Ny podkast fra Kamille, i samarbeid med KLP

Vennekveld med mening

Har du hørt på podkast-suksessen vår? I Summa Summarum blir gjestene kjent med seg selv på en helt ny måte. Prøv det med vennene dine – her er de morsomme øvelsene!

GOD STEMNING: Det ble mye
latter da tidligere FrP-leder Siv
Jensen (t.v.) besøkte Summa
Summarum-studioet.
GOD STEMNING: Det ble mye latter da tidligere FrP-leder Siv Jensen (t.v.) besøkte Summa Summarum-studioet. Foto: Henrik Hildre
Sist oppdatert

I Kamilles podkast Summa Summarum er målet å bli såpass godt kjent med gjestene at vi kan fabulere om hvordan livet deres vil se ut når de fyller 80. Men du trenger verken å være spørsmålsivrig journalist som programleder Kjersti Kvam, eller analytisk, erfaren psykolog som Ragnhild Bang Nes for å skape samvær à la Summa Summarum.

Hvorfor ikke arrangere en superkoselig vennekveld hvor dere bruker noen av de samme øvelsene og teknikkene som vi bruker i podkasten? Vi kan love mange morsomme temaer – og en garantert annerledes kveld!

Summa Summarum oppsto fordi vi hadde lyst til å lage en skravlepodkast med litt mer innhold og mening enn de dagligdagse samtalene om hva som har skjedd den siste uka. Ikke noe galt med de samtalene, for de er vi alle avhengige av, men noen ganger er det både godt og gøy med noe som går mer i dybden – og som fører oss litt nærmere både hverandre og oss selv.

Summa Summarum er sponset av KLP – Kommune og helse- Norges eget pensjonsselskap

Sitter du i førersetet i livet ditt? Tar du bevisste valg, eller seiler du bare med?

I KLPs Gode valg-kurs får du inspirasjon og gode tips når programleder Samuel Massie og et utvalg eksperter guider deg gjennom de store spørsmålene her i livet og de viktige valgene rundt jobb, helse, penger og pensjon. Du får god hjelp fra refleksjonsoppgaver underveis.

Du møter blant annet psykolog Steinar Bjartveit som forteller hvorfor det er så viktig å ta bevisste valg. Ta Gode valg-kurset på klp.no/godevalg.

I Summa Summarum kommer vi dit ved hjelp av fire trinn:

  1. Livslinja for oversikt og perspektiv.
  2. Samtalen for å gå i dybden.
  3. Tankeøvelser for å tydeliggjøre personligheten.
  4. Framtidspraten for å se muligheter.

Lager du ditt eget hjemme-arrangement, er det flere veier til Rom. En vei er å fokusere på én hovedperson, det passer perfekt til bursdager og lignende. Her går man i dybden på den ene personen, men kvelden blir også lærerik for de andre som er tilstede, fordi de ulike øvelsene fører til prat og diskusjoner.

Den andre måten sørger for mer likevekt, fordi alle får litt oppmerksomhet hver. Da går man mindre i dybden, men det trenger ikke å gå på bekostning av verken moro eller meningsfølelse. Og uansett hvilken versjon dere velger, er det viktigste at alle skal delta! Det er ikke såå gøy å bare sitte stille og høre på andre i time etter time.

DERE TRENGER:

  • God tid.
  • Minimum to motiverte mennesker (altså deg selv pluss én gjest).
  • En livslinje fra den eller de som skal «summeres».
  • Noe å knaske og drikke på.
Vi kan love mange morsomme temaer –
og en garantert annerledes kveld!

SLIK GJØR DERE:

Før dere treffes, må dere bestemme om dere skal gå for A) én hovedperson/gjest eller B) om alle skal delta likt.

A) Hovedpersonen må lage livslinja si på forhånd og ta den med til treffet. I denne én-gjest-løsningen kan dere gå for alle fire trinnene, hvis dere vil. De andre som er til stede avtaler seg i mellom hvem som har ansvaret for hva. For eksempel kan én person styre dybdesamtalen, én kan styre tankeøvelsene og én kan ta seg av framtidspraten – og så kan alle delta der de ønsker underveis. Dette avhenger jo av hvor mange dere er og hva dere vil med kvelden, så her er det er opp til dere å bestemme. Bare gjør det på forhånd, så blir det ikke så mye mikk makk når dere er i gang! Sett gjerne av tidsrammer til de ulike bolkene, slik at det ikke trekker skeivt ut i tid. Husk at nysgjerrige og relevante oppfølgingsspørsmål gjør det enda mer interessant!

B) Her kan alle tegne opp livslinja si på forhånd, og ta den med til treffet. I denne fellesversjonen hopper dere over dybdesamtalen. I stedet kan alle fortelle om livslinja si, og hva dere har satt opp som formative hendelser. Litt avhengig av hvor mange dere er, gi 5-10 minutter til hver på denne øvelsen. Når dere kommer til tankeøvelsene, er det viktig at alle svarer på det samme, så her kan dere velge den/de dere synes virker best for dere. Til slutt kan dere ha en runde med framtidsprat hvor dere for eksempel spår hverandre. Gi et bilde av hvordan du tror 80-årsfeiringen til personen til venstre for deg vil bli. Også her er det viktig å sette tidsrammer slik at det ikke sklir ut – samt å trekke relevante linjer og stille interesserte spørsmål.

DE FIRE TRINNENE

1. Livslinja

Her skal det tegnes en personlig livslinje hvor du skal markere hendelser som har vært viktige for deg gjennom hele livet – fra fødsel til i dag og i framtiden (se eksempel).

Du styrer hva du vil sette opp, og det kan være stort og smått, men fortrinnsvis noe du tenker har preget deg på en eller annen måte. Det som er spennende med å lage en livslinje, er at du kan få et mer helhetlig perspektiv på livet. Det er faktisk veldig virkningsfullt å se «hele» livet sitt nedtegnet. I tillegg er det interessant å se tilbake på de ulike fasene av livet, og ikke minst verdifullt å sette dem i sammenheng med hverandre – også med tanke på livet framover.

Du kan selvsagt lære enda mer om du vil lage en kjempedetaljert livslinje kun for deg selv, men akkurat i Summa Summarum-sammenhengen er det et poeng å sette opp hendelser du ønsker å dele med de andre som er til stede, og heller ikke altfor mange punkter (for da tar det for lang tid).

2. Dybdesamtalen

Ta utgangspunkt i livslinja. Begynn med barndommen og følg linja helt til i dag. Dette blir jo en åpen samtale, som vil variere etter hvem som står i fokus. Det viktige er å være nysgjerrig, få «gjesten(e)» til å fortelle hvorfor hun eller han har satt opp de ulike hendelsene, og stille oppfølgingsspørsmål underveis.

Forslag til oppfølgingsspørsmål kan være:

  • Hvordan tror du det preget deg videre?
  • Hva lærte du av den hendelsen?
  • Brukte du noen konkrete nøkler som hjelp på veien?
  • Hvordan tok du det valget?
  • Hva følte du da akkurat det skjedde?
  • Kjenner du deg godt igjen som deg selv i barndommen og ungdomstida?
  • Hva slags forventninger hadde du?
  • Har du følt at du har valgt bort noe? I så fall, hva?
  • Er det noe du angrer på?
  • Hva har gitt deg størst bekymring i livet?
  • Har du noen tanker om hva som er topp- og bunn-noteringa i livet ditt?

3. Tankeleser

En god måte å forstå seg selv og andre på, er å gjøre ulike øvelser som kan si noe om personligheten din. I podkasten er disse viktige for psykolog Ragnhild når hun skal tolke hvem gjesten er og se for seg hvordan livet vil fortone seg videre. Forskning viser nemlig at vi mennesker stort sett holder oss ganske stabile når det kommer til personlighetstrekkene våre – og det gjennom hele livet.

Her kommer øvelsene vi bruker aktivt i podkasten:

  • Lykkescore, sier blant annet noe om glasset ditt er halvfullt eller halvtomt, og om du er en drømmer eller en gjennomfører. Spør: «Hvis du skulle score livet ditt for tiden, på en lykkeskala fra 0-10, hva velger du? Fortell hvorfor og om du er fornøyd med din egen score.»
  • Metaforøvelsen, sier blant annet noe om hvor kreativ og visuell du er, samt hvordan du hadde det i ulike perioder. Spør: «Gi et bilde på deg selv som noe annet enn mennesket deg – et bilde av et dyr, en ting, et fenomen, hva som helst, bare si det første som faller deg inn. Fortell så hvorfor du tror det ble akkurat det.» Denne kan brukes om deg som barn, ungdom, voksen og gammel – eller for de periodene dere selv velger.
  • Valgomaten, sier noe om personlighetstrekkene dine, løselig basert på den såkalte Femfaktormodellen. Her skal du velge det svaralternativet du kjenner deg best igjen i:
  1. Kvelden før et viktig møte – jobber du deg helt til bunns i notatene, eller skummer du raskt igjennom og tenker at det ordner seg?
  2. En parkeringsvakt er i ferd med å gi deg bot – argumenterer du deg ut av situasjonen, eller tenker du «Stakkars, det er sikkert ikke så lett å være parkeringsvakt, heller»?
  3. Det skal velges nytt styre i sameiet – melder du deg som kandidat, eller er det uaktuelt å forlate sofaen for fellesskapet?
  4. Du er på fest og vil få oppmerksomheten til en du er forelska i – blikkflørter du mystisk i baren, eller drar du ham/henne ut på dansegulvet?
  5. Dere skal feire julaften – foreslår du ribba som vanlig, eller en ny asiatisk rett du har oppdaget?
  6. Morgenlivet hjemme med familien – ferdig pakka, rolig kaffe og god tid, eller heseblesende ut døra i to forskjellige sko?
  7. Weekendtur til Barcelona – museer og kunstutstillinger, eller øl på Las Ramblas?
  8. Det er turbulens på flyturen – synes du det er gøy at det kiler i magen, eller ser du døden i hvitøyet?
  9. Du har invitert til svær bursdagsfest – holder du vertinneansvaret i sjakk hele kvelden, eller er du den første som danser på bordet?
  10. Du har én dag igjen av ferien, hva velger du: En rolig dag ved bassenget, eller en jeep-tur på ville veier med eventyrgaranti?

Da gjenstår det bare å ønske dere et strålende Summa Summatrum-treff!

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2021, og sist oppdatert 24/05 2022.

Les også