Japansk arkitektur

Arkitektene veltet huset over på siden

En liten mørk tomt fikk arkitektene ga en helt spesiell arkitektur.

TAKVINDU: I dette huset er alle vinduene plassert i taket.

TAKVINDU: I dette huset er alle vinduene plassert i taket. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Publisert Oppdatert

I Japan er man kjent med å bo trangt. Det er mange som skal bygge og bo på relativt liten plass, og det er ikke slik at store flotte tomter vokser på trær, spesielt ikke i de overbefolkede byene.

Da denne unge familien, som var på jakt etter et hjem med sentral beliggenhet i byen Yokohama, kjøpte en liten tomt midt mellom store høyhus og annen urban bebyggelse, ble utfordringen å kunne utnytte tomten og bygge et hjem som skulle både fungere og skape trivsel i en hektisk hverdag.

For familien på fire, som ønsket seg et funksjonelt og barnevennlig hjem, kom løsningen i form av arkitektene fra anerkjente Takeshi Hosaka Architects.

Etter å ha blitt satt på saken med å tegne familiens nye hus, kom de opp med en spennende løsnning som har høstet oppmerksomhet langt utenfor landets grenser.

Satte huset på hodet

Den lille tomten huset skulle bygges på bød på flere arkitektoniske utfordringer for arkitektene.

- Det største problemet var jo først og fremst at tomten i seg selv var såpass liten, forklarer arkitekt Takeshi Hosaka til nettstedet inHabitat.

HEMMELIG DØR: Boligen ligger under bakkenivå og nås via en trapp ned til inngangsdøren.

HEMMELIG DØR: Boligen ligger under bakkenivå og nås via en trapp ned til inngangsdøren. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

SIDELEIE: Fra høyden ser Daylight House ut som om noen har tippet det over på siden.

SIDELEIE: Fra høyden ser Daylight House ut som om noen har tippet det over på siden. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

- I tillegg til den begrensede størrelsen, ligger tomten også inneklemt mellom høyhus, annen urban bebyggelse og infrastruktur.

Tomten familien kjøpte befinner seg bare fem minutters gange fra byens hovedjernbanestasjon, og er omringet av boligbebyggelse og høye kontorbygg. Hele boligen ligger derfor inneklemt i en slags dal mellom annen bebyggelse.

Naturlig dagslys som var tilgjengelig var begrenset. Men arkitektene fant raskt en mulig løsning på problemet:

- Lyset som strømmet ned direkte fra den blå himmelen over tomten, føltes for viktig til å bare skulle overse, forklarer Hosaka.

Daylight House

Løsningen arkitektene kom opp med, var å skape et hus hvor tilgangen på naturlig dagslys var optimal.

På den lille tomten har arkitektene fra Takeshi Hosaka Architects skapt et smart, kompakt og funksjonelt hjem på 85 kvadratmeter for familien på fire.

Under bakken

UNDER JORDEN: Husets hovedetasje ligger ett nivå under gatenivå, noe som gjør at man må gå ned for å komme seg inn.

UNDER JORDEN: Husets hovedetasje ligger ett nivå under gatenivå, noe som gjør at man må gå ned for å komme seg inn. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

ALLROM: Fra det store allrommet midt i huset har man tilgang på soverom og hjemmekontor.

ALLROM: Fra det store allrommet midt i huset har man tilgang på soverom og hjemmekontor. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Arkitektene bestemte raskt at de måtte senke huset ned i bakken for å få best mulig utnyttelse av tomten. Husets grunnmur er derfor nedsunket til under gatenivå. Utvendige trapper leder til en smal hage foran boligen, noe som skaper en privat og delvis skjult inngang for beboerne.

Det mest spesielle grepet arkitektene foretok seg var å tegne huset fullstendig uten vinduer på noen av veggene. Men huset fremstår langt fra, som en mørk bunker. I stedet for vanlige vinduer sørger nå 29 store takvinduer for at dagslys slipper inn i den mye omtalte boligen.

- Hele huset, til tross sin begrensede størrelse, har en følelse av lys og luft, forklarer Takeshi Hosaka.

Sammen med sitt arkitektteam tegnet Hosaka inn 29 skylight-vinduer som nå er innstallert utvendig i det flate taket. Disse filtrerer lyset inn i boligen gjennom buede pleksiglassplater på innsiden.

- Nå strømmer lyset inn fra skylightvinduene, som er synlig uansett hvor i boligen man befinner seg. Og alle husets rom fylles av mykt naturlig lys fra de buede akrylvinduene i taket.

I tillegg tegnet arkitektene inn kunstige hvite lys, som ligger skjult oppe i det hvelvede taket.

Praktisk og funksjonelt

- Dette er et hjem hvor beboerne lever under et naturlig lys fra himmelen ovenfor, forklarer arkitekt Takeshi Hosaka til nettstedet Designboom.

GJENNOMLYST: I taket skaper en konstruksjon av buet pleksiglass med innlagt hvitt lyst husets spesielle interiør.

GJENNOMLYST: I taket skaper en konstruksjon av buet pleksiglass med innlagt hvitt lyst husets spesielle interiør. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

FOLDEDØRER: Smarte dører som kan foldes tilbake skjuler soverommene på dagtid når de ikke er i bruk.

FOLDEDØRER: Smarte dører som kan foldes tilbake skjuler soverommene på dagtid når de ikke er i bruk.

Tømmerveggene inne i boligen er helt uten vinduer. Fire soverom og et lite hjemmekontor er sentrert rundt et oppholdsrom med åpen planløsning.

Et bord midt i dette allrommet har glassplate som reflekterer lyset som kommer inn i huset.

Små stiger fører opp til to av soverommene som ligger på en messanin, noe som både er praktisk og i tillegg et spennende interiørelement for familiens barn.

Høye foldedører skiller soverom, bad og et lite hjemmekontor fra allrommet.

Lyset forandrer interiøret

SKYLIGHT: Når man titter rett opp kan man skimte himmelen fra alle husets rom.

SKYLIGHT: Når man titter rett opp kan man skimte himmelen fra alle husets rom. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

STRAM: For å øke romfølelsen i det kompakte huset har arkitektene holdt en stram stil i interiøret.

STRAM: For å øke romfølelsen i det kompakte huset har arkitektene holdt en stram stil i interiøret. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

- Når man kommer inn i boligen er det så lyst at det er vanskelig å forestille seg at huset i praksis ligger inneklemt i en mørk "dal" mellom andre høye bygninger, forklarer Hosaka.

- VI kalte huset Daylight House, ikke bare på grunn av dagslyset fra solen, men også fordi av kvaliteten på lyset forandres så mye og er så vakkert i måten det forandrer seg på i løpet av dagen.

Taket og strukturen av pleksiglassplater på innsiden hjelper også til med å regulere miljøet inne i boligen.

Ved å benytte luftrommet mellom plaksiglasshvelvene og selve taket manipuleres luften slik at om sommeren slippes varmen ut, mens om vinteren fanges varmen inne i hulrommet og opptrer som en buffer som skaper en stabil innetemperatur i huset.

Les også:

Alt om arkitektur

KOMPAKT: Den lille boligen er på knappe 85 m2. Derfor var det viktig å tenke funksjonelle smarte løsninger i interiøret.

KOMPAKT: Den lille boligen er på knappe 85 m2. Derfor var det viktig å tenke funksjonelle smarte løsninger i interiøret. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

BLÅTIME: Et blålig lys spres i boligen etter mørkets frembrudd.

BLÅTIME: Et blålig lys spres i boligen etter mørkets frembrudd. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Dette huset ble kåret til verdens beste i 2011

Finn interiørskatter på BonyttBazar

Gymsal ble til luksusbolig

PLANTEGNING: Slik har arkitektene tegnet inn rommene i Daylight House.

PLANTEGNING: Slik har arkitektene tegnet inn rommene i Daylight House. Foto: ILLUSTRASJON: Takeshi Hosaka Architects

MÅNELYST: Når solen går ned forandres lyset i huset og måneskinn, samt lys fra nærliggende bygninger, sprer et vakkert lys.

MÅNELYST: Når solen går ned forandres lyset i huset og måneskinn, samt lys fra nærliggende bygninger, sprer et vakkert lys. Foto: FOTO: Takeshi Hosaka Architects

Gravid? Lær deg denne lista nå

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag