Tipsene for en trygg skolestart

Marnas 4 tips til trygg skolestart

Bli med i forberedelsene.

TRYGG SKOLESTART: Bli med Marna i forberedelsene.
TRYGG SKOLESTART: Bli med Marna i forberedelsene. Foto: Annie Fredriksen
Sist oppdatert

Skolestart nærmer seg med stormskritt. Kanskje opplever du at barnet ditt starter på skolen for aller første gang? Tiden fremover preges av spenning og situasjonen er ny for både store og små. Det er mye å tenke på og det kan være vanskelig å vite hvor du skal starte.

Marna Haugen gjør seg i disse dager klar for skolestart. I år har minstemann sin første skoledag, noe som gjør at mye må være på plass før den store dagen. Bli med Marna i forberedelsene og få hennes beste tips for skolestart:

1. Gjør dere kjent med skolen

Ta dere en tur til skolen før den store dagen ankommer. Det kan føles trygt og godt for barnet å bli litt kjent med omgivelsene i tiden før skolestart. Hva med å legge søndagsturene innom skolegården for å leke? Noen barnehager tar med barna på besøk til skolen før sommerferien slik at de kan bli kjent med omgivelsene før ferien er i gang, men det kan føles ekstra trygt for barn og foreldre å besøke skolen på eget initiativ i sommerferien. Bruk gjerne Google Maps på mobiltelefonen for at barna skal se de tryggeste veiene til skolen.

– Det blir nok ekstra spennende for skolestarterne i år, så vi som foreldre må være med på å forberede ungene litt ekstra, forteller hun.

Eldstemann har gitt minsten hyppige oppdateringer om livet på skolen, slik at skoledebutanten allerede er godt kjent med hvordan skolen fungerer. Likevel er det mye spenning knyttet til skolestarten, og minstemann gleder seg stort til å ta del i planleggingen.

TIDEN ER SNART INNE: Sekkene er pakket og klare!
TIDEN ER SNART INNE: Sekkene er pakket og klare! Foto: Annie Fredriksen

2. Mobilabonnement for skolestart

Hjemme hos familien har de hatt flere samtaler om barn og mobilbruk. Skal barna få ha med seg mobiltelefonen i sekken? Er det nødvendig? Hva om de virkelig trenger å ringe hjem?

– Vi vil jo ikke at minsten skal gå hjem fra skolen med nesa ned i telefonen og spille Pokémon GO hele veien hjem heller. Etter praten kom vi allikevel frem til at det er fint og betryggende at barna alltid kan ringe eller sende melding når de trenger det, forteller hun.

Tidligere har det oppstått situasjoner hvor det har vist seg å være fint med egen telefon. Som da eldstemann sto klissvåt på skolen etter vannkrig med klassen. Marna hadde glemt å sende med han skift og da var det enda godt han kunne ringe hjem.

Hittil har de benyttet seg av kontantkort for eldstemann, slik at de ikke blir overrasket med skyhøye mobilregninger. Det har imidlertid vist seg å likevel bli en dyr løsning.

– Så snart han har blæsta ringepengene på mobildata, går det ikke lenger an å ringe hjem. Men nå har vi funnet en løsning, forteller hun med et smil.

Da de hørte om ice sitt nye mobilabonnement for barn under 13 år, var valget lett for begge barna. Det koster kun 50 kr(!) per måned og inkluderer 1 GB data, fri tale, SMS og MMS i Norge - uten at du må være ice-kunde.

Familien sparte mye penger på å gå fra kontantkort til nyheten iceJuniorPluss, og er storfornøyde med at barna nå kan ringe hjem selv når datapakken er oppbrukt. iceJuniorPluss er forutsigbart og helt trygt. Barna kan heller ikke ringe eller sende SMS til tjenester som koster penger (f.eks. stemme på Idol).

Les mer om iceJuniorPluss her.

TRYGGHET: Hun vet at barna alltid kan ringe om det skulle være noe.
TRYGGHET: Hun vet at barna alltid kan ringe om det skulle være noe. Foto: Annie Fredriksen

3. Sett deg inn i nye rutiner

Overgangen fra barnehage til skole er stor. Du har kanskje opplevd å få daglige oppdateringer på hvordan barnet har hatt det i barnehagen. På skolen gjøres ting annerledes og det kan føles ut som du ikke lenger har like god oversikt over hva som skjer i løpet av barnets dag.

Les lapper, beskjeder fra skolen og sett deg godt inn i barnas timeplan. Lapper og annen informasjon på papir har en tendens til å fordufte. Be barna om å ta bilde av dette med mobilen og sende det som MMS. Da har du en digital versjon tilgjengelig.

Snakk positivt med barna om skolen og tiden som kommer. Fortsett med oppdateringer etter skolestart også. Hva med å snakke om hvordan dagen har vært rundt middagsbordet når familien samles? Ro ned og nyt den fine starten på en ny epoke i barnets liv.

– Det blir mye snakket om skolestart her i hus! Spenningen er høy for både store og små, forteller Haugen.

4. Lag en sjekkliste

Det er fort gjort å glemme noe når det er mye man skal huske på. I den travle tiden du har foran deg kan det være lurt å lage en sjekkliste:

· Ta en sjekk på klær, sekk og utstyr. Ha klart det du trenger og samarbeid med andre foreldre om å lage en komplett liste.

· Husk å pakke med skift og merk med navn.

· Gjør plass hjemme til skolebøker, lekser og ha et sted du kan legge viktige ark.

· Gå over din ferdige liste en siste gang, selv når du tror du har husket alt.

· Skrivesaker, matboks og vannflaske er kjekt å ha klart til første skoledag.

· Husk å lade opp mobilen til barna før leggetid og legge den i sekken.

· Pass på at barna har alle viktige telefonnumre på mobilen, som for eksempel: Foreldre, søsken, venner, foreldre til vennene og nødetatene.

MOBIL I SEKKEN: Husk å lade telefonen og legg den i sekken til første skoledag.
MOBIL I SEKKEN: Husk å lade telefonen og legg den i sekken til første skoledag. Foto: Annie Fredriksen

Denne saken ble første gang publisert 30/07 2020, og sist oppdatert 05/08 2020.

Les også