studio (SCS) er en prosjektgruppe ved AHO som gir studentene mulighet til å tegne og bygge reelle prosjekter. Her er noen av studentene og deres veiledere som designet og bygget badstuen. © FOTO: SCS

23 forslag ble til ett

SCS bestod av 23 studenter, som hver leverte inn ett forslag. Disse ble evaluert og deretter redusert til syv forslag, som ble evaluert i grupper av tre til fire studenter. Og slik fortsatte man, med å redusere antall forslag og øke antallet studenter i hver gruppe, helt til man sto igjen med ett forslag, som ble gjenstand for utarbeidelse av blant annet tegninger, kostnadsoverslag, innkjøpslister, konstruksjonsberegninger og byggeplaner.

- Ved å jobbe på denne måten får alle studentene eierskap til det prosjektet vi til slutt bygger. Det hele blir et stort, felles gruppearbeid, utdyper Sandness.

TEGNING: Modell av badstuen. © FOTO: SCS

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!